Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Για τα ενδοτμηματικά

ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ

Οι διατάξεις της Μπολόνια εφαρμόζονται στη χωροταξία εδώ και πολύ καιρό
Ο προηγούμενος χρόνος σηματοδοτήθηκε από τον δυναμικό αγώνα που έδωσαν οι φοιτητές σε πανελλαδικό επίπεδο ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που αποτέλεσε τον πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης υλοποίησης των σχεδίων της Ν.Δ. υπό τις οδηγίες της Ε.Ε., όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις συνθήκες της Μπολόνια, του Βερολίνου και της Λισσαβόνας. Δεν είναι άγνωστο όμως ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια στο τμήμα μας, όπως και σε άλλα τμήματα της επαρχίας όπου το φοιτητικό κίνημα ποτέ δεν είχε τα αντανακλαστικά που τώρα έχει.
Οι κύκλοι σπουδών, που είναι θεσμοθετημένοι στο τμήμα μας από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, αποτελούν ένα αυστηρό μέσο εντατικοποίησης των σπουδών και είναι δυνατόν να κρατήσουν πολλούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ότι χρειάζεται. Οι κύκλοι σπουδών στη σχολή μας είναι τρεις και λειτουργούν ως εξής:
§ Από το 2ο στο 3ο έτος, αν κάποιος χρωστάει πάνω από 5 μαθήματα, δε μπορεί να επιλέξει μαθήματα του 3ου έτους
§ Από το 3ο στο 4ο έτος, αν κάποιος χρωστάει πάνω από 2 μαθήματα από τα 2 πρώτα έτη, δε μπορεί να επιλέξει μαθήματα του 4ου έτους
§ Μπαίνοντας στο πέμπτο έτος, υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης μέχρι και 5 μαθημάτων από όλα τα προηγούμενα έτη (ν+5). Αν τα χρωστούμενα μαθήματα είναι πάνω από 5 ο φοιτητής παραμένει αναγκαστικά στη σχολή για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα.
Και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις ο φοιτητής, αν δεν τηρεί τις προϋποθέσεις, αναγκάζεται να παρατείνει τις σπουδές του για όσα χρόνια χρειαστεί, πράγμα που εκτός των άλλων σημαίνει ότι σε περίπτωση εφαρμογής του νέου νόμου πλαισίου, η διαγραφή φοιτητών θα είναι πολύ εύκολη. Είναι σημαντικό οι φοιτητές να μην «τιμωρούνται» για την επιλογή –ή τον εξαναγκασμό- τους να χάσουν κάποια μαθήματα.

Τα δωρεάν συγγράμματα
Ένας άλλος, άτυπος θεσμός της σχολής μας είναι η διανομή συγγραμμάτων, η οποία σίγουρα δεν είναι δωρεάν. Η πλειοψηφία των καθηγητών δεν παραδίδει τα συγγράμματα στους φοιτητές, αλλά τους παραπέμπει είτε σε ένα βιβλιοπωλείο (π.χ. 8€ για τα συγγράμματα των αγγλικών στα δύο πρώτα έτη) είτε σε ένα site στο διαδίκτυο όπου θα μπορέσουν να βρουν τα συγγράμματα και να τα εκτυπώσουν. Αυτό την ίδια στιγμή που στο ΚΕντρο Πληροφοριακών Συστημάτων της σχολής μας διατίθενται στους φοιτητές μόνο 890 μονάδες εκτύπωσης, για κάθε εξάμηνο. Από αυτές, η εκτύπωση Α4 ξοδεύει μία μονάδα, η έγχρωμη Α4 δύο, η Α3 τρεις, η Α3 laser δεκαπέντε και οι μονέδες αυξάνονται μέχρι την εκτύπωση Α0, που είναι η συχνότερη από το 3ο έτος και μετά και η οποία ξοδεύει πάνω από 60 μονάδες σε κάθε φοιτητή. Έτσι, όλοι οι φοιτητές αναγκάζονται από κάποια στιγμή και μετά να πληρώνουν οι ίδιοι τις εκτυπώσεις των εργασιών τους στα βιβλιοπωλεία, φαινόμενο που γίνεται ακόμα πιο αισθητό τον τελευταίο χρόνο που το ΚΕ.Π.Σ. είναι κλειστό όλο και πιο συχνά, ακόμη και στις περιόδους εξεταστικής που προηγήθηκαν.

Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός και πως διανέμεται
Εκτός των συγγραμμάτων, έχει τεθεί πολλές φορές και το θέμα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν, αφού το ίδιο το τμήμα αρνείται να τον διαθέσει. Έτσι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία δανεισμού πινακίδων σχεδίου στους νεοεισαχθέντες φοιτητές, με απώτερο σκοπό την απαίτηση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού από το τμήμα. Η δωρεάν παιδεία είναι δικαίωμα και όχι σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Τονίζουμε επίσης την ανάγκη διάθεσης από το τμήμα φωτοτυπικού, εφόσον εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια το υπάρχον φωτοτυπικό έχει αχρηστεύσει, από το οποίο θα μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι οι φοιτητές. Ας μην ξεχνάμε ότι από τις αρκετές δεκάδες των φωτοτυπικών κι εκτυπωτών που συνολικά υπάρχουν στο κτίριο, οι φοιτητές δικαιούνται να χρησιμοποιούν λιγότερους από δέκα!
Τι ισχύει με τους καθηγητές του πανεπιστημίου
Ένα άλλο θέμα που αφορά τον φοιτητικό σύλλογο συνολικά και πρέπει να ασχοληθεί είναι ο καθηγητικός έλεγχος. Οι καθηγητές αξιολογούνται στην εξεταστική περίοδο κάθε εξαμήνου, παρόλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι οι αξιολογήσεις αυτές ελάχιστα λαμβάνονται υπόψιν από τους ίδιους τους καθηγητές. Κύριο πρόβλημα είναι η παρουσία των μελών Δ.Ε.Π. στις συνεδρίες των μαθημάτων. Πολύ συχνά παρατηρείται η ανάθεση του μαθήματος σε βοηθούς καθηγητών, αφού πολλά μέλη Δ.Ε.Π. δε βρίσκονται στο Βόλο ούτε τις μέρες που είναι υποχρεωμένοι να παραβρίσκονται. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις καθηγητών που αξιολογούν εργασίες στο τέλος του εξαμήνου χωρίς να έχουν παραβρεθεί ούτε σε μία διόρθωση. Αυτό έχει επιπτώσεις τόσο στην πορεία των φοιτητών στις εργασίες, όσο και στην τελική βαθμολόγησή τους που γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν προφανή κριτήρια. Οι καθηγητές πρέπει να αξιολογούνται, αλλά η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται πραγματικά από τους ίδιους τους φοιτητές, σε ένα Πανεπιστήμιο που γι’ αυτούς φτιάχτηκε και για το συμφέρον τους θα πρέπει να λειτουργεί.

Είναι απαραίτητο να απαιτήσουμε να έχουμε αυτά που δικαιούμαστε. Και είναι στο χέρι μας. Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη συνέλευση Τμήματος γι’ αυτή τη χρονιά. Μας αφορά, ο σύλλογος μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει.




ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Φ.Σ.
ΤΡΙΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007
ΩΡΑ 14:00
ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ






ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: