Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Πρόταση πλαίσιο για τη Γ.Σ. στις 26.2.08

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΩΡ. ΜΗΧ. ΓΙΑ ΤΙΣ 26.2.08

Μετά από τις μεγαλειώδεις εξάρσεις των δύο τελευταίων ετών, το φοιτητικό κίνημα διανύει μία περίοδο ουσιαστικής εφαρμογής του νέου νόμου πλαισίου στις σχολές, όχι με έναν ενιαίο τρόπο αλλά αποσπασματικά, με την εφαρμογή διαφορετικών διατάξεων αυτού ανά πανεπιστήμιο, παρά τις δηλώσεις του υπουργού παιδείας Στυλιανίδη στις αρχές τις χρονιάς για συνέχιση του διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Κι ενώ οι εφαρμογές των διατάξεων διαδέχονται η μία την άλλη, ορίζεται η τελική ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνόδου των πρυτάνεων στην Κομοτηνή, 29.2-1.3, ημερομηνία που αναμένεται να συζητηθούν και να επικυρωθούν οι αλλαγές αυτές και από τις «διοικήσεις» των Πανεπιστημίων. Σε αυτό το εφιαλτικό πεδίο συναίνεσης σήμερα Τρίτη 26 Φλεβάρη ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα σε μια προσπάθεια νέας επιδρομής της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Την ίδια στιγμή ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε εφαρμογές παλαιότερων αντίστοιχα αυστηρών ρυθμίσεων, και να αλλάξουμε αυτά τα οποία βιώνουμε εδώ και χρόνια σαν φοιτητές στη συγκεκριμένη σχολή. Αυτά είναι κατά βάση κάποιες από τις ρυθμίσεις της συνθήκης της Μπολόνια, μιας συνθήκης που με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να δημιουργήσει έναν απόφοιτο-μηχανάκι, έναν εργαζόμενο ευέλικτο, χαμηλόμισθο και πολλές φορές ανασφάλιστο. Τα προβλήματα όπως επικεντρώνονται στο Τμήμα μας είναι τα εξής:

Κύκλοι σπουδών: οι κύκλοι σπουδών αποτελούν μία από τις εφαρμογές της συνθήκης της Μπολόνια και στη σχολή μας εφαρμόζονται από την ίδρυσή της. Είναι τρεις:

§ Από το 2ο στο 3ο έτος, αν κάποιος χρωστάει πάνω από 5 μαθήματα, δε μπορεί να επιλέξει μαθήματα του 3ου έτους

§ Από το 3ο στο 4ο έτος, αν κάποιος χρωστάει πάνω από 2 μαθήματα από τα 2 πρώτα έτη, δε μπορεί να επιλέξει μαθήματα του 4ου έτους

§ Μπαίνοντας στο πέμπτο έτος, υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης μέχρι και 5 μαθημάτων από όλα τα προηγούμενα έτη (ν+5). Αν τα χρωστούμενα μαθήματα είναι πάνω από 5 ο φοιτητής παραμένει αναγκαστικά στη σχολή για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα.

Οι κύκλοι σπουδών αποτελούν το κύριο μέσον εντατικοποίησης των σπουδών στο τμήμα μας, αλλά και μέσο «τιμωρίας» του φοιτητή για καταστάσεις που προκύπτουν σε σχέση με τα μαθήματά του. Ουσιαστικά εξαναγκάζεται ο φοιτητής να παρατείνει τις σπουδές του, είτε αυτό αποτελεί δική του επιλογή είτε όχι.

ν+…: ο κανονισμός αυτός που όλοι ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά τη δήλωση των μαθημάτων του επομένου εξαμήνου έχει να κάνει με το πόσα χρωστούμενα μαθήματα μπορεί ο φοιτητής να δηλώσει περνώντας στο επόμενο έτος. Για όλα τα έτη (2ο, 3ο, 4ο) ισχύει το ν+3, εκτός από το 5ο έτος, όπου ισχύει το ν+5. Ο περιορισμός αυτός είναι ανούσιος καθώς δεν έχει κριτήριο θέσπισης, ενώ, σε συνδυασμό με τους κύκλους σπουδών, κρατάει τις σπουδές οποιουδήποτε φοιτητή πίσω.

Εξοπλισμός σχεδίου: είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που μπήκαμε σε αυτήν τη σχολή αναγκαστήκαμε να ξοδέψουμε ποσά χρημάτων για τα είδη σχεδίου, που είναι απαραίτητα μόνο στα δύο πρώτα έτη. Την υποχρέωση για την παροχή οποιουδήποτε είδους υλικοτεχνικού εξοπλισμού καλύπτει ή θα πρέπει να καλύπτει το ίδιο τα Πανεπιστήμιο, καλύπτοντας την ίδια στιγμή την υποχρέωση του κράτους για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να παρέχεται στους φοιτητές από το ίδιο το Τμήμα, και να μην θεωρείται η αγορά του δεδομένη από τους εκάστοτε καθηγητές.

Μονάδες ΚΕΠΣ: η αναβάθμιση του εξοπλισμού του ΚΕΠΣ, τόσο σε υπολογιστές όσο και σε εκτυπωτές είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα για την εξυπηρέτηση των φοιτητών. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα το πρόβλημα των μονάδων που αντιστοιχούν σε κάθε χρήστη, και αυτό είναι ότι δεν αρκούν. Με εξαίρεση το πρώτο έτος, όπου οι απαιτήσεις σε μονάδες δεν είναι αυξημένες, στα επόμενα έτη με την εκτύπωση σημειώσεων κι εργασιών παρατηρείται ότι οι μονάδες τελειώνουν σε μικρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε αναγκαζόμαστε να εκτυπώνουμε πολλές από τις εργασίες μας σε βιβλιοπωλεία. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει οι παρεχόμενες μονάδες να αυξηθούν τόσο, ώστε να μην αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα.

Πέρα από τα γνωστά ζητήματα που εδώ και χρόνια αφορούν το σύλλογο, θα πρέπει να γίνει λόγος και για περιστατικά που παρατηρήθηκαν ή παρατηρούνται από μέρους των φοιτητών, αλλά ο φόβος για τις οιεσδήποτε επιπτώσεις κρατάει πίσω τη συζήτηση γι’ αυτά και την εύρεση αντίστοιχων λύσεων. Η συζήτηση που αφορά το καθηγητικό κατεστημένο είναι σημαντική και δε θα πρέπει να αποφεύγεται στα πλαίσια της τρομοκρατίας που πολλές φορές επιβάλλεται. Συγκεκριμένα, κάποια από τα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί είναι: η μη προσέλευση καθηγητών σε διαλέξεις και διορθώσεις εργασιών (που οι ίδιοι βαθμολογούν), το μαζικό «κόψιμο» φοιτητών σε εξεταστική, η μη προσέλευση καθηγητών για επεξηγήσεις την ώρα της εξέτασης. Επιπλέον, μέσα εντατικοποίησης των σπουδών όπως είναι οι υποχρεωτικές πρόοδοι και η αρνητική βαθμολόγηση δεν προσφέρουν τίποτα παρά στείρα γνώση, συμβάλλοντας κι εντείνοντας το συνολικό πρόβλημα της χαμηλής ποιότητας σπουδών.

Τα επαγγελματικά μας δικαιώματα αποτελούν επίσης ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα με τα οποία έρχεται να ασχοληθεί ο σύλλογος. Δυστυχώς η επιτροπή που συστάθηκε το φθινόπωρο για τη συνεχή ενημέρωση του συλλόγου για τα δικαιώματα δεν έχει λειτουργήσει σχεδόν καθόλου, ενώ οι αντίστοιχες επιτροπές που εδώ και χρόνια συστήνονται από μέρους των μελών ΔΕΠ δεν έχουν δώσει λύση σε τίποτα. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να υπάρξει πλήρης ενημέρωση του συλλόγου από την φετινή 3μελή επιτροπή των καθηγητών, που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολλά περισσότερα από τους ίδιους τους φοιτητές.

“ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΡΑΓΜΟΣ – ΚΑΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ – ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ…”

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο όχι στη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους manager και τα επιχειρησιακά προγράμματα, την κάρτα συγγραμμάτων, την λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
  • Σπάσιμο των κύκλων σπουδών για όλα τα έτη
  • Δυνατότητα δήλωσης απεριόριστου αριθμού χρωστούμενων μαθημάτων για κάθε εξάμηνο
  • Παροχή εξοπλισμού σχεδίου από το Τμήμα
  • Παρουσία όλων των απόντων καθηγητών στο Τμήμα ΑΜΕΣΑ!!!
  • Αύξηση των μονάδων χρηστών του ΚΕΠΣ σε 1200

Διεκδικούμε:

§ Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους. Κανένας διαχωρισμός σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε μηχανικό-υπομηχανικό. Ενιαία πτυχία χωρίς ειδικεύσεις και κατατμήσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά χωρίς καμιά διαδικασία πιστοποιήσεων μετά απ’ αυτό. Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Ενιαίες και αδιάσπαστες προπτυχιακές σπουδές σε κάθε σχολή. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια.

  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή, με αύξηση των αποδοχών – κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.
  • Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
  • Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης - Καθηγητές και δάσκαλους μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Κάτω η κρατική καταστολή.
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και σε όλες τις βαθμίδες. Όχι στους οικονομικούς – εξεταστικούς – ταξικούς φραγμούς για την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Όχι στη βάση του ¨10¨ για εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δωρεάν σπουδές για όλους, Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες κλπ.
  • Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις

Προτείνουμε:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση τμήματος στις 5 Μάρτη, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων στον 2ο όροφο.
  • Άμεση διεξαγωγή συζήτησης του Φ.Σ. με την τριμελή επιτροπή για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για ουσιαστική ενημέρωση σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση
  • Άμεση διεξαγωγή συζήτησης με τους καθηγητές για την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών στο τμήμα, και για την αναβάθμιση αυτής
  • Συμμετοχή του συλλόγου στην πορεία που θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή για την επικείμενη σύνοδο των πρυτάνεων, Παρασκευή 29 Φλεβάρη, 12.00, Πρυτανεία Δ.Π.Θ. Αμφισβητούμε και σπάμε τις κόκκινες ζώνες.
  • Νέα Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου την Πέμπτη 6 Μαρτίου, 14.00, ΑΜΦ με επαναληπτική την Τρίτη 11 Μαρτίου, 14.00, ΑΜΦ

ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: