Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Κείμενο για άλλους

ΟΠΩΣ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝ…!

Ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολών και δέκα ημέρες πριν το πολυτεχνείο τα πράγματα πλέον έχουν αρχίσει να κατασταλάζουν οριστικά και οι αληθινές προθέσεις που εκδηλώνονται από τα μη ψευδή πρόσωπα των καθεστωτικών παρατάξεων να γίνονται ολοένα και πιο πολύ φανερές. Εκτός από τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας την Τρίτη 30 Οκτωβρίου οι αληθινές προθέσεις των παρατάξεων αυτών έχουν γίνει γνωστές τόσο εκτός αμφιθεάτρου όσο και από τη γενικότερη στάση τους και πανελλαδικά, μία στάση που από πέρσι δεν έχει αλλάξει και πολύ(όπως και τα τελευταία χρόνια).

ΔΑΠ - ΝΔΦΚ

Προσαρμόζουν τα επιχειρήματά τους ανάλογα με το συνομιλητή τους και ζητούν την ψήφο σου: Η πρώτη προσέγγιση γίνεται με πάρτυ, εκδρομές, σημειώσεις, ρουσφέτια κ.τ.λ. επειδή είμαστε και φίλοι... Και τα άκρως πολιτικά επιχειρήματα συνεχίζουν: Με μπροστάρη το εύηχο σλόγκαν " δύναμη ευθύνης στην υπηρεσία του φοιτητή" ευαγγελίζονται την επιστροφή στην "βιώσιμη" καθημερινότητα του χωροτάκτη και την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου. Παρουσιάζονται ως οι γαλουχημένοι στα δημοκρατικά ιδεώδη και υπέρμαχοι των γενικών συνελεύσεων. Και για τους πιο σκληροπυρηνικούς δε διστάζουν να ισχυριστούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Ν.Δ. και προβάλλουν ψευτοδιεκδικήσεις τύπου ν+2 --> 2ν.

Συνεχίζουν όμως και είναι πάντα η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ. στα πανεπιστήμια και προσπαθούν πάντα και παντού για να εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα θελήσουν τα αγαπημένα υπουργεία τους για τις σχολές. Στηρίζει ένα συνολικό ποτ πουρί ανανεωτικών αλλαγών στην εκπαίδευση και την εργασία, βλ. νόμους Αξιολόγησης - ΙΔΒΕ - ΔΟΑΤΑΠ, αναθεώρηση συντάγματος και άρθρου 16 και νέο νόμο - πλαίσιο.

Και το προσαρμόζουν τα επιχειρήματα τους ανά σχολή και απέναντι στο συνομιλητή τους δεν τους αναιρεί από τη γραμμή που παίρνουν από την Αθήνα και τον γραμματέα τους: προσπάθεια για εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων, προσπάθεια για φίμωση του φοιτητικού κινήματος(ακόμη και με κατεβάσματα πλαισίων ως Δ.Σ. που λένε πως ο νόμος έχει κάποια σημεία καλά και κάποια άσχημα και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από μια πορεία όταν τη διοργανώνει το ΠΑΜΕ και καμιά συνέλευση μετά από κανένα 1,5 μήνα). Είναι η παράταξη που προωθεί την κολλεγιοποίηση των πανεπιστημίων(και που διαψεύστηκε τραγικά αφού τα πανεπιστήμια είναι εδώ και 2 χρόνια σε πύρινη κόλαση γι αυτήν και για κάθε εκφραστή της πολιτικής του αστικού μπλοκ εξουσίας), την απολιτικοποίηση των φοιτητών και τις όσο δυνατόν λιγότερες συνελεύσεις το χρόνο(πάντως πέρσι στη χωροταξία έγιναν κόντρα στις λογικές τους πάνω 30 συνελεύσεις με αγωνιστικά πλαίσια στη συντριπτικότατη πλειοψηφία αυτών). Ο επίσημος εκφραστής των αλλαγών και των αντιμεταρρυθμίσεων στα πανεπιστήμια ΧΑΝΕΙ τα τελευταία 2 χρόνια. Και κερδίζει το φοιτητικό κίνημα και οι μαχόμενες πλατιές πλειοψηφίες των αμφιθεάτρων!

Συγκεκριμένα για τη χωροταξία και τη στάση που κρατά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μπορούμε να την κριτικάρουμε μόνο για τον τελευταίο μήνα, αφού παρότι μας λένε ότι έχουν πολλά μέλη στη χωροταξία αυτοί ποτέ δεν έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής επίσημα. Η μόνη εμφάνιση τους ήταν ένα τραπεζάκι στο κυλικείο από δίπλα και μια ανακοίνωση από 4 Α3 όπου ανακοίνωναν την απόλυτη συμφωνία τους με τον νέο νόμο πλαίσιο της πειθάρχησης και εντατικοποίησης των φοιτητών και την πλήρη αποθέωσή του. Αυτό έξω από το αμφιθέατρο, γιατί μέσα σε αυτό μέσα από τον επίσημο εκφραστή τους στο Δ.Σ. είπαν και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μερικά μόνο σημεία του νόμου και ένα πλαίσιο που λίγο πολύ έλεγε στοπ στο φοιτητικό κίνημα με μια άνευρη και αμυντική ψιλοαντίδραση του συλλόγου μας και σε ένα πλαίσιο που έλεγε ας περιμένουμε ακόμα αφού ο Στυλιανίδης λέει ότι παγώνει και αφού το ποσοστό της Ν.Δ. έπεσε στις εκλογές! Αυτή είναι η πολιτική τους ανάλυση!

Δ.Σ.ίτες

Και για να περάσουμε και στους Δ.Σ.ίτες λένε τελικά να περιμένουμε! Την ώρα που παρά τη μείωση του ποσοστού της Ν.Δ. τα νέα αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα με κορωνίδα όλων το ασφαλιστικό προωθούνται άμεσα και αν βρίσκονται ακόμη σε αναμονή, αυτό γίνεται εξαιτίας του φόβου του αστικού μπλοκ εξουσίας μπροστά στην ανάπτυξη ενός παλλαϊκού μετωπικού κινήματος ρήξης και ανατροπής που θα χαλάσει και πάλι τα σχέδιά τους. Λένε να περιμένουμε αφού ο Στυλιανίδης είπε πως το παγώνει, την ώρα που παντού σε όλη την Ελλάδα διαφορετικά ανά χρόνο, τόπο και τρόπο κομμάτια του νέου νόμου εφαρμόζονται. Και δεν εφαρμόζεται κεντρικά και συνολικά στον φόβο της κυβέρνησης μπροστά στην άνθιση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου (με τις 400 μαθητικές καταλήψεις να μην έχουν αυτή τη στιγμή πραγματικό επίδικο και κανέναν κομματικό έλεγχο-το ΣΑΣΑ σαν να χάνει λίγο και αυτό μόνο κακό δεν κάνει στο μαθητικό κίνημα) που θα δημιουργήσει εκ νέου τριγμούς στα σχέδιά τους. Και δεν τον εφαρμόζουν ακόμη αφού ψάχνουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία, αναζητώντας τους κοινωνικούς εταίρους που θα την αποτελούν και που θα την βοηθήσουν στη νέα προσπάθεια επίθεσης στα ευρύτερα νεολαΐστικα και εργασιακά δικαιώματά μας. Πρώτοι από όλους οι Πρυτάνεις όπου στη σύνοδο των πρυτάνεων στις αρχές Νοέμβρη στην Καλαμάτα συμφώνησαν με τον Στυλιανίδη για την εφαρμογή του νέου νόμου, για την ψήφιση των νομοσχεδίων για έρευνα και μεταπτυχιακά και για ψήφιση υπουργικού διατάγματος που θα αναγνωρίζει, θα επιβεβαιώνει και θα θεσμοθετεί ως νόμο του κράτους την κοινοτική οδηγία 36/2005 για την αναγνώριση των ΚΕΣ. Και οι Δ.Σ.ίτες προτείνουν να περιμένουμε και να ησυχάσουμε. Και όλα αυτά με την ταμπέλα του ανεξάρτητου.

ΠΑΣΠ

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς λένε αφού δεν έχουν πει τίποτε ακόμη αλλά μπορούμε να κάνουμε μία γενική πολιτική κριτική: Στην προσπάθειά τους και να φανούν ενωμένοι και να μαζέψουν κόσμο, ξέθαψαν τα "αριστερά" ζιβάγκο του Αντρέα με διήμερες και τριήμερες καταλήψεις πανελλαδικά πέρσι. Αλλά επειδή είναι και φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν πρέπον να φτάσουν τις καταλήψεις σε επικίνδυνο σημείο, γι' αυτό και τις μάζεψε. Ξέρουν ότι αυτό το σημείο θα ήταν επικίνδυνο για το "κίνημα" (το ΠΑ.ΣΟ.Κίνημα εννοούμε) απ' τη στιγμή που ο μέχρι σήμερα αρχηγός τους συμφωνεί πλήρως με όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων (ίσως στο λίγο πιο αντιδραστικό τους).Όσο και να προσπαθούν όμως κανείς δεν ξεχνάει ότι αυτοί κατέχουν τις πρωτιές και σε άγρια καταστολή προς συνταξιούχους και σε δολοφονίες (βλ. Καλτεζάς) και σε όλες τις αποκρατικοποιήσεις και τις μίζες 10 χρόνια τώρα. Αυτά μέχρι πέρσι όμως αφού πλέον βρίσκεται σε μεγάλη κρίση όπως και όλο το ΠΑΣΟΚ όπου αναμένονται και μεγάλες εξελίξεις μετά τις 11 Νοέμβρη, εξελίξεις που θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε όλο πολιτικό σκηνικό με την πρόβλεψη για διάσπαση να μην είναι καθόλου ριψοκίνδυνη.

ΠΚΣ

Το μεγάλο τους σύνθημα είναι πως τα κινήματα στο σήμερα μπορούν να νικήσουν μόνο αν στρατευθεί όλος ο λαός κάτω από προτάγματα και γραμμές του ΚΚΕ, ο κύριος στόχος είναι γαρύφαλλα στην κάλπη και ανατροπή των συσχετισμών!!!

Ξεχνούν όμως το ότι "δεν πάμε πίσω από τις ανάγκες μας" είναι αυτό που όταν πρόπερσι με 350 κλειστές σχολές τους ανάγκασε να κατηγορούν τους αγωνιζόμενους φοιτητές ως πασόκους και υποταγμένους (βλ. Ριζοσπάστη). Ας σκεφτούμε τι θα είχε γίνει αν το Μάη του 2006 είχε υιοθετηθεί η λογική της ΠΚΣ: η Μαριέτα θα είχε περάσει από τότε το νόμο πλαίσιο, και τώρα θα μετράγαμε ήδη τις πληγές μας... Ευτυχώς όμως κυριάρχησε η αντίληψη της ΕΑΑΚ και του κόσμου του αγώνα. Ήταν οι ίδιες φωνές που πριν καλά-καλά τελειώσει η ηρωική απεργία των δασκάλων, μας προέτρεπαν να δώσουμε ραντεβού το Φλεβάρη. Ευτυχώς και πάλι, κυριάρχησε μια άλλη αντίληψη, και το Φλεβάρη, είχαμε ήδη 360 καταλήψεις και η αναθεώρηση του άρθρου 16 και της συνταγματικής αναθεώρησης να έχει πάει 8 χρόνια μετά

Η ίδια λογική πέρσι αφού αναγνώρισε την κρισιμότητα της περιόδου, στήριξε αγωνιστικά πλαίσια, όταν όμως είδε ότι το κίνημα γίνεται ανεξέλεκτο, ότι ο κόσμος του αγώνα παίρνει την πρωτοκαθεδρία και ότι έχει πάρει πραγματικά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, τότε αποφάσισε να στήσει το μαγαζάκι της, αναγέννησε το συντονιστικού φαντάσματος "φοιτητών και σπουδαστών" διαλύοντας έτσι την ενιαιότητα του φοιτητικού κινήματος και συντέλεσαν στην αποδυνάμωσή του, καθώς επίσης συνήθιζαν να διασπούν τις φοιτητικές πορείες...

Φέτος αφού προσπάθησε να κάνει κάποιες κομματικές φιέστες-παραστάσεις διαμαρτυρίας σε άδεια γραφεία πρυτάνεων που δεν τις βγήκαν. Συμμετέχει στο κάλεσμα των πορειών αλλά δεν βάζει το ουσιαστικό πολιτικό επίδικο: τη συνολική σύνδεση της επίθεσης. Δεν μπορεί ο χώρος του ΚΚΕ ολόκληρος να αντιληφθεί τη συνολική επίθεση του κεφαλαίου προς παιδεία-εργασία γι αυτό και προσπαθεί να είναι μεμονωμένες οι αντιδράσεις και μέχρι εκεί που δεν ενοχλούν την εξουσία τους. Δεν μπορεί και δεν βάζει λογικές ρήξης και ανατροπής αφού προωθεί την ενσωμάτωση με το σύστημα. Με αυτή τη λογική στο μαθητικό προσπαθεί να μην συνδεθούν οι μαθητικές καταλήψεις, που δεν τις επιβάλλει, με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς ακριβώς στη λογική της μεμονωμένης, αποκλεισμένης και πλήρους ενσωματώσιμης αντίδρασης. Στο πεδίο του ασφαλιστικού το ΠΑΜΕ δεν αναλύει την ολοκληρωμένη λογική αφαίμαξης της εργατικής τάξης και προωθεί μια μερική αντίδραση πορείας στις αρχές Νοέμβρη.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΖΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΘΑ ΞΑΝΑΝΘΙΣΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΜΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΩΝ 400 ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. ΕΝΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΟΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΟΠΟΥ ΚΥΡΙΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΑΝΘΙΣΗΣ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Η ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η Ε.Α.Α.Κ.

ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: