Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Πρόταση πλαίσιο για την Γ.Σ. στις 30/10/07

Το νέο έκρυθμο πολιτικό σκηνικό

Η νέα χρονιά που ξεκινάει δεν θα είναι ίδια με την περσινή και σε αυτό ρόλο παίζει η παρουσία του πανεκπαιδευτικού κινήματος τα τελευταία δύο χρόνια, ένα ζωντανό παράδειγμα μαχητικών και νικηφόρων αγώνων στη σύγχρονη εποχή της έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου στον άνθρωπο, την εργασία και την φύση. Η οριακή αυτοδυναμία της κυβέρνησης της ΝΔ και η κρίση στο ΠΑΣΟΚ(μετά τις βουλευτικές εκλογές) γεγονότα που δημιουργούν δυσκολίες στο σύστημα και φανερώνουν μεγάλα προβλήματα που θα βρει στο διάβα του ο αστικός συνασπισμός εξουσίας στο ξεδίπλωμα της επίθεσης στους εργαζομένους και τη νεολαία και στην εδραίωση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας της κυριαρχίας τους. Και όλα αυτά ενώ η αυτοδυναμία της κυβέρνησης κρέμεται πάνω σε τεντωμένο σκοινί με τις ανταρσίες ενόψει του ασφαλιστικού να είναι πολύ πιθανές, όχι επειδή πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στα κυβερνητικά σχέδια αλλά επειδή φοβούνται την ανάπτυξη ενός παλλαϊκού κινήματος, εργατικής κατεύθυνσης που θα θερίσει θύελλες στο διάβα του. Την ίδια ώρα που στη σύνοδο κορυφής στη Λισσαβόνα οι ηγέτες των 27 χωρών της Ε.Ε. αποφάσιζαν πως θα προωθήσουν τη νέα έκδοση του ευρωσυντάγματος μέσα από το ευρωκοινοβούλιο σε μια πράξη ακραίου ευρωκοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού.

Πέντε μήνες μετά το μεγαλειώδες νικηφόρο φοιτητικό κίνημα των τεσσάρων εποχών, έρχεται στο προσκήνιο και πάλι μετά το τέλός της εξεταστικής το ζήτημα του νέου νόμου πλαισίου, ενός νόμου που ψηφίστηκε στις 8 Μαρτίου μέσα στην Βουλή ενώ στο Σύνταγμα τα ακούνητα στρατιωτάκια – φονιάδες του Πολύδωρα ξυλοκοπούσαν ανελέητα την μεγαλειώδη πορεία των 50.000 και πλέον φοιτητών κι εργαζομένων. Ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο σηματοδότησε μια νέα γενιά ριζοσπαστικοποίησης, μια νέα γενιά που προσεγγίζει με διαφορετικούς όρους την πολιτική πάλη. Είναι η γενιά που μέσα στην αντίθεση της με το αβέβαιο και μαύρο μέλλον που της προετοιμάζουν εκφράζει πρώτη το υπαρκτό ρήγμα αυτή τη στιγμή στην κοινωνία. Οι πλατιές πλειοψηφίες των γενικών συνελεύσεων, των καταλήψεων και των διαδηλώσεων συμπύκνωσαν την αντίθεση της νεολαίας στην εργασιακή αναδιάρθρωση και την εργασιακή περιπλάνηση. Όλων εκείνων που χτυπιούνται από την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της καταστολής.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ-ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ένα κίνημα το οποίο αντιπαρατέθηκε με ολόκληρη την κυβερνητική πολιτική όπου σαν φάρο της είχε την ψήφιση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και πλέον έχει την εφαρμογή της. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο σύνολο της καθώς και ιδιαίτερα η αναθεώρηση του άρθρου 16 στοχεύουν στο να φέρουν σειρά τομών οι οποίες θα μεταλλάξουν το σύνολο των χαρακτηριστικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι οποίες καιρό προσπαθούν να προωθηθούν από το σύνολο των κυβερνήσεων και υπό το γενικό πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ε.Ε. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργαζομένου ο οποίος θα αποδέχεται και θα λειτουργεί με τις πλέον ελαστικές σχέσεις εργασίας, θα είναι απασχολήσιμος, θα είναι πειθήνιος στις επιθυμίες της εργοδοσίας και τελικά θα είναι συνολικά πιο παραγωγικός για τις ανάγκες τους. Ένας εργαζόμενος χωρίς διαπραγματευτική ισχύ και με απουσία συλλογικών αναπαραστάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να του δείξουν το δρόμο της αγωνιστικής υπεράσπισης των αναγκών του. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση υπηρετώντας αυτούς τους σκοπούς φέρνει σήμερα:

· Την απαξίωση των πτυχίων, την αποσύνδεση πτυχίων – επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την συνολική αλλαγή στον χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών. Μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 επιθυμείται η διαμόρφωση ανώτατων σχολών πολλών ταχυτήτων οι οποίες στα πλαίσια και κοινής αξιολόγησης θα οδηγήσουν στην συνολική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, δημόσιου ή ιδιωτικού. Σημείο κόμβος αυτής της κίνησης είναι η αναγνώριση των ΚΕΣ-ΚΕΚ-ΙΕΚ αλλά και η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 3605 του 2005 που υποχρεώνει την αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών παρεκπαιδευτηρίων ως ισότιμα με αυτά του δημοσίου πανεπιστημίου. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κατάτμησης και κατακερματισμού των σχολών και των πτυχίων, της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων σπουδών, στην κατεύθυνση της αγοράς.

· Την εισαγωγή της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Τα ίδια τα μη-κρατικά / ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν με βάση τα κριτήρια της αγοράς εισάγοντας manager, 4ετή επιχειρησιακά σχέδια και οξύνοντας τους ταξικούς φραγμούς. . Αυτή η λογική θα επεκταθεί και στο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα πιέζεται να λειτουργήσει κατά τα ίδια πλαίσια ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Μια τέτοια αλλαγή θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

· την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, την αντιδραστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των σχολών. Τόσο ο ρόλος των ιδιωτικών όσο και το σύνολο των μέτρων της αντεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σκοπεύουν στη διαμόρφωση φοιτητών που θα καταστέλλουν την αγωνιστική τους διάθεση και ικανότητα από την απουσία δικαιωμάτων όπως το άσυλο και η λειτουργία των συλλόγων μας, καθώς και το συνεχές τρέξιμο για τη σχολή. Παράλληλα στόχος είναι το χτύπημα του ριζοσπαστικού φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα ο νέος νόμος πλαίσιο με την εφαρμογή του:

· Έρχεται να χτυπήσει ευθέως το Πανεπιστημιακό Άσυλο, αλλάζοντας όχι μόνο το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίζει την κατάλυση του, αλλά την ίδια του την ουσία, μιας και ο νέος ορισμός του ασύλου οριοθετεί το άσυλο απέναντι στους φοιτητικούς αγώνες και όχι απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.

§ Έρχεται να εισάγει τα περίφημα επιχειρησιακά προγράμματα που στόχο έχουν την βαθύτερη προσαρμογή και συμμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στους νόμους της αγοράς και στις επιταγές των κυβερνήσεων, μέσω του υλικού εκβιασμού της χρηματοδότησης. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και η εισαγωγή γραμματέων(μάνατζερ) για την διοίκηση των πανεπιστημίων.

§ Βάζει στο στόχαστρο χιλιάδες φοιτητές, προχωρώντας στην εισαγωγή ορίων φοίτησης, την ίδια στιγμή που διαμορφώνει ένα ασφυκτικό εξεταστικό πλαίσιο (απαγόρευση διπλών εξεταστικών, ελάχιστη διάρκεια 13 εβδομάδων για τα εξάμηνα) που στόχο έχει την αναίρεση τελικά της δυνατότητας του φοιτητικού κινήματος να αγωνίζεται και να νικά! Ταυτόχρονα βάζει την κατεύθυνση δημιουργίας αντιδραστικών «εσωτερικών κανονισμών» στις παραπάνω κατευθύνσεις.

§ Καταργεί το δικαίωμα στα δωρεάν Συγγράμματα, μιας και την ίδια στιγμή που εισάγει τα πολλαπλά συγγράμματα ανά μάθημα, οριοθετεί την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει (με κάποιον τρόπο!) μόνο ένα απ’ αυτά.

§ «Τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα», κοινώς συμφωνίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και σχολές όπου κριτήριο χρηματοδότησης θα είναι η προώθηση σύμπραξης με εταιρίες. «Μάνατζερ» στις σχολές όπως σε κάθε επιχείρηση. Κατάργηση όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων για κάθε μάθημα. Αντικατάσταση του δικαιώματος στις δωρεάν σπουδές με δάνεια και ανταποδοτικές υποτροφίες που θα χτυπούν τις οικογένειες των φοιτητών.

Η ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ: ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η άλλη ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση της ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι το ασφαλιστικό. Οι δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης κ.Μαγγίνα περί «ενεργού γήρανσης» και «δημιουργία νέων κινήτρων για μεγαλύτερη χρονικά παραμονή στην εργασία» προοιωνίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης υπό τις οδηγίες της Ε.Ε. για μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης – εργασία μέχρι θανάτου.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ και οι δηλώσεις Αναλυτή αποτελούν το προανάκρουσμα μιας μεγάλης επιδρομής στα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προωθείται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και το ΔΝΤ και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση ενός νέου νόμου το καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν πρέπει να περιμένουν πότε και πώς θα εκδηλωθεί αυτή η επίθεση, πότε και πώς θα ανακοινωθεί το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών ή θα κατατεθεί ο νόμος. Από σήμερα πρέπει να ξεδιπλώσουν μαζικούς, συντονισμένους κι αποφασιστικούς αγώνες, με κέντρο τους χώρους δουλειάς, τα σωματεία, τις συνελεύσεις, τις επιτροπές δράσης σε κάθε χώρο για την απόκρουση της επίθεσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Δεν έμαθαν να μας σέβονται , έμαθαν όμως να μας φοβούνται…

Δεν μας πτοούν οι δηλώσεις του νέου υπουργού κ.Στυλιανίδη για δήθεν πάγωμα του νόμου ούτε οι υποσχέσεις για άνοιγμα διαλόγου με τους πανεπιστημιακούς. Παρ’ όλο που η μισή και πλέον φοιτητιώσα νεολαία βρίσκεται ακόμη στον κλοιό της εξεταστικής θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινηματικές διαδικασίες μέχρι να ανθίσει σε όλα τα πανεπιστήμια ένα νέο φοιτητικό κίνημα με καταλήψεις διαρκείας το οποίο θα ανατρέψει το νέο νόμο πλαίσιο. Μέχρι τότε θα σπάμε την εφαρμογή του νέου νόμου όπου είναι αυτό δυνατό με τις αποφάσεις των συλλόγων μας στα επίσημα διοικητικά πανεπιστημιακά όργανα, όπως στη Σύγκλητο και στα Τμήματα.

Ανάγκη για σχηματισμό ενός μετώπου παιδείας-εργασίας

Είναι τώρα που θα πρέπει να καταλάβει ο κάθε φοιτητής την αβεβαιότητα του εργασιακού του μέλλοντος, την ανάγκη για τον σχηματισμό ενός μετώπου παιδείας-εργασίας όπου θα σχηματισθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο φοιτητών κι εργαζομένων που θα αντιπαλεύει ολόκληρη την κυβερνητική πολιτική η οποία θέλει να καταστρέψει τη φοιτητιώσα κι εργαζόμενη νεολαία και να μαυρίσει τις ζωές μας, μέσω της εκπαιδευτικής και εργασιακής αναδιάρθρωσης.

Για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν στην υπηρεσία των αναγκών μας!

Απαιτούμε:

· Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο

· Να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για Συμπλήρωμα Διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση -κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ – ΤΕΙ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ. Κάτω τα νομοσχέδια για έρευνα και μεταπτυχιακά.

· Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος

· Να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις-μη εφαρμογής για το Νέο Νόμο Πλαίσιο η Γ.Σ.Τ. και η Σύγκλητος του Π.Θ.

· Καμία αντιδραστική αλλαγή στο ασφαλιστικό –δημιουργία ενός συστήματος ασφάλισης σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων

Παλεύουμε για:

· Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους. Κανένας διαχωρισμός σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε μηχανικό-υπομηχανικό. Ενιαία πτυχία χωρίς ειδικεύσεις και κατατμήσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά χωρίς καμιά διαδικασία πιστοποιήσεων μετά απ’ αυτό. Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Ενιαίες και αδιάσπαστες προπτυχιακές σπουδές σε κάθε σχολή. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.

· Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή, με αύξηση των αποδοχών – κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. – 1400 ευρώ κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζομένους.

· Κανένας πολίτης, Έλληνας ή μετανάστης, νέος ή ηλικιωμένος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή σύνταξη. Άμεση αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Πλήρης και αυτοδίκαια δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για κάθε νέο πτυχιούχο και για κάθε άνεργο μέχρι να βρουν δουλειά. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και μισθό για κάθε μορφή επιμόρφωσης, για την πρακτική των ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ

· Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης - Καθηγητές και δάσκαλους μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

· Κάτω η αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση – Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις

· Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Όχι στον περιορισμό των διαδηλώσεων – Κάτω η κρατική καταστολή.

· Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18. Όχι στο μισθοφορικό στρατό. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα

Προτείνουμε:

· Συμμετοχή του Συλλόγου στην Πανεκπαιδευτική Πορεία την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007, 12.00, Θόλος, την ώρα που στην Καλαμάτα θα συνεδριάζει η κατάπτυστη σύνοδος των πρυτάνεων

· Λειτουργία ενός ενιαίου και ανοιχτού Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων όπου οι ανοιχτές Συντονιστικές Επιτροπές φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων θα πρέπει να συντονίζονται στη βάση της λογικής της Γενικής Συνέλευσης. Το συντονιστικό να προτείνει, να συνδιαμορφώνει και να αποφασίζει στη βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των Συντονιστικών Επιτροπών. Σύγκλιση: Πέμπτη μετά την πορεία

· Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής υλοποίησης πλαισίου. Η συντονιστική επιτροπή να έχει όλη την ευθύνη των εκδηλώσεων. Να μην έχει μόνο το ρόλο της εφαρμογής της απόφασης αλλά μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να είναι χώρος πραγματικής πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η κοινή δράση, ο περαιτέρω σχεδιασμός, ακόμα και μία πρόταση σε επόμενη Γ. Σ . και σε ένα Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα αντιτίθεται στην απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου. Πρώτη συνάντηση,Α3,αμέσως μετά τη Γ. Σ.

· Να βάλουν οι εκπρόσωποι του Φ.Σ. στη Γ.Σ.Τ. ως θέμα την συζήτηση και τη λήψη απόφασης για το Ν.Ν.Π.

· Παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου στη Γενική Συνέλευση Τμήματος την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου

· Νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, 14.00 με επαναληπτική την Τρίτη 13 Νοεμβρίου, 14.00

ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: