Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

KEIMENO EAAK ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ

ΕΝΑ ΝΕΟ PARKING ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το πρωί της Δευτέρας 15/10, στις 07:00, υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων, έγινε αιφνιδιαστικά η κατεδάφιση της Οικίας Ματσάγγου από το Δήμο, αφού παραδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το Πανεπιστήμιο.

Το συγκεκριμένο κτήριο, όπως και το υπόλοιπο συγκρότημα Ματσάγγου, ανήκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εδώ και αρκετά χρόνια όλο το συγκρότημα Ματσάγγου μένει ανεκμετάλλευτο από το πανεπιστήμιο. Αφού υπήρχε ένας τέτοιος κενός χώρος στο κέντρο της πόλης και με την αιτιολόγηση πως το Πανεπιστήμιο δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για να το αξιοποιήσει, παραχώρησε ένα τμήμα του (Οικία Ματσάγγου) στο Δήμο, που το κατεδάφισε για να προσφέρει μια αλάνα 25 θέσεων parking για την περιοχή. Το συγκεκριμένο κτήριο δεν είχε θεωρηθεί διατηρητέο, αλλά υπήρχαν κάποια νομικά κωλύματα, που ξεπεράστηκαν εύκολα και με εντολή του πρύτανη (Κ. Μπαγιάτη) παραδόθηκε στο Δήμο. Χθες το πρωί λοιπόν ασφαλίτες, ΟΠΚΕ και ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την περιοχή για να εξασφαλίσουν την κατεδάφιση (δίκαια ο Μπαγιάτης φοβόταν αντιδράσεις κυρίως από την κατάληψη Ματσάγγου).

Όλη αυτή η κίνηση δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του πρύτανη για τους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε μία πόλη με 4500 φοιτητές και με μόλις 40 δωμάτια για τη στέγασή τους, ένα τμήμα του Ματσάγγου δίνεται απλόχερα στον Δήμο από το Πανεπιστήμιο για μερικές θέσεις parking, τη στιγμή που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην περιοχή η πλατεία Πανεπιστημίου. Όταν πριν από ένα χρόνο οι φοιτητές αγωνίζονταν όχι μόνο απέναντι σε ένα άρθρο 16 ή σε ένα νόμο πλαίσιο, αλλά σε μια συνολική προσπάθεια υπονόμευσης της δημόσιας εκπαίδευσης, η απάντηση είναι από τη μια ένας πολύ χαμηλός προϋπολογισμός από πλευράς Υπουργείου και τέτοιες κινήσεις από την πλευρά του πρύτανη. Με ένα νέο νόμο πλαίσιο που θέλει το άσυλο να περιορίζεται μόνο στους χώρους διδασκαλίας, περνάμε σε μία λογική αποχαρακτηρισμού του πανεπιστημιακού ασύλου. Απέναντι στις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης η λύση είναι 25 θέσεις στάθμευσης, γκρεμίζοντας τμήμα τόσο ενός κτηρίου του Πανεπιστημίου, όσο και ενός σημαντικού και ιστορικού κτηρίου της πόλης.

Η Οικία Ματσάγγου, όπως και ολόκληρο το συγκρότημα έχουν εδώ και χρόνια αφεθεί να ρημάξουν. Συγκεκριμένα η Οικία ήταν ένα νεοκλασσικό κτήριο που θα μπορούσε να έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Αντίθετα, έπειτα από εγκατάλειψη χρόνων χαρακτηρίζεται επικίνδυνο, για να γκρεμιστεί στη συνέχεια, μέσα σε μία μέρα.

Η απάντησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη: κανένας χώρος του Πανεπιστημίου δεν μένει ανεκμετάλλευτος και δεν παραχωρείται στις κερδοσκοπικές βλέψεις του ντόπιου κεφαλαίου (πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στον Τύπο σχέδια για εκμετάλλευση του συγκροτήματος Ματσάγγου από ιδιώτη, για τη δημιουργία εμπορικού πολυχώρου και πανεπιστημιακών χρήσεων). Άμεση στέγαση των αναγκών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: