Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ανακοίνωση για τις πινακίδες του Σχεδίου

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Στα πλαίσια της γενικότερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, η οποία έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να δείχνει ολοένα και περισσότερο την άσχημη πλευρά της, φαίνεται ξεκάθαρα η συνεχόμενη επιδίωξη υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιδίωξαν αύξηση των εισακτέων στα Α.Ε.Ι.(όλοι πρέπει να ‘χουν ένα πτυχίο για μια αβέβαιη «ευπρεπή» εργασιακή αποκατάσταση –γενιά των 700ευρώ???-) σε μια κατεύθυνση αποκέντρωσης των πανεπιστημίων, κανείς όμως δεν σκέφτηκε να μεριμνήσει για τις απαιτούμενες υποδομές(εστίες, λέσχη, κτήρια για όλες τις σχολές κλπ.). Γενικότερα παρατηρείται μείωση των δημοσίων δαπανών στον τομέα της εκπαίδευσης. Μαζί με όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τη τελευταία διετία, ο νέος νόμος πλαίσιο (κατάργηση ασύλου, αιώνιοι φοιτητές, 4-ετές επιχειρησιακά προγράμματα, μάνατζερ), η αξιολόγηση και η πρόσφατη αναγνώριση των Κ.Ε.Σ. Κ.Ε.Κ. Ι.Ε.Κ. ως επακόλουθο της εντεινόμενης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Το γενικότερο αυτό κλίμα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και συνεπώς αδρανές το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας γεγονός το οποίο φάνηκε, μέσα από το ξέσπασμα του φοιτητικού κινήματος που έδειξε την αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ

Ακόμα και ο μικρόκοσμος της Χωροταξίας δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στα παραπάνω. Κάτω από την επίδραση του φοιτητικού κινήματος, ξεπέρασε τη λογική του συμβιβασμού, αναγνώρισε τις βασικές του ανάγκες και άρχισε να απαιτεί αυτά που του αναλογούν. Αποτέλεσμα της έλλειψης μέριμνας σε θέματα που αφορούν την διεξαγωγή των μαθημάτων είναι τα έξοδα που επιβαρύνουν χρηματικά τους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης. Ειδικότερα, ένα από τα πρώτα έξοδα που αναγκαζόσουν να κάνεις σαν φοιτητής χωροταξίας, ήταν η αγορά του υλικοτεχνικού εξοπλισμού για το μάθημα σχεδίου των δύο πρώτων ετών(έξοδο που ανέρχεται περίπου στα 200 ευρώ). Με πρωτοβουλίες του σχήματος για κινητοποιήσεις, όχι μόνο πάνω σε αυτό, αλλά και σε όλα τα ενδοτμηματικά ζητήματα. (όπου ενδιάμεσα κάναμε και διάφορες άλλες ενέργειες όπως δανεισμό των «άχρηστων» πινακίδων των παλαιότερων φοιτητών στους νεότερους). Πλέον, με την έναρξη της νέας χρονιάς ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός δεν είναι στα απαιτούμενα του μαθήματος, γεγονός που κρίνεται πολύ θετικό.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΙ

Τα δύο χρόνια κινητοποιήσεων (αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, παρεμβάσεις στις Γ.Σ.Τ. βρισίδια με καθηγητές) έγιναν όχι για τα μάτια του κόσμου και αγώνες για το ονόρε, αλλά επειδή η Ε.Α.Α.Κ. πιστεύει ότι οι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, από τις νίκες του φοιτητικού κινήματος του 2006, 2007 μέχρι το μικρόκοσμο της σχολής με τις πινακίδες και όλο τον εξοπλισμό κλπ. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν δείγμα ότι οι αγώνες της «νέας εποχής» μπορούν να είναι νικηφόροι. Η ύπαρξη και δράση του φοιτητικού κινήματος φαίνεται να αποδίδει τους πρώτους καρπούς της και αφήνει ελπίδες για μελλοντικές, σπουδαιότερες και μεγαλύτερες νίκες.

Ο αγώνας συνεχίζεται από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη επιδίωξη…

Το φοιτητικό κίνημα θα δηλώνει την παρουσία του σε κάθε προσπάθεια καταστολής, πειθάρχησης και καταπάτησης των δικαιωμάτων του, μέσω της υπεράσπισης των συμφερόντων της πληττόμενης πλειοψηφίας της νεολαίας και με κάθε άλλο δυνατό τρόπο!!!


ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: