Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

4σέλιδο υποδοχής πρωτοετών

«Φυσάει κόντρα…»

«Καλωσόρισες στο τμήμα μας, ένα τμήμα που έχει να σου προσφέρει πολλά» είναι οι πρώτες λέξεις που θα ακούσεις ή θα άκουσες από τους καλοπροαίρετους ακαδημαϊκούς παρατρεχάμενους του τμήματος σου κατά τις πρώτες σου ώρες σε αυτήν τη σχολή. Εσύ, φυσικά, σκέφτεσαι: «ναι, μετά από τόσον κόπο, τόσα φροντιστήρια άξιζα κάτι καλό- ίσως και κάτι καλύτερο από αυτό…» αλλά τι; Ούτως ή άλλως, αποφασίζοντας να περάσεις στο Πανεπιστήμιο ήξερες δύο πράγματα: Πρώτον, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσεις, όσα χρήματα κι αν σπαταλήσουν οι γονείς σου σε φροντιστήρια, το να καταφέρεις να σπουδάσεις αυτό που εσύ προτιμάς δεν εξαρτάται και τόσο από σένα… Δεύτερον, σε όποια σχολή και αν καταφέρεις να περάσεις, το μέλλον σου θα είναι το ίδιο αβέβαιο!

Αποφασίζεις λοιπόν ότι αφού έτσι είναι θα το παλέψεις, μέχρι να καταφέρεις μία μέρα σε 5-6 χρόνια να «φας» τον πρώην συμφοιτητή σου και να βρεις μία δουλειά στα μέτρα και στο γνωστικό σου πεδίο, με πρώτο βασικό μισθό τα 700 €. Αν είσαι τυχερός. Αφήνεις τους γονείς σου να πληρώνουν νοίκι και φαί για να βγεις χρήσιμος στην κοινωνία, ένας «μορφωμένος πολίτης» έτοιμος να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. «Τουλάχιστον – σκέφτεσαι - δε θα έχω το φόρτο εργασίας που είχα μέχρι τώρα!» και μετά από λίγους μήνες ανακαλύπτεις ότι στη σχολή σου υπάρχουν αλυσίδες και κύκλοι μαθημάτων, γεγονός που συνεπάγεται ότι κάθε παραστράτημα, κάθε χαλάρωση σημαίνει και τη συνολική καθυστέρηση των σπουδών σου. Αντιλαμβάνεσαι την προσπάθεια επιβολής της πλήρους εντατικοποίησης του φοιτητή, ύστερα-μην ξεχνάς- και από τα μαθητικά σου χρόνια. Απογοητεύεσαι…

Έτσι φθάνεις στο φθινόπωρο του 2007 και τίποτα στο ελληνικό πανεπιστήμιο δε θυμίζει την κατάσταση όπως ήταν λίγα χρόνια πριν. Τα δύο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη χιλιάδες φοιτητές ξεσηκώθηκαν ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που προωθούσε η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας «ακραίες» - όπως αναφέρθηκε από κάποιους – μορφές κινητοποίησης. Χιλιάδες νέοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στο νέο Νόμο Πλαίσιο για την αλλαγή του τρόπου διοίκησης του Πανεπιστημίου, ενός νόμου που επιβάλλει την αποβολή φοιτητών ύστερα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα φοίτησης, που θεσμοθετεί τις αλυσίδες μαθημάτων, που καταργεί ουσιαστικά το Άσυλο και ποινικοποιεί τους αγώνες. Ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικότερα του άρθρου 16, ενάντια στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, που μόνο να βλάψουν μπορούν το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας. Ξεσηκώθηκαν ενάντια στους νόμους για αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των σχολών, και Ινστιτούτα Δια Βίου Κατάρτισης – Ανεργίας –Ανασφάλειας.

Το φοιτητικό κίνημα απάντησε στις προθέσεις της Κυβέρνησης δυναμικά με αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις, μαζικές καταλήψεις και πορείες και απέδειξαν ότι ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της αμφισβήτησης και της συλλογικής διεκδίκησης που τελικά θα οδηγήσει στη νίκη. Υιοθετώντας ευρέως στο εσωτερικό του, συνθήματα όπως «αγώνας-ρήξη-ανατροπή» και το τρίπτυχο «συνελεύσεις -καταλήψεις -διαδηλώσεις» κατάφερε να μαζικοποιήσει τον αγώνα του, (με 420 κατειλημμένες σχολές τον Ιούνιο του 2006 και 350 τον Ιανουάριο του 2007 με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων φοιτητών σε πορείες -μάλιστα στις 8 Μάρτη ο κόσμος που διαδήλωνε στο κέντρο της Αθήνας ξεπερνούσε τις 50.000!),αλλά και να αποδείξει ότι δεν είναι η λεγόμενη «γενιά του καφέ και της τηλεόρασης». Αντιθέτως απέδειξε ότι αυτή η γενιά των 700 ευρώ μπορεί να είναι γενιά ανατροπής και να μάχεται με μαζικούς και συλλογικούς όρους, καθώς είναι η πρώτη γενιά μετά τη μεταπολίτευση που είναι βέβαιο ότι θα ζήσει με χειρότερους όρους από τις προηγούμενες γενιές, εφόσον της καταργούν το 8ωρο, τα εργασιακά δικαιώματα, τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Απέναντι στο μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρησιμοποίησε πολλά μέσα για την κάμψη του αγώνα των φοιτητών. Αναφερόμενοι στο φοιτητικό με αισχρούς χαρακτηρισμούς όπως: «οικτρές μειοψηφίες», «ψεύτικοι επαναστάτες» κ.α. προσπάθησε να αποδυναμώσει το κίνημα. Όταν, όμως, οι προσπάθειές της απέβησαν άκαρπες χρησιμοποίησε άλλα μέσα, όπως την άγρια καταστολή των Μ.Α.Τ. σε κάθε πορεία του μαχητικού φοιτητικού κινήματος. Η μαζική χρήση δακρυγόνων και βίας για την καταστολή και τη συκοφάντηση του κινήματος ήταν φανερή. Τα «ακούνητα στρατιωτάκια» του Β. Πολύδωρα προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς χτυπούσαν βίαια τους διαδηλωτές από φοιτητικούς συλλόγους στις πορείες, με αποκορύφωμα τα γεγονότα που συνέβησαν στην Αθήνα στις 8 Ιούνη 2006 και τις 8 Μάρτη 2007, αλλά και τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη. Τότε ήταν που το φοιτητικό κίνημα έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων και έκανε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να ταχθεί στο πλευρό των φοιτητών.

Μια «οικτρή μειοψηφία εξωπραγματικών και ασυμβίβαστων φοιτητών» που δεν αντέδρασαν μόνο απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αλλά και στο μέλλον τους, στην εργασιακή τους αποκατάσταση. Αποτελώντας την γενιά των 700 ευρώ αντέδρασαν και αναχαίτισαν την πιο σημαντική επιδίωξη του αστικού μπλοκ εξουσίας για τον αστικό ολοκληρωτισμό μέσω της Αντιδραστικής Συνταγματικής Αναθεώρησης που το φοιτητικό κίνημα μπλόκαρε. Και ήταν η ΕΑΑΚ η πρωτοπόρα συνιστώσα του κινήματος που έβαλε το συνολικό πολιτικό επίπεδο αναμέτρησης με τον αστικό συνασπισμό εξουσίας (κυβέρνηση,ΠΑΣΟΚ,ΣΕΒ,Ε.Ε.) και τους ανάγκασε σε άτακτη υποχώρηση.

Οι Γενικές συνελεύσεις της Χωροταξίας ήταν κι αυτές πιο μαζικές από ποτέ, και οι ισχυρές πλειοψηφίες που συμμετείχαν στους φοιτητικούς αγώνες απάντησαν δυναμικά στα οργανωμένα μπλοκ αντικατάληψης που μιλούσαν για «χαμένες εξεταστικές» . Καμία απειλή για χαμένη εξεταστική δε μπόρεσε κι ούτε θα μπορέσει να αποτρέψει το φοιτητικό κίνημα από τη διεκδίκηση καλύτερων όρων εκπαίδευσης κι εργασίας.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ!


Κατατοπίσου στη Χωροταξία.:

Αφού πέρασες στο ΤΜΧΠΠΑ,σίγουρα θα ζαλίστηκες τι θέλει να πει ο ποιητής σε αυτόν τον ιδιαίτερο και απαρχαιωμένο(από το 2003) οδηγό σπουδών. Αυτά θα τα καταλάβεις σε λίγο καιρό. Προς το παρόν θα γνωρίσουμε κάποιες βασικές έννοιες που θα συναντήσεις στη σχολή:

* Φοιτητικός Σύλλογος(Φ.Σ.): Κάθε φοιτητής είναι μέλος του Φ.Σ. με την εγγραφή του στο τμήμα. Η λειτουργία του στηρίζεται στο συλλογικό συμφέρον των φοιτητών, μέσα και έξω από το τμήμα, και όχι στο ατομικό. Είναι ένα όργανο μαζικών και ανυποχώρητων αγώνων, το πρωτοβάθμιο σωματείο που στηρίζει και διεκδικεί τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φοιτητών από την μεταπολίτευση κι έπειτα. Είναι το μέσο ανάπτυξης του Φοιτητικού Κινήματος. Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ένα μερίδιο των μελών του συλλόγου μας, κυρίως φοιτητές των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Μέχρι την εμφάνιση του σχήματός μας ο σύλλογος ασχολιόταν μόνο με τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις(party). Μετά τις 9 Μάη 2006 όλα άλλαξαν. Η συστηματική και μαζική λειτουργία του συλλόγου αποτελεί σημαντική ενίσχυση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Έχει 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο στηρίζουν μόνο οι καθεστωτικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Κεντρικό σύνθημα της χωροΑταξία εξ’ άλλου είναι «όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις»

* Γενική Συνέλευση(Γ.Σ.): Είναι το ανώτατο όργανο του Φοιτητικού Συλλόγου, μέσα στο οποίο λαμβάνονται ΟΛΕΣ οι αποφάσεις. Η λειτουργία της είναι αμεσοδημοκρατική: προϋποθέτει δηλαδή ισότιμη συμμετοχή και συζήτηση των μελών του Συλλόγου στη βάση της συνδιαμόρφωσης για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων. Στη Γ.Σ. δικαίωμα τοποθέτησης έχει κάθε μέλος του Συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων Συλλόγων.

Γενική Συνέλευση Τμήματος: Απαρτίζεται από τους καθηγητές(μόνο τους Δ.Ε.Π.- Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό, στο τμήμα μας είναι 24) και εκπροσώπους των φοιτητών(όσους και το 50% των Δ.Ε.Π., άρα 12). Προεδρεύει ο πρόεδρος του τμήματος(ο κ. Σκάγιαννης) και γίνεται, συνήθως, κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα και λειτουργεί ως διοικητικό όργανο όπου παίρνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Γραμματεία: Απαρτίζεται από τη Σοφία, τον Γιώργο, τον Ισίδωρο, την Αφροδίτη και την Μαρία. Ρόλος τους και δουλειά τους η εξυπηρέτηση σου .Ζήτησέ τους ό,τι θέλεις. Είναι τα καλύτερα παιδιά! Θα σε εξυπηρετήσουν. Φύλακες:μην δίνεις σημασία, συνεργάσιμοι τύποι, αλλά το πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε, υπάρχει και θα λειτουργεί για εμάς τους φοιτητές! Εμείς μπορούμε να το προστατέψουμε!!!

Οι λοιπές παρατάξεις στην χωροταξία:

* Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θέλει να μας πείσει πως το πρότυπο της ζωής πρέπει να είναι ο ανταγωνισμός με τους συμφοιτητές μας, το άκριτο «να» στις αλλαγές του υπουργείου. Πως οι ευκαιρίες είναι για όλους ίσες , πιο ίσες , όμως , είναι γι ‘ αυτούς που πληρώνουν καλύτερα. Επιδιώκει την απολιτικοποίηση των φοιτητών με τη μη πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων μην τυχόν και παρθεί απόφαση εναντίον της κυβέρνησης! Είναι η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και η σφοδρή πολέμιος ανάπτυξης του φοιτητικού κινήματος. Απόδειξη; Οι άνανδρες, δολοφονικές και τραμπούκικες επιθέσεις σε βάρος των αγωνιστών του κινήματος. Ακόμη και στην χωροταξία όπου αυτοί και οι «φίλοι» τους μαχαίρωσαν τον Ιούνιο του 2007 τον συνάδελφο Στάθη Γώγο σε Γενική Συνέλευση.

* Η ΠΑΣΠ παλεύει να μας πείσει για την ανεξαρτησία της από το ΠΑΣΟΚ και τη δήθεν αριστεροσύνης. Τα μέλη της έχουν ως σύνθημα «Δημόσια Παιδεία δωρεάν παντού, αυτό είναι το νόημα του σοσιαλισμού», αλλά ήταν κατά των καταλήψεων, μέσα κι έξω από το κίνημα αλλά και υπαίτιοι τραμπούκικων επιθέσεων σε βάρος αγωνιστών στην Αθήνα στην πορεία του Πολυτεχνείου το 2006. Αλήθεια, ο πρόεδρός τους δεν ήταν αυτός που μιλάει για μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίου; Εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ κρίνονται ως ανύπαρκτοι στη χωροταξία.

* Η ΠΚΣ ιδρώνει να μας αποδείξει ότι είναι η πιο αγωνιστική και η μόνη Αριστερή Παρέμβαση. Προσπαθεί να συγκρουστεί με το Υπουργείο, ξεχνώντας ότι ζητάει ακριβώς τα ίδια με αυτό : την ειδίκευση και τις διασπάσεις των πτυχίων! Προσπαθεί να σφετεριστεί τον αγώνα των φοιτητών! Ήταν ενάντια στην ανάπτυξη μαζικού και δυναμικού κινήματος(κάτι που δεν κατάφερε τελικά) πιστή στην αστικοποιημένη και ρεφορμιστική πολιτική της «μαμάς» ΚΝΕ και του ΚΚΕ

ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!

Το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι αυτοί είναι η προσπάθεια οργάνωσης ατόμων στο «κόμμα» με απώτερο σκοπό τη χρήση τους ως πιόνια στη σκακιέρα των εσωκομματικών τους παιχνιδιών. Χωρίς μεγάλα λόγια και χωρίς ηγέτες να αγωνιστούμε με τις δικές μας δυνάμεις για την προάσπιση των συμφερόντων μας! Η εμπειρία έχει δείξει πως μπορούμε να νικήσουμε όταν δεν αναθέτουμε το μέλλον μας σε κανέναν «εκπρόσωπο»! Η νίκη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη μαζικότητα των Γενικών Συνελεύσεων, μόνο όταν στους δρόμους και στις σχολές αντηχήσουν συνθήματα αμφισβήτησης!

Τι είναι η ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ:

Είμαστε ένα ανοιχτό, αριστερό, ανατρεπτικό σχήμα, εκτός κομματικής "γραμμής" το οποίο προτίθεται να δεχτεί στους κόλπους του κάθε φοιτητή της χωροταξίας., ο οποίος συμφωνεί με τα χαρακτηριστικά αυτά και διαφωνεί με τις πρακτικές των καθεστωτικών φοιτητικών παρατάξεων. Είμαστε ένα ανοιχτό, αριστερό, ανατρεπτικό σχήμα, εκτός κομματικής "γραμμής" το οποίο προτίθεται να δεχτεί στους κόλπους του κάθε φοιτητή του Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α., ο οποίος συμφωνεί με τα χαρακτηριστικά αυτά και διαφωνεί με τις συλλογικές και τις πρακτικές των καθεστωτικών φοιτητικών παρατάξεων. Είμαστε στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση με στόχο την ενδυνάμωση των αγώνων μας, των αγώνων με κριτήρια, των νικηφόρων αγώνων και την αυτοτελή ύπαρξη και στο τμήμα μας της αντικαπιταλιστικής-επαναστατικής αριστεράς. Στηρίζουμε την αμεσοδημοκρατική λειτουργία του τμήματος, με όλη την εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις, για τη διαμόρφωση ενός πολιτικοποιημένου κλίματος από τα κάτω και αντικαπιταλιστικού στο τμήμα μέσα από υγιείς διαδικασίες. Το σχήμα μας είναι μια πολιτική συλλογικότητα όπου δεν υπάρχει ιεραρχία, μπορούν να συμμετέχουν όλοι μέσω της συνδιαμόρφωσης των απόψεων, στη δημιουργία μιας συλλογικής αντίληψης. Πιστεύουμε πως η συλλογική αναζήτηση και δράση μπορεί να βελτιώσει τις σημερινές συνθήκες και να προσφέρει περισσότερα από ότι ο ατομισμός και η μεμονωμένη δράση.

Στις μέρες μας, δυστυχώς, παρατηρείται μια έκπτωση στις αξίες του κοινού αγώνα και μία απόρριψη του αισθήματος της συλλογικότητας. Σε αντίθεση με άλλες εποχές που οι φοιτητές και οι νέοι μαζικά ασχολούνταν με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και η πλήρης εξατομίκευση. Το σύστημα που έχει το κέρδος ως υπέρτατο αγαθό, κατάφερε να μας πείσει ότι η αλληλοεξόντωση και η στήριξη στις δυνάμεις του ατόμου με κάθε τρόπο είναι ανώτερη από τη συλλογική δράση και τον κοινό αγώνα.

Το σχήμα μας, θεωρεί ικανό κάθε φοιτητή να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του και ενισχύει τη δύναμη του ατόμου μέσα από τη συλλογικότητα. Λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή αντιπροσώπευσης των φοιτητών, διότι μόνο με τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.Είναι ανεξάρτητο από την πολιτική των αστικών κομμάτων και των επιτελείων τους, όπως και από τα καθηγητικά συμφέροντα. Είναι αριστερό-αντικαπιταλιστικό γιατί πιστεύει ότι μέσα από την αντίσταση και την ανατροπή του υπάρχοντος εκμεταλλευτικού συστήματος, οι εργαζόμενοι και οι νεολαία μπορούν να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει.

Το Σχήμα έχει βάλει ορισμένους θεμελιώδεις τομείς στους οποίους καταρχήν έχει εστιάσει:

1.Στοπ στην απολιτίκ-άχρωμη-άοσμη κατάσταση της χωροταξίας και της επιλογής του ατομικού δρόμου και στάσης ζωής κάτι που έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, αφού η σχολή μας ήταν από τις πρωτοπόρες στο κίνημα του Μάη-Μάη(2006-2007) τόσο στον Βόλο όσο και πανελλαδικά, χάρη κυρίως στην χωροΑταξία. Πλέον οι συνελεύσεις είναι μαζικότατες και οι φοιτητές αρχίζουν να καταλαβαίνουν όλο το πλέγμα και την μοίρα που μας έχουν ετοιμάσει οι ηγέτες του κεφαλαίου και της αστικής πολιτικής. Και πλέον πηγαίνουν κόντρα σε αυτό το ρεύμα της απολιτικοποίησης διαλέγοντας το άλλο ποτάμι, το ποτάμι που πίσω δεν γυρνά!

2.Η συμμετοχή και η ανάπτυξη μαζικών και νικηφόρων κινημάτων που δείχνουν τον δρόμο για μια άλλη ζωή. Μια ζωή με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο και στην φύση.

3.Η ανάπτυξη και δράση της αντικαπιταλιστικής, ανεξάρτητης, επαναστατικής Αριστεράς στα πανεπιστήμια, της Ε.Α.Α.Κ.: Τα σχήματα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης γεννήθηκαν μέσα από τις μεγαλειώδεις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις του 1990-91 και αποτελούν το πλέον επιτυχημένο μόρφωμα της επαναστατικής αριστεράς στα πανεπιστήμια. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ είναι πολιτικό - συνδικαλιστικές συλλογικότητες που δρουν σε κάθε σχολή με αυτοτέλεια και αποτελούν το βασικό κύτταρο της ΕΑΑΚ. Λόγω της αναγκαιότητας για ενιαία συντονισμένη παρέμβαση στο ελληνικό πανεπιστήμιο, τα σχήματα συντονίζονται ανά πόλεις αλλά και πανελλαδικά μέσα από το πανελλαδικό τους διήμερο. Αντιπαρατίθενται σε όλη τη γραμμή της αστικής πολιτικής, την οποία αντιμετωπίζουν με μία συνολική αντικαπιταλιστική οπτική σε σχέση με τα κύρια μέτωπα της ταξικής πάλης στην ελληνική κοινωνία (αναδιάρθρωση σε εκπαίδευση και εργασία, καταστολή, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κλπ). Αναζητούν τους δρόμους μιας ευρύτερης αμφισβήτησης του τρόπου με τον οποίο ένας νέος σήμερα ζει και σπουδάζει, και αντιπαραβάλλουν ένα πρότυπο αγωνιζόμενου νέου, απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα. Παλεύουν για ένα φοιτητικό κίνημα ανεξάρτητο, αμεσοδημοκρατικό, αντικυβερνητικό και νικηφόρο, που θα συγκρούεται με κάθε όψη της κυβερνητικής επιλογής, θα δημιουργεί τις δικές του μορφές οργάνωσης, αυτοτελείς και ανεξάρτητες από την κατεστημένη πολιτική των εκπροσώπων και των επιτελείων.

4.Επαγγελματικά αποφοίτων της χωροταξίας: Ένα τεράστιο θέμα για όλους τους χωροτάκτες φοιτητές που όμως δείχνουν να μην έχουν κατανοήσει ακόμη πόσο σημαντικό είναι (ίσως δεν υπήρχε κάποιος να το αναδείξει). Είμαστε στην χειρότερη δυνατή θέση από τους μηχανικούς μετά τους μηχανικούς Περιβάλλοντος από πλευράς επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματος μας. Έχουμε δικαίωμα υπογραφής για 3 μόνο μελέτες (χωροταξικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντολογικές) αν και στο πρόγραμμα σπουδών έχουμε 28 από τα 63 μαθήματα που λογίζονται ως οικονομικά. Η όλη κατάσταση δεν πρέπει να δημιουργήσει απαισιοδοξία αλλά διάθεση για νέους αγώνες και διεκδικήσεις-κοινωνικά αναγκαίες. Πρόθεση όλων μας είναι ν α επεκτείνουμε τις μελέτες σε 6(να μπουν οικονομικές, στατικές, ειδικής ανάπλασης) και να αναβαθμιστούμε ακόμη περισσότερο. Επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό θα ενημερωθείτε καλύτερα από ειδική προκήρυξη που θα σας μοιραστεί αλλά και από τις ζωντανές και δυναμικές-αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου μας, τις Γενικές Συνελεύσεις.

5.Ενδοτμηματικά θέματα: Θα είχαν προχωρήσει αν δεν υπήρχε το μαχαίρωμα… Μας απασχολεί κυρίως η δωρεάν διανομή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στους 1ετείς φοιτητές (θα αναγκαστείτε να αγοράσετε ταμπέλα σχεδίου και ραπιδογράφους-αξίας 150 ευρώ- που θα σας χρησιμεύσουν για 2 χρόνια μόνο). Κατά την αρχή αυτού του ακαδημαϊκού έτους αν δεν τα διαθέσει το τμήμα δωρεάν, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα δανεισμού από τους παλαιότερους φοιτητές στους νεότερους! Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι οι κύκλοι σπουδών που εφαρμόζονται εδώ και πολύ καιρό στο τμήμα(άμεση εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μπολόνια, του νόμου πλαισίου): για να δηλώσεις μαθήματα 3ου έτους πρέπει να χρωστάς εώς 5 μαθήματα του 1ου και του 2ου έτους. Για να δηλώσεις μαθήματα 4ου έτους πρέπει να χρωστάς εώς 2 μαθήματα του 1ου και του 2ου έτους. Στο τελευταίο έτος, το 5ο μπορείς να δηλώσεις ν+5 μαθήματα, δηλαδή εάν χρωστάς 6 μαθήματα από όλα τα προηγούμενα έτη τότε υποχρεούσαι να μείνεις ακόμα ένα χρόνο στη σχολή! Υπομονή, οι αγώνες είναι μπροστά μας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

* Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους. Κανένας διαχωρισμός σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε μηχανικό-υπομηχανικό. Ενιαία πτυχία χωρίς ειδικεύσεις και κατατμήσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά χωρίς καμιά διαδικασία πιστοποιήσεων μετά απ’ αυτό. Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Ενιαίες και αδιάσπαστες προπτυχιακές σπουδές σε κάθε σχολή. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια.

* Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους.

* Αύξηση των δαπανών για όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες και ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των διδάκτρων ΣΕ ΟΛΑ τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

* Να καταργηθούν οι νόμοι για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

* Να καταργηθεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο.

* Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος- όχι στα ιδιωτικά και μη κρατικά πανεπιστήμια.

* Κάτω η αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση

* Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Να καταργηθούν οι αλυσίδες και τα προαιτούμενα για την παρακολούθηση μαθήματος.

* Κάτω τα χέρια από το Άσυλο! Διεύρυνση του Ασύλου σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.

* Άμεση απόσυρση της βάσης του 10 για τη εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

* Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18.

* Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις

* Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή, με αύξηση των αποδοχών – κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.


ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΑΠ’ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΟΥΝΕ!

Φοβούνται να μας βλέπουν
ενωμένους γιατί ξέρουν πως δεν
μπορούν να μας νικήσουν.
Φοβούνται τον αγώνα μας γιατί
ξέρουν πως μπορούμε να τους νικήσουμε.

ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΡΗΞΗ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ!


Η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Ένα φάντασμα πλανιέται ακόμη πάνω από την Ευρώπη: είναι ο εφιάλτης του ’91, ο άνεμος της Σορβόννης, η γροθιά του 2006 και του 2007! Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου οι κομπάρσοι απέκτησαν φωνή και απαιτούν να γράψουν το σενάριο μόνοι τους!

ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ

http://xwroataxia-eaak.blogspot.com/




Δεν υπάρχουν σχόλια: