Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Δανεισμός ταμπελών-υλικοτεχνικού εξπολισμού

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΑΠΙΔΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Μπροστά στη μεγαλειώδη εξέγερση του φοιτητικού κινήματος που διήρκησε έναν ολόκληρο χρόνο, που θύμισε αναμνήσεις σε παλιούς και δίδαξε πολλά σε μικρότερους, το τμήμα αυτό δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχο, παρά τις δύσκολες συγκυρίες που επικρατούσαν μέχρι το Μάιο του 2006 στη σχολήֺη έλλειψη παρατάξεων και σχημάτων που να παρεμβαίνουν πολιτικά στο τμήμα, το προσωποκεντρικό σύστημα εκλογής αντιπροσώπων στο Δ.Σ. και γενικότερα η έλλειψη κάθε μορφής πολιτικού στοιχείου, ήταν συγκυρίες που το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και οι αγωνιστές του έδωσαν ένα τέλος σε αυτές. Έτσι, άλλαξε ριζικά η υπάρχουσα κατάσταση της χωροταξίας. Οι μαζικές εβδομαδιαίες αμεσοδημοκρατικές γενικές συνελεύσεις , οι μαζικότατες συντονιστικές επιτροπές και καταλήψεις, που βοήθησαν σημαντικότατα στην πολιτική ζύμωση των φοιτητών, έδωσαν τη «δύναμη» ώστε η προηγούμενη απολιτίκ κατάσταση να αλλάξει και να γεννηθεί το σχήμα της ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑΣ. Ένα σχήμα το οποίο ήταν ,είναι και θα είναι πρωτοπόρο στους μαχητικούς, διεκδικητικούς αγώνες της νεολαίας και των φοιτητών.

Το σχήμα της ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑΣ πάλευε και παλεύει για τα δικαιώματα των φοιτητών και συγκεκριμένα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της σχολής μας, για ενδοτμηματικά ζητήματα, δηλαδή την κατάργηση των κύκλων σπουδών και γενικά όλων των πτυχών της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που υπάρχει εδώ και χρόνια στο τμήμα μας, καθώς και τη δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Όσον αφορά το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, το σχήμα προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους φοιτητές ,κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, λόγω του αισθήματος «αδιαφορίας» που κυριαρχεί σε πολλούς φοιτητές ακόμα στη σχολή για το θέμα αυτό , αλλά και λόγω του φοιτητικού κινήματος και των καταλήψεων. Κι ενώ το φοιτητικό κίνημα πήγαινε ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνθήκης της Bologna, κάποια ψήγματα αυτής της πολιτικής εφαρμόζονταν πολύ πριν την περσινή ψήφιση του νέου νόμου πλαισίου:

§ Κύκλοι σπουδών: Είναι γνωστό ότι εδώ και κάποια χρόνια εφαρμόζεται στο τμήμα μας ,ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Bologna, οι 3 κύκλοι σπουδών. Οι 3 κύκλοι σπουδών οι οποίοι σε υποχρεώνουν να περάσεις υποχρεωτικά κάποιον αριθμό μαθημάτων σε ορισμένο χρονικό διάστημα αν θέλεις να μην μείνεις πίσω και να συμβαδίζεις με τον συνάδελφό σου. Είναι ακριβώς μια εντολή που έχει δώσει η Ε.Ε. μέσω της οδηγίας της Bologna και που προσπαθεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

§ Δίδακτρα: Μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί μόνο στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών αλλά στόχος είναι να μεταφερθούν και στα προπτυχιακά.

§ Συγγράμματα: Σε μερικά μαθήματα ,των οποίων το ποσοστό είναι μικρό, έχει ζητηθεί από τους διδάσκοντες στους φοιτητές να αγοράσουν το κύριο σύγγραμμα του εξαμήνου από το οποίο και θα προέρχεται η ύλη των εξετάσεων.

Στα ενδοτμηματικά ζητήματα ,λοιπόν, πρωταρχικός στόχος του σχήματος είναι η άμεση κατάργηση όλων των κύκλων σπουδών που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στη σχολή, ενώ μεγάλο και σπουδαίο βήμα θα αποτελέσει η κατοχύρωση δωρεάν υλικοτεχνικού εξοπλισμού στους πρωτοετείς φοιτητές της σχολής. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πέρυσι με βασικό πρόταγμα την δωρεάν διανομή του εξοπλισμού που απαιτείται στο μάθημα του σχεδίου, αφού εσείς οι νεοεισαχθέντες φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν πινακίδες σχεδίασης και ραπιδογράφους, δηλαδή εξοπλισμό που στοιχίζει πάνω από 150€ και που όλα αυτά θα σας χρειαστούν μόνο για 2 χρόνια και συνολικά 4 μαθήματα!

Για το λόγο αυτό αρχίζουμε μια διαδικασία δανεισμού των εξοπλισμών που κατέχουμε εμείς οι παλαιότεροι και μας είναι άχρηστοι! Κατ’ αρχάς από εσάς ζητούμε να μην αγοράσετε τον εξοπλισμό αυτό που θα σας ζητηθεί! Από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το μηχανισμό δανεισμού του εξοπλισμού από εμάς προς εσάς. Και προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το θέμα σε όλον τον φοιτητικό σύλλογο έτσι ώστε να καλυφθείτε όλοι! Δεν πρόκειται για ένα σύστημα φιλανθρωπίας αλλά για ένα σύστημα δανεισμού και διάθεσης εξοπλισμού σε φοιτητές που το χρειάζονται λόγω των υποχρεώσεών τους και που μετά το τέλος του 2ου έτους θα τους είναι πρακτικά άχρηστο. Εξ’άλλου στην πρώτη γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου θα παρθεί απόφαση η οποία έπειτα θα κατατεθεί στη γενική συνέλευση τμήματος άμεσα που θα απαιτεί άμεση δωρεάν παροχή του υλικοτεχνικού εξοπλισμού στους φοιτητές της χωροταξίας. Το σύστημα θα είναι το ακόλουθο:

1. Από τις 1 Οκτώβρη θα αρχίσει να μαζεύεται στο χώρο γύρω από το τραπεζάκι του σχήματος ο εξοπλισμός των παλαιότερων φοιτητών: πινακίδες σχεδίου και ραπιδογράφους

2. Θα δημιουργηθεί μια λίστα από τους νεότερους φοιτητές που θα λαμβάνουν τα παραπάνω υλικά

3. Θα γίνει προσπάθεια η διαδικασία να ανοίξει σε όλα τα μέλη του Φ.Σ. ώστε να είναι μια μαζική κίνηση αλλά και να εκπληρώσει τις ανάγκες ώστε να υπάρξει επάρκεια για τους νεότερους

4. Αφού ΟΛΟΙ οι 1ετείς καλυφτούν θα συνεχιστεί η προσπάθεια για θεσμική απόφαση από το τμήμα για δωρεάν παροχή του εξοπλισμού

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ-Ε.Α.Α.Κ

http://xwroataxia-eaak.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: