Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Τι αλλάζει στις σχολές μας εάν εφαρμοστεί ο νέος νόμος πλαίσιο

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του περασμένου χρόνου πάλεψε ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που προετοίμαζε για χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ., εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που ερχόταν μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης και μέσω της ψήφισης του νέου νόμου πλαισίου, όπως αυτός προτάθηκε από τους «7 σοφούς» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Στις 8-3-07, ο Νέος Νόμος Πλαίσιο τέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και τελικά υπερψηφίστηκε. Οι αντιδραστικές αλλαγές για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι γεγονός, κάποιες από αυτές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, κάποιες θα φανούν στη συνέχεια… Παρακάτω εξηγούμε σε λίγα λόγια τι αλλάζει από εδώ και πέρα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο:

Αιώνια φοίτηση-διάρκεια σπουδών:

ΠΡΙΝ ΤΩΡΑ

Εσύ, όπως και κάθε φοιτητής θα είχες το δικαίωμα φοίτησης για απεριόριστο αριθμό ακαδημαϊκών ετών, αφού υπάρχουν πολλοί φοιτητές που, για οποιονδήποτε λόγο ιδίως οικονομικό αφού πολλοί συνάδελφοί μας εργάζονται, μπορεί να επιλέξουν να παρατείνουν τις σπουδές τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πλέον η διάρκεια σπουδών των τμημάτων έχει περιοριστεί στα 2ν, στο διπλάσιο δηλαδή των υποχρεωτικών ετών φοίτησης. Όσον αφορά τη Χωροταξία, δηλαδή, θα μπορείς να παρακολουθείς μέχρι και 10 χρόνια. Μετά από αυτό το χρονικό περιθώριο, διαγράφεσαι αυτόματα!

Άσυλο:

ΠΡΙΝ ΤΩΡΑ

Το Πανεπιστημιακό άσυλο είχε δεδομένα όρια και δεν υπήρχε δυνατότητα κατάλυσής του από αστυνομικές αρχές, παρά μόνο αν εκεί διαπράττονταν εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος, ή αν είχε ληφθεί απόφαση κατάλυσής του από την επιτροπή ασύλου (ο πρύτανης, ένας καθηγητής κι ένας φοιτητής – η άρση του ασύλου γινόταν μόνο με ομοφωνία) του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου.

Με το νέο νόμο, τα όρια του Ακαδημαϊκού Ασύλου καθορίζονται από τη Σύγκλητο του κάθε Πανεπιστημίου μην περιλαμβάνοντας περιοχές του Πανεπιστημίου που θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, άσυλο μπορούν να θεωρηθούν όλες οι αίθουσες διδασκαλίας κι έρευνας, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται οι ενιαίοι εξωτερικοί ή εσωτερικοί χώροι. Αυτό θα έχει πολλές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος, καθώς τα παραπάνω σημεία δε θα είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να εισβάλλουν και να περιπολούν αυθαίρετα, δίπλα σου, και χωρίς ειδική άδεια. Η απόφαση για την άρση του ασύλου μεταφέρεται πλέον στο πρυτανικό συμβούλιο (ο πρύτανης και οι 2 αντιπρυτάνεις – με πλειοψηφία το άσυλο μπορεί να αρθεί)

.Λειτουργία Ιδρύματος-manager:

ΠΡΙΝ ΤΩΡΑ

Υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία του ιδρύματος ήταν η συνέλευση τμήματος, απαρτιζόμενη από μέλη Δ.Ε.Π. και εκπροσώπους του Φ.Σ., σε συνεργασία με τη γραμματεία της σχολής.

Υπεύθυνος για τη διαχείριση και τη διεύθυνση του Ιδρύματος τίθεται ένας Γραμματέας-Manager, του οποίου οι αρμοδιότητες είναι κυρίως διοικητικές και οικονομικές. Αυτό σημαίνει ότι παύουν τα μέχρι πρότινος αρμόδια όργανα να αποφασίζουν συλλογικά με συνελεύσεις όπου οι φοιτητές έχουν άποψη, και αντί αυτού αποφασίζει ο γραμματέας, σε συνεργασία με τον εκάστοτε πρόεδρο του τμήματος.

Χρηματοδότηση του Α.Ε.Ι.-Τετραετές αναπτυξιακό πρόγραμμα:

ΠΡΙΝ ΤΩΡΑ

Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου γινόταν χωρίς «προγραμματικούς» φραγμούς από το Υπουργείο Παιδείας, ανάλογα με τις ανάγκες του Πανεπιστημίου συνολικά, αλλά και του κάθε τμήματος, ξεχωριστά. Χωρίς, βέβαια, να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες για δημόσια-δωρεάν παιδεία, με το κράτος να προσφέρει για την Παιδεία μόνο το 3.5% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού..

Συντάσσεται για κάθε Α.Ε.Ι. ένα τετραετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο κάθε Τμήμα πρέπει να φέρει εις πέρας μέσα στην τετραετία. «Εάν, με ευθύνη του Α.Ε.Ι., δεν υπάρξει τετραετές ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό πρόγραμμα, αναστέλλεται κάθε κρατική χρηματοδότηση προς το Α.Ε.Ι. με εξαίρεση τους πόρους για τη μισθοδοσία όλων των κατηγοριών προσωπικού, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, και για τη φοιτητική μέριμνα.» Εκβιάζεται, δηλαδή, το κάθε τμήμα ώστε να φροντίσει να συντάξει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό, αλλιώς η χρηματοδότηση από το κράτος του Α.Ε.Ι. για την οποία παλεύουμε εδώ και χρόνια, διακόπτεται.

Ανταποδοτικές υποτροφίες-εκπαιδευτικά δάνεια:

ΠΡΙΝ ΤΩΡΑ

Παρά το γεγονός ότι η υποτιθέμενη παρεχόμενη δωρεάν παιδεία κάλυπτε τις οικονομικές ανάγκες μας, πολλοί φοιτητές αναγκάζονταν κι αναγκάζονται ακόμη να δουλέψουν μερικώς και τις περισσότερες φορές χωρίς σύμβαση, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη διαθέσιμου χρόνου για υποχρεώσεις της σχολής και για ξεκούραση, αλλά και την εκμετάλλευση των φοιτητών από επιτήδειους εγοδότες.

Πλέον, θεωρώντας δεδομένη τη μη ύπαρξη δωρεάν παιδείας στα Πανεπιστήμια, μας επιτρέπεται και επίσημα να δουλεύουμε για να ανταπεξέλθουμε των οικονομικών μας υποχρεώσεων, αυτήν τη φορά όμως μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο: «. Σε φοιτητές ή σπουδαστές προπτυχιακού επιπέδου μπορούν να παρέχονται από τα ιδρύματα στα οποία φοιτούν, ανταποδοτικές υποτροφίες με υποχρέωση, εκ μέρους των φοιτητών, να προσφέρουν εργασία με μερική απασχόληση, μέχρι σαράντα ώρες μηνιαίως σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι.»

Εκτός αυτού, δίδονται άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια, τα οποία και πρέπει να εξοφληθούν σε δεκαπέντε έτη από τη λήψη του δανείου.

Το φοιτητικό κίνημα πάλεψε, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, για να εξασφαλίσει τα αυτονόητα: ελεύθερη διακίνηση ιδεών, δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ο νόμος αυτός δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα της φοιτητιώσας νεολαίας η οποία θα δείξει και πάλι στην πράξη ότι πολύ δύσκολα μπορεί να ηττηθεί!

ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ… ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ! ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ

http://xwroataxia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: