Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΣΤΙΣ 2.4.08

Πρόταση πλαίσιο για τη Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. των Χωρ. Μηχ. στις 2/4/08

Με πλειοψηφία ενός ατόμου και την πλήρη κοινωνική κατακραυγή η κυβέρνηση προχώρησε προχθές στην ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Στον δρόμο προς την άμεση εκθεμελίωση σχεδόν κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, η Ν.Δ. δεν διστάζει να πετάξει και τις τελευταίες μάσκες δημοκρατικότητας που θεωρούσε ότι της παρέχει το σύστημα. Ο πραξικοπηματικός χαρακτήρας αυτής της ληστρικής ενέργειας είναι καταφανής στην απόλυτη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η τελευταία σύσσωμη δείχνει την πλήρη της αντίθεση στην επιχειρούμενη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, παρά την χουντικού ύφους καταστολή και την αισχρή προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ. Μεγαλειώδεις πολυήμερες απεργίες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΤΑ, και τράπεζες κ.α. καθώς και αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πρωτοφανή συμμετοχή και μαζικότητα (150000 διαδηλωτές στην Αθήνα, 30000στην Θεσσαλονίκη, 3.500 στον Βόλο στις 19 Μάρτη) μαρτυρούν την καθολική απόρριψη των σχεδίων της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η Ν.Δ. επιχειρεί μέσα σε 4 βδομάδες την πλήρη αλλαγή του ελληνικού ασφαλιστικού σύμπαντος. Εντούτοις οι ληστρικές βλέψεις και αντεργατικοί σχεδιασμοί μας ήταν αναμενόμενοι εδώ και πολύ καιρό, παρά την στάχτη στα μάτια που προσπαθούσε ανεπιτυχώς να ρίξει η κυβέρνηση κατά καιρούς με διάφορες δηλώσεις (διατήρηση γενικών ορίων ηλικίας, συντάξεων κ.α.).Αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται πανηγυρικά. Ο Καραμανλής στην ομιλία του σχετικά με το θέμα έχει παρουσιάσει τους τέσσερις βασικούς άξονες – ιδεολογία που διέπει το νομοσχέδιο σε μια προσπάθεια να αποσπάσει κάποια έστω «ιδεολογική υποστήριξη» σε μια σειρά αντιδραστικών μέτρων που θέλει να περάσει. Η κατακλείδα βέβαια δεν αλλάζει, αύξηση των ορών ηλικίας, μείωση των συντάξεων, χτύπημα στις «προνομιούχες» ομάδες εργαζομένων. Αυτό που έρχεται να παρουσιαστεί είναι ο ιδεολογικός μανδύας μιας αντιδραστικής κατεύθυνσης.

Αρχικά λοιπόν ο πρωθυπουργός παρουσίασε την μεταρρύθμιση σαν μια «αναγκαιότητα της εποχής», ο εχθρός εδώ όπως και στην περίπτωση των πανεπιστημίων οι δυνάμεις της «στασιμότητας», της «αδράνειας» και της «συντήρησης». Συστηματικά απέφευγε να μιλήσει για την πρόοδο ποιανού, ποιον θα ωφελήσει (κεφάλαιο ή εργαζομένους). Στη συνέχεια αναφέρεται στους «φυσικούς νόμους» που κινούν το νομοσχέδιο, «η γήρανση του πληθυσμού», το «δημογραφικό» και άλλες παγκόσμιες δημογραφικές μεταβολές.

Τρίτο αναφέρει ότι το νέο νομοσχέδιο θα έρθει να «διορθώσει αδικίες» του ασφαλιστικού συστήματος, ανέφερε χαρακτηρίστηκα ότι: «Υπάρχουν συμπολίτες μας που συνταξιοδοτούνται για περισσότερα χρόνια απ' όσα δούλεψαν και άλλοι που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν μια ελάχιστη σύνταξη ... Υπάρχουν στρεβλώσεις ως προς τα όρια ηλικίας, αλλά και ανισότητα στις παροχές. Υπάρχουν αδικίες σε βάρος των πολλών και αδύναμων». Παραλείπει βέβαια να πει ότι οι αδικίες δεν είναι ανάμεσα σε ένα εργαζόμενο οικοδόμο και ένα στην ΔΕΗ, αλλά ανάμεσα σε αυτούς που τρέφονται από τα τεράστια κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων και το σύνολο των εργαζομένων που βλέπουν καθημερινά τους μισθούς τους να συμπιέζονται και την παραγωγικότητα να αυξάνεται ραγδαία.

Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο σαν δώρο στη νέα γενιά, σαν κάτι που το χρωστάνε οι μεγαλύτεροι, «Να μη φορτώσουμε το αύριο με τις αδικίες του χτες... Να μην αναγκαστούν στο μέλλον κάποιες άλλες κυβερνήσεις να περικόψουν συντάξεις και να αφαιρέσουν υπηρεσίες υγείας από τα παιδιά μας». Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Η υπάρχουσα εργασιακή πραγματικότητα και τα υπάρχοντα μέτρα (των νόμων Ρέππα, Σιούφα κ.λπ.) πολύ δε περισσότερο τα προωθούμενα, δεν διασφαλίζουν αλλά πλήττουν κατά μείζονα λόγο (αν και όχι κατά άμεσο και προφανή τρόπο, όπως συμβαίνει με όσους πλησιάζουν στη σύνταξη) τη νεολαία.

Επιπλέον, υιοθέτησε με σαφήνεια το ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων, το οποίο μεταφέρει ένα διαρκώς αυξανόμενο μέρος της ευθύνης και του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης στους εργαζόμενους (διευρύνοντας τα περιθώρια κέρδους της ιδιωτικής ασφάλισης). Από αυτή την άποψη, η ...διαβεβαίωση ότι «το ύψος των εισφορών δεν αυξάνεται», είναι κενή περιεχομένου, διότι οι συνολικές ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των εργαζομένων θα οδεύσουν ανοδικά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παράλληλα με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, γίνεται ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει και την αντι-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Έτσι στη σύνοδο πρυτάνεων που έγινε στην Κομοτηνή την Παρασκευή 29/2 και ενώ οι φοιτητές έννοιωσαν για ακόμα μια φορά τον «διάλογο» με δακρυγόνα, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, ο Υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης ανείγγειλε την εφαρμογή όλων των τμημάτων του νόμου πλαίσιο και πίεσε για την άμεση εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού, που συντάχθηκε πρόσφατα. Μέχρι τώρα βλέπαμε την κυβέρνηση να επιχειρεί να περάσει τον νόμο πλαίσιο κομματιασμένο και σε σχολές όπου υπερισχύουν οι καθεστωτικές παρατάξεις, για να αποφύγει τις όποιες αντιδράσεις. Τώρα στις δηλώσεις του, ο Στυλιανίδης απείλησε ξεκάθαρα για μη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων αν δεν εφαρμόσουν τον εσωτερικό κανονισμό και θεσπίσουν προγράμματα Τετραετούς Ακαδημαϊκού-Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.

Ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει για τις σχολές κανόνες που αφορούν από την οργάνωση λειτουργίας και τις πολλές επιτροπές (και συμβούλια) μέχρι τα «δικαιώματα και τις υποχρεώσεις» διδασκόντων και διδασκομένων, πειθαρχικές διαδικασίες και δεοντολογία αλλά και ακαδημαϊκές διαδικασίες, όπως τον επαναπροσδιορισμό των προπτυχιακών σπουδών. Οσο για το υπόδειγμα του τετραετούς προγραμματισμού, οι προϋποθέσεις για εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης εκτός της δημόσιας, αναφέρονται σαφώς και φυσικά με πάγιο δεδομένο την αξιολόγηση. «Επενδύσεις», «χρηματοδότηση από άλλες πηγές», «συμμετοχή στις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας» περιλαμβάνονται στους προβλεπόμενους όρους.

ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:

Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό πλήρους και καθολικής εφαρμογής του νέου νόμου-πλαίσιο μέσω των διάφορων προεδρικών διαταγμάτων (εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, συγγράμματα) ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης καταφτάνει στον Βόλο για να συναντηθεί με διάφορους φορείς της εκπαίδευσης! Το φοιτητικό κίνημα θα είναι εκεί! Και θα δείξει για άλλη μια φορά την μαχητική του αντίθεση στα σχέδια που μας ετοιμάζουν! Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε εκπαίδευση κι εργασία (με εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση) θα πρέπει στο άμεσο χρονικό διάστημα να κινηθούμε στην κατεύθυνση πολιτικής ενοποίησης με τους εργαζόμενους και εμφάνισης και πάλι ενός μαχητικού, πολιτικά επικίνδυνου και νικηφόρου φοιτητικού κινήματος στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Δίνοντας τη μάχη που αντιστοιχεί στην θυελλώδη έξαρση του φοιτητικού κινήματος τα δύο τελευταία χρόνια, εμποδίζουμε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των νομοσχεδίων της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης τόσο ανά ιδρύματα, όσο και ανά σχολές. Κατοχυρώνουμε καλύτερες θέσεις μάχης για το φοιτητικό μας σύλλογο μέσω της προάσπισης των πτυχίων με διευρυμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία και την εντατικοποίηση, ενάντια σε κάθε προσπάθεια περικοπής των δωρεάν φοιτητικών παροχών και εισαγωγής ιδωτικοοικονομικών και ανταποδοτικών όρων λειτουργίας του πανεπιστημίου.

…ΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ανοίξει μέτωπο σε παιδεία και εργασία η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι διασπασμένη. Τίθενται οι όροι εκείνοι που δημιουργούν το προνομιακό πεδίο σύνδεσης των εργαζομένων με τους φοιτητές και την νεολαία προτάσσοντας ως μοναδική λύση την από κοινού διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Η συνάντηση αυτή είναι αναγκαία κυρίαρχα σε πολιτικό, αλλά και σε χωροχρονικό επίπεδο. Πρέπει με ενιαίο τρόπο εμείς ως αυριανοί εργαζόμενοι με την νεολαία της εργασιακής περιπλάνησης και ανασφάλειας, μαζί με τα πληττόμενα κομμάτια της εργασίας να βγούμε στο προσκήνιο απαιτώντας όλα αυτά που μας κλέβουν. Οι αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα από δασκάλους, καθηγητές, μαθητές και τα αιτήματά τους έθεσαν κοινούς και διευρυμένους στόχους με το φοιτητικό κίνημα, δεν κατάφεραν όμως να βρεθούν και χρονικά. Σήμερα, είναι αναγκαία η συνέχιση της προσπάθειας πολιτικής σύνδεσης σε ένα ανώτερο επίπεδο, με γνώμονα τις περσινές φοιτητικές και εργασιακές κινητοποιήσεις με στόχο να δημιουργηθεί και να διευρυνθεί το ρήγμα της κοινωνικής αμφισβήτησης, που θα οδηγήσει στην ρήξη και την ανατροπή των όρων, που θέλουν να διαμορφώσουν για να ζήσουμε αύριο, για εμάς χωρίς εμάς!

Απαιτούμε:

Να μην προχωρήσει καμία αντιδραστική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

Να αποσυρθεί τώρα ο νέος ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης και η κοινοτική οδηγία 36/05

Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 και του Συντάγματος συνολικά

Άμεση κατάργηση των νόμων ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ

Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Παλεύουμε για:

ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δημόσια και Δωρεάν για όλους. Κανένας διαχωρισμός σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε μηχανικό-υπομηχανικό. Ενιαία πτυχία χωρίς ειδικεύσεις και κατατμήσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά χωρίς καμιά διαδικασία πιστοποιήσεων μετά απ’ αυτό. Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Ενιαίες και αδιάσπαστες προπτυχιακές σπουδές σε κάθε σχολή. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.

ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, μια μόνιμη και σταθερή με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και αύξηση των αποδοχών – όχι στη μερική απασχόληση και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. 1400 ευρώ κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζομένους

Κανένας πολίτης, Έλληνας ή μετανάστης, νέος ή ηλικιωμένος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή σύνταξη. Άμεση αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Πλήρης και αυτοδίκαια δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για κάθε νέο πτυχιούχο και για κάθε άνεργο μέχρι να βρουν δουλειά. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠAΣOK και της NΔ από το 1992 και εξής (Σιούφα, Pέππα κ.λπ.) και μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών οδηγιών της EE. Ενιαία κατώτατη σύνταξη στα 1.400 ευρώ Σύνταξη στην ηλικία των 58 (55 για τις γυναίκες) ή στα 30 χρόνια δουλειάς

Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων!

Διμερής Ασφάλιση όλων των εργαζομένων και ανέργων. Αυτοδίκαιη ασφάλιση όλων των πτυχιούχων.

Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις κοινωνικές ανάγκες.

Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις.

Κάτω τα χέρια από το άσυλο – διεύρυνσή του σε εργασιακούς και άλλους χώρους

Προτείνουμε:

Συμμετοχή του συλλόγου στο πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Απριλίου, 12.00, Θόλος

Κατάληψη της σχολής την Πέμπτη 3 Απριλίου

Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης. Η συντονιστική επιτροπή να έχει όλη την ευθύνη των εκδηλώσεων. Να μην έχει μόνο το ρόλο της εφαρμογής της απόφασης αλλά μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να είναι χώρος πραγματικής πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η κοινή δράση, ο περαιτέρω σχεδιασμός, ακόμα και μία πρόταση σε επόμενη Γ. Σ . και σε ένα Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα αντιτίθεται στην απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου. Πρώτη συνάντηση στην Α3, αμέσως μετά το τέλος της Γ.Σ.

Κάλυψη των εξόδων για τις εκδηλώσεις που συμμετέχει ο Σύλλογος από το ταμείο του Συλλόγου

Παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου στην Σύγκλητο του Π.Θ. την Παρασκευή 11 Απρίλη, 9.00, Θόλος

Νέα Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου, Παρασκευή 11 Απρλίου,14.00, ΑΜΦ με επαναληπτική την Τετάρτη 16 Απρίλη,14.00, ΑΜΦ με θέματα: α. ασφαλιστικό β. εκπαιδευτική αναδιάρθρωση γ. ενδοτμηματικά-ποιότητα σπουδών

ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: