Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Η ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΧΗ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ

Το τελευταίο τετράμηνο γινόμαστε όλοι μάρτυρες της αποκορύφωσης της επίθεσης σε παιδεία, εργασία, περιβάλλον και δημοκρατικά δικαιώματα από την πλευρά του αστικού μπλοκ εξουσίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ με την άμεση συμπαιγνία της «αντιπολίτευσης» του ΠΑΣΟΚ, υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ και με την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων –βλέπε ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ- πραγματοποίησε τελικά τον «στόχο της δεκαετίας», την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η ψήφιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, παρά το ξεδίπλωμα κάποιων κοινωνικών αγώνων, άφησε ευχαριστημένους τόσο τους παραπάνω κοινωνικούς εταίρους όσο και την ασύδοτη εργοδοσία, η οποία όμως στο κομμάτι της αντεργατικής αναδιάρθρωσης δεν σταμάτησε εδώ. Με την σύμφωνη γνώμη της εργοδοτικής ΓΣΕΕ, υπογράφηκε η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία έβαζε εκ νέου εξευτελιστικούς όρους εργασίας και μηδαμινές αυξήσεις. Μια ΓΣΕΕ της οποίας οι προθέσεις παρουσιάστηκαν για μια ακόμη φορά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, όπου στην συγκέντρωσή της δεν παρεβρέθησαν παρά μόνο 10 αρχισυνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ενώ δεν πραγματοποίησαν πορεία για ακόμη μια φορά με την γελοία δικαιολογία του φόβου των επεισοδίων. Αυτή η ΓΣΕΕ δεν μπορεί και δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, κάτι το οποίο αποδείχτηκε και στο θέμα του ασφαλιστικού που είναι μια πολιτική λογική του σχήματος από την αρχή της παρέμβασής του.

Η επίθεση συνεχίζεται

Κι ενώ οι σκέψεις για περαιτέρω επίθεση της αστικής τάξης θα ακούγονταν ως παράλογες την εποχή αυτή το αστικό μπλοκ εξουσίας συνεχίζει την επίθεση εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση του σύγχρονου καπιταλισμού στα δικαιώματά μας σε παιδεία, εργασία και περιβάλλον. Τα σχέδια της κυβέρνησης που ετοιμάζει νέο γύρο επιθέσεων μπορούν να φανούν:

· Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων:

Πρώτος στόχος είναι η πώληση του ΟΤΕ. Με την επιθετική τακτική Βγενόπουλου όπου χωρίς κανένα εμπόδιο (στο βωμό της ελεύθερης αγοράς) αγόρασε το 20% του οργανισμού, έρχονται τώρα οι Γερμανοί της Deutsche Telekom να συμφωνήσουν για ένα επιπλέον ποσοστό, το οποίο θα του χαρίσει και το management. Επόμενος σταθμός η πώληση του εμπορικού κομματιού των λιμένων και των αερολιμένων της χώρας σε κινεζικά ή αραβικά ή άλλου τύπου κεφάλαια. Η πώληση του 100% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι μια από τις ¨κρυφές¨ επιθυμίες της πολιτικής της κυβέρνησης καθώς υπήρχε ακόμα και στο πολιτικό της πρόγραμμα. Η συνεχής αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ εδώ και 2 χρόνια ήταν ο προάγγελος της εισόδου ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός.

· Η συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή η προσπάθεια συνταγματικής κατοχύρωσης του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, θα ανοίξει το δρόμο για ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης εντείνεται η επίθεση στο περιβάλλον, με την αναθεώρηση του άρθρου 24.

· Δύο χρόνια μετά το τσάκισμα του Ευρωσυντάγματος στα δημοψηφίσματα σε Γαλλία, Ολλανδία αλλά και το βροντερό όχι με κινηματικούς όρους σε όλες τις χώρες της ΕΕ, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα πειθάρχησης, όπου η ΕΕ προωθεί τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη όπου κόπηκαν ελάχιστες διατάξεις του Ευρωσυντάγματος, προστέθηκαν νέες, όπως η θεσμοθέτηση προέδρου ΕΕ, σε ένα ακόμη εγχείρημα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

· Τέλος λόγω της έξαρσης του Φοιτητικού Κινήματος τα 2 τελευταία χρόνια, υπήρξε αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης και αποφάσισε να προωθήσει νέο νόμο για υποχρεωτική στράτευση στα 18, 19 ή 20 χρόνια, μια καταφανέστατη προσπάθεια καταστολής της νεολαιίστικης σκέψης και ιδεολογικής πειθάρχησής της.

Η προσπάθεια για εφαρμογή της εκπαιδευτικής αντι-μεταρρύθμισης

Ο νέος νόμος πλαίσιο, παρ’ όλο που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται από τι αρχές του Σεπτέμβρη, αντιμετωπίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης με το ξεδίπλωμα ενός έξυπνου τακτικού ελιγμού. Απέναντι στο φόβο, μιας νέας έκρηξης του φοιτητικού κινήματος, η κυβέρνηση δεν προωθεί την άμεση εφαρμογή του νόμου, κάτι το οποίο στοχεύει στην ουσιαστική νηνεμία στις σχολές, δηλαδή με τρόπο εφαρμογής του νόμου πλαισίου σε μετέπειτα χρονικό διάστημα «αναίμακτα». Ενός νόμου, ο οποίος προωθεί την πειθάρχηση και την εντατικοποίηση του φοιτητικού κινήματος , αυξάνει τις δυνατότητες παρέμβασης των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, στην ακόμα μεγαλύτερη διάσπαση των φοιτητικών αναγκών και στην ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση των πτυχίων και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Ένας νόμος-πλαίσιο, ο οποίος εντάσσεται στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση της συνθήκης της Μπολόνια και όπου οδήγησε τελικά σε ζωντανά αμφιθέατρα και γεμάτους δρόμους και καταλήψεις διαρκείας από την φοιτητιώσα νεολαία η οποία αντιδρούσε. Η Ε.Α.Α.Κ. από τη στιγμή της ψήφισης του νόμου ενοποιήθηκε στη βάση ενός πολιτικού σχεδίου κατάργησης του νόμου πλαισίου.

Οι κινηματικές διαδικασίες του προηγούμενου διαστήματος

Παρ’ όλες τις δυσκολίες μιας εκ νέου εμφάνισης του φοιτητικού κινήματος με σοβαρούς όρους στο χειμερινό εξάμηνο έγινε προσπάθεια όξυνσης της αντίληψής του για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στην πρώτη ουσιαστική κεντρική αντιπαράθεση με την εφαρμογή του νέου νόμου, που είναι οι Πρυτανικές Εκλογές και όπου μετά το Πάσχα η Ε.Α.Α.Κ. δίνει το σύνθημα μιας νέας πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και το νόμο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με κινηματικές διαδικασίες.

Πρυτανικές εκλογές και ο ρόλος του Πρύτανη στο Σύγχρονο Πανεπιστήμιο

Ο ρόλος του Πρύτανη και του Πρυτανικού Συμβουλίου για την Ε.Α.Α.Κ. δεν αποτελεί λύση κρίσιμων θεμάτων για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο της μαζικής και αμεσοδημοκρατικής λήψης αποφάσεων, προτείνει συνελεύσεις φοιτητών και καθηγητών, ώστε όλοι να αποφασίζουν για οτιδήποτε αφορά το σύνολο. Κατά τέτοιο τρόπο η διάταξη του νέου νόμου για καθολική συμμετοχή φοιτητών, μελών Δ.Ε.Π. και διοικητικών μελών στην ψήφιση νέου Πρυτανικού συμβουλίου δεν αρκεί για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου των αναγκών μας. Το συνολικό(ανεπανόρθωτο) τραύμα που φέρνει συνολικά ο νέος νόμος πλαίσιο δεν μπορεί να καλυφθεί με μια μεμονωμένη και φαινομενικά ¨καλή¨ διάταξη περί καθολικότητας και απέναντι σε αυτό το φοιτητικό κίνημα καλείται και πάλι να δηλώσει ¨παρών¨ και να δώσει την λύση ενάντια στην εφαρμογή των καθεστωτικών αντιλήψεων.

ΤΟ Φ.Κ. ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΧΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΡΑ

Απέναντι σε οποιαδήποτε εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου το Φ.Κ. θα βρίσκεται εκεί και θα προσπαθήσει για την ουσιαστική μη εφαρμογή του, (Πρυτανικές εκλογές) αλλά κυρίως για την οριστική κατάργησή του με το επιτυχημένο τετράπτυχο ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ , σε μια νέα νικηφόρα τροχιά, όπου θα συγκρουστεί και πάλι με την αστική πολιτική και θα βαθύνει ακόμα περισσότερο το ρήγμα που έχει ήδη ανοίξει βάζοντας ψηλότερα τον πολιτικό πήχη της ΡΗΞΗΣ και της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. Σε αυτή την λογική και την οδό του ΝΕΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ καλούμε τον κάθε Χωροτάκτη Μηχανικό στη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης 14 Μάη.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΧΩΡ.ΜΗΧ. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΗ, 14.00, ΑΜΦ

ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ – Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: