Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Κείμενο της ΕΑΑΚ Βόλου για τα γεγονότα στο Σπίρερ της 18.10.07

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥΣ…

Την Πέμπτη 18/10 έξω από το κτίριο Σπίρερ, φάνηκε με τον πιο βίαιο και ωμό τρόπο το αδιάλλακτο και αντιδραστικό προφίλ της δημοτικής αρχής και της πρυτανείας του Π.Θ. Η εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών διεξήχθη με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, η οποία προχώρησε σε άγριο ξυλοδαρμό των διαδηλωτών. Τέσσερις εξ αυτών τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί από κοινού από την πρυτανεία και την δημοτική αρχή. Ο σύλλογος φοιτητών αρχιτεκτονικής είχε πάρει απόφαση για παράσταση διαμαρτυρίας στην συγκεκριμένη εκδήλωση ενάντια στα σχέδια εμπορευματοποίησης των ελεύθερων και πανεπιστημιακών χώρων και ειδικότερα στην προσπάθεια εμπορευματικής χρήσης του κτιρίου Ματσάγγου που ανήκει στο Π.Θ.. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν και άλλοι φοιτητές, άτομα από την κατάληψη Ματσάγγου που επίσης καλούσε σε συγκέντρωση και πολίτες του Βόλου. Απέναντι σε αυτούς, η δημοτική αρχή και ο πρύτανης παρέταξαν τις δυνάμεις καταστολής (ΟΠΚΕ, ασφάλεια) ώστε να μην επιτρέψουν την είσοδο των διαδηλωτών στο χώρο της εκδήλωσης, παρά τον ανοιχτό χαρακτήρα της, το γεγονός ότι υπήρχε απόφαση του φοιτητικού συλλόγου καθώς και ότι το κτίριο είναι δημόσιο. Έχοντας εντολές για άμεση διάλυση της διαμαρτυρίας οι δυνάμεις καταστολής προέβησαν σε μια βίαιη απώθηση των διαδηλωτών και σε μία προσαγωγή. Αποτέλεσμα ήταν η κατάληξη τεσσάρων εξ αυτών στο νοσοκομείο με σοβαρούς τραυματισμούς εξαιτίας των δολοφονικών χτυπημάτων (τρεις φοιτητές Αρχιτεκτονικής και ένας φοιτητής στη Λάρισα). Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν με πορεία στο Α.Τ. Βόλου απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του προσαχθέντα που τελικά επιτεύχθηκε. Η προκλητική τους στάση, συνεχίστηκε και στο χώρο της αστυνομικής διεύθυνσης Βόλου επιδιώκοντας την όξυνση του ήδη τεταμένου κλίματος.

Το συγκεκριμένο γεγονός στο Βόλο συνδέεται άμεσα με τις επιλογές που παίρνει κεντρικά η κυβέρνηση. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται η συνεχώς αυξανόμενη προσπάθεια υποταγής των ελεύθερων χώρων (χώροι πρασίνου κλπ.) στα συμφέροντα του κεφαλαίου (αναθεώρηση συντάγματος κλπ.). Επιπλέον, είναι φανερή η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου-πλαισίου που ορίζει τον περιορισμό του ασύλου σε συγκεκριμένους χώρους του πανεπιστημίου. Έτσι ο πρύτανης και ο δήμαρχος, παρουσιάζονται ως το δεξί χέρι της κυβέρνησης στο Βόλο εφαρμόζοντας στο σύνολο τους τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ και εξυπηρετώντας τα άμεσα σχέδια του κεφαλαίου. Τέλος, η καταστολή είναι το μόνο μέσο που χρησιμοποιούν και ουσιαστικά ο μόνος διάλογος που υπερασπίζονται. Αυτός ο μεθοδευμένος διάλογος έχει ως στόχο την διάλυση κάθε συνδικαλιστικής δράσης των φοιτητών και των εργαζομένων (κίνημα δασκάλων, φοιτητικό κίνημα) επιχειρώντας μια συνολική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες (νέος νόμος-πλαίσιο, αναθεώρηση του συντάγματος).

Δηλώνουμε την εναντίωση μας σε κάθε σχέδιο καταπάτησης του ασύλου και εμπορευματοποίησης των λιγοστών ελεύθερων και δημόσιων χώρων της πόλης, που ειδικά για το κτίριο Ματσάγγου είναι πανεπιστημιακοί. Απαιτούμε το κτίριο Ματσάγγου να παραμείνει στην ιδιοκτησία του Π.Θ., να αποκατασταθεί και να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του Π.Θ. σε αίθουσες διδασκαλίας, εστίες και χώρους για τους φοιτητές (στέκι κλπ). Παράλληλα να είναι ανοιχτό στους εργαζόμενους και τη νεολαία του Βόλου. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε οποιαδήποτε εκδήλωση της προσπάθειας αυτής, η οποία μεθοδεύεται από τον πρύτανη Μπαγιάτη και τον δήμαρχο Βούλγαρη που απέναντι μας προτάσσουν την άγρια καταστολή. Τέτοιες ενέργειες δεν τρομοκρατούν το κίνημα, αντιθέτως το εξοργίζουν και το δυναμώνουν. Το ίδιο το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια ότι δεν τρομοκρατείται αλλά απαντάει άμεσα μέσω των μαζικών του διαδικασιών (συνελεύσεις, διαδηλώσεις) και παλεύει με περιεχόμενο το οποίο απαντάει συνολικά στην ολοκληρωτική επίθεση της πολιτικής του κεφαλαίου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την επίθεση αυτή που μόνο στόχο έχει την τρομοκράτηση των αγώνων μας.

Είμαστε επίσης ενάντιοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης πολιτικών ιδεών, την συκοφάντηση και δαιμονοποίηση ολόκληρων πολιτικών χώρων οι οποίοι αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική, πράγμα που επιχειρείται τις τελευταίες μέρες από τα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Καλούμε σε πορεία ενάντια στην καταστολή την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, 14.30, Θόλος και σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο την Παρασκευή 26 Οκτώβρη στις 10πμ στο Θόλο.

Η δολοφονική συμπαιγνία πρύτανη- Δήμαρχου- ασφάλειας θα σπάσει από τους αγώνες μας

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: