Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ!

Στα τέλη του Αυγούστου φέτος γυρίσαμε στις σχολές με νέο έτοιμο νόμο ψηφισμένο και το μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου να ζητωκραυγάζει μαζί με την Αννούλα για την “ιστόρική” συναινεση των 4/5 της βουλής που ψήφισε τον νέο νόμο πλαίσιο. Η αλήθεια βεβαίως απέχει αρκετά από αυτο.160 καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εγκαινίασαν την νέα ακαδημαική χρονιά που σταδιακά έφτασαν στις 440 και συνέβαλαν σε μαζικούς αγώνες και δυναμικές πορείες για την ανατροπή του νομοσχεδίου εκτρώματος αλλά και εκφράζοντας και την σαφή αμφισβήτηση της χουντας ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ. Η συναίνεση δεν είναι παρά μια συνωμοσία όλων των αστικών κομμάτων για μια επιβολή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, των μνημονίων αλλά και της παλαιότερης, λίγο, συνθήκης της Μπολόνια. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ αλλα και η Ντόρα από δίπλα ενώσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να διαλύσουν πλήρως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να επιτύχουν την πλήρη σύμπλευση της με τις επιταγές του κεφαλαίου και της αγοράς. Η Ελλάδα είχε ήδη αργήσει να εκτελέσει τις προσταγές της Ευρωπαικής Ένωσης και λίγο με τις πιστωτικές μονάδες, λίγο με την αξιολόγηση είχαμε αρχίσει να μπαίνουμε στο κλίμα, ενώ τωρα είμαστε έτοιμοι να γευτούμε πλήρως αυτή την αναδιάρθρωση που θέλει και έχει ανάγκη το σύστημα στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης, που ζούμε.

Η διάρθρωση των σπουδών σε 3 κύκλους μπάτσελορ, μάστερ και μεταπτυχιακό, το όριο στις σπουδές, το τέλος της συνδιοίκησης αλλά και η πλήρης κατήργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι η κορυφή του παγόβουνου του νέου αυτού νόμου. Το ζήτημα της διοίκησης επίσης αλλάζει πλήρως αφού μπαίνει πλέον τέλος στη διοίκηση του πανεπιστημίου, με τα πολλά ελλατώματα βέβαια, όπως τη ξέραμε μέχρι σημερα. Αντίθετα καθιερώνεται ένα Συμβούλιο του ιδρύματος στο οποίο καλούνται να συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες. Εκτος δηλαδή από τους καθηγητές του ιδρύματος θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί ,διαφόρων ειδικοτήτων από καθηγητές, προσωπικότητες μέχρι και επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους το στρατηγικό πλάνο του ιδρύματος.Η συμμετοχή των φοιτητών περιορίζεται στην εκλογή 1 μέλους που θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Διοίκησης, ενώ η δυνατότητα παρέμβασης των φοιτητικών συλλόγων στο όργανα συνδιοίκησης παύει. Σημαντικό στοιχείο είναι και η πρόσληψη manager από εξωτερικό ίδρυμα καθιστώντας έτσι κατανοητό οτι πλέον ο σχεδιασμός της χρηματοδότησης αλλά και η ερευνητική και η εκπαιδευτική διαδικασια θα σχεδιάζονται από άτομα τα οποία ουδεμία σχέση δεν έχουν με τη καθημερινότητα και τις πραγματικες ανάγκες του πανεπιστημίου και της νεολαίας. Αποτέλεσμα αυτού θα φαίνεται και στα προγράμματα σπουδών αφου πλέον δεν θα καταρτίζονται με βάση το επιστημονικό και γνωστικό πεδίο του κάθε τμήματος αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ''χορηγου''-επιχειρηματία που θα χρηματοδοτεί το κάθε ίδρυμα ή το κάθε μάθημα, παράγοντας έτσι κάθε φορά τους εργαζόμενους και τη γνώση που έχει αυτός και η επιχείρηση του ανάγκη.

Σε πολλά πανεπιστήμια όπως το πανεπιστήμιο Αιγαίου,το ΕΜΠ, το ΑΠΘ αλλά και το δικό μας το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανάδειξη αυτού του συμβουλίου με τον ορισμό της εφορεύτικης επιτροπής. Στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέλη ορίστηκαν καθηγητές γνωστά δεκανίκια του υπουργείου αλλά και ο πρώην πρύτανης Κ.Μπαγιάτης. Εδώ να τονίσουμε πως το επιχείρημα του να μπει στην θέση αυτή ένας προοδευτικός καθηγητής για να εξασφαλίσει την δικαιότερη εκφορά των διαδικασιών καταρίπτεται.Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το υπουργείο και δεν θα μπορούν να επεμβαίνουν σε αυτήν μέλη της ακαδημαικής κοινότητας. Σε πολλά πανεπιστήμια οι σύγκλητοι και οι σύλλογοι των καθηγητών έχουν πάρει αποφάσεις αντίθεσης με το ζήτημα του συμβουλίου διοίκησης και έχουν σταματήσει κάθε διαδικασία για την πραγμάτωση των εκλογών. Στο ΑΠΘ για παραδειγμα οι εκλογές μετά από πιεσεις του συλλόγου διδασκόντων πήραν αναβολή για μετά τις γιορτές καθώς ήταν προγραμματισμένες για τις 20/12. Συνολικά επιχειρείται η πλήρης παράδοση του πανεπιστημίου στα συμφέροντα του κεφαλαίου την μνημονιακή πολιτική προετοιμάζοντας έτσι τη γενιά των 592 ευρώ, της ανασφάλιστης, ελαστικής εργασίας.

Εδώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε αναμονή της ημερομηνίας για τις εκλογές, έχει δημιουργηθεί ένας άτυπος συντονισμός συλλόγων φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων με σκοπό να εμποδιστεί η εφαρμογή αυτού αλλά και οποιασδήποτε άλλης πτυχής του νόμου. Το φοιτητιτικό κίνημα έχει χρέος μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες, τις συνελεύσεις και τα συντονιστικά του να πάρει καταδικαστικές αποφάσεις και να συμβάλλει ενεργά και αποφασιστικά στην συνολικά ανατροπή του νόμου αλλά και της συνολικής αυτής επίθεσης που δέχονται εργαζόμενοι και νεολαία. Αυτή η μάχη εντάσσεται στη μάχη όλης της κοινωνίας για δημόσια δωρεάν παιδεία και για ένα πανεπιστήμιο για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Θέλουν να διαλύσουν κάθε λαϊκή κατάκτηση, τη δημόσια παιδεία, υγεία, ασφάλιση, να κάνουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προνόμιο των οικονομικά ισχυρών. Θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες του δυτικού κόσμου. Αλλαγές που έφεραν μια πραγματικότητα ενάντια στην οποία εξεγείρονται οι νέοι σε όλο τον κόσμο, από την Γαλλία και την Αγγλία μέχρι τη Χιλή.

Ξέρουμε ότι τώρα είναι η ώρα του ξεσηκωμού. Καλούμε άμεσα τους φοιτητές, τους δασκάλους, του καθηγητές, τους μαθητές και όλη την κοινωνία να παλέψουμε από κοινού με όπλο ένα πανίσχυρο αγωνιστικό ανατρεπτικό μέτωπο για να ανατραπεί αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, με μαχητικό αγώνα διαρκείας. Αλλά και για την ανατροπή όλης της βάρβαρης πολιτικής, που οδηγεί τους εργαζόμενους και τους νέους στην φτώχεια και την εξαθλίωση, για την ήττα και την πτώση της Χούντας της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ που καταδυναστεύει τη ζωή μας. Η επίθεση στην εκπαίδευση γίνεται σε βάρος των εργαζόμενων και των παιδιών τους.

Οι καθηγητές στην εφορευτική επιτροπή είνα δαχτυλοδεικτούμενοι. Να παραιτηθούν τώρα!


Να μην επιτρέψουμε να γίνουν εκλογές σε κανένα ίδρυμα.

Να φύγει το μνημόνιο και οι εκφραστές του απο τόσο στη παιδεία όσο και συνολικότερα.

Όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις.

Κάτω το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ-ΔΝΤ


Παλλαική εξέγερση τώρα!


ΕΑΑΚ ΒΟΛΟΥ