Κυριακή 1 Ιουλίου 2007

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Κ.ΠΡΥΤΑΝΗ

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Κ.ΠΡΥΤΑΝΗ

Το πρωί της Δευτέρας 25 Ιούνη στο τμήμα μας άρχισαν να εφαρμόζονται τα πρώτα ψήγματα του νέου νόμου πλαισίου. Μετά από προσωπική παρέμβαση και απόφαση του Πρύτανη χωρίς καν να συζητηθεί στην Σύγκλητο ή στην Γενική Συνέλευση Τμήματος η Γραμματεία του τμήματός μας ειδοποιούσε τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το όριο του 2ν, δηλαδή τα 10 χρόνια, και τους έθετε το εξής ερώτημα: εάν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο τμήμα. Και έχουν περιθώριο να απαντήσουν μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους (31 Αυγούστου). Εάν απαντήσουν όχι, πως δεν ενδιαφέρονται για τη συνέχιση των σπουδών τους, τότε διαγράφονται αυτόματα από το τμήμα. Εάν απαντήσουν θετικά τότε έχουν άλλα 5 χρόνια για να αποτελειώσουν τις σπουδές τους. Μετά από αυτό το διάστημα εάν δεν έχουν τελειώσει τις σπουδές τους, διαγράφονται οριστικά από το τμήμα. Αυτό ισχύει για τους φοιτητές που έχουν περάσει στο τμήμα μας. Για τους πρωτοετείς του Σεπτέμβρη που θα εισαχθούν στο τμήμα το όριο θα είναι αυστηρά 10 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα θα διαγράφονται από το τμήμα.

Γενικά πρόκειται για μια κίνηση (η διαγραφή των "αιωνίων") που ο νόμος προβλέπει ως "αρμοδιότητα των οικείου τμήματος". Αυτό μπορεί να μεταφραστεί και ως διάθεση τελικά της Γραμματείας και της ΓΣ του εκάστοτε τμήματος. Όλα όμως οδηγούν πίσω στη Σύγκλητο και στον κ.κ. Μπαγιάτη, ο οποίος και επέμεινε να εφαρμοσθεί άμεσα η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου πλαισίου στο δικό μας τμήμα αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα του Π.Θ.

Η απάντηση όμως θα δοθεί και πάλι από το φοιτητικό κίνημα. Ένα φοιτητικό κίνημα όπου μετά τον μεγαλειώδες αγώνα και τις κινητοποιήσεις των τεσσάρων εποχών πλέον έχει βάλει τις στέρεες βάσεις για την εκτίναξη των αγώνων σε στιγμές κρίσιμες για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Και αυτές οι στιγμές δεν είναι και πάλι μακριά μας. Οι νεολαιίστικοι αγώνες θα δώσουν και πάλι την ηχηρή τους απάντηση στην προσπάθεια της επιβολής της κυβερνητικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Δεν μπορούμε να μείνουμε και δεν θα μείνουμε στάσιμοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου – πλαισίου.

Ο σύλλογος μας έχει πάρει δεκάδες αποφάσεις καταδίκης του νέου νόμου πλαισίου, σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις του εδώ κι έναν χρόνο. Θα πρέπει πλέον και η Γενική Συνέλευση Τμήματος να αναλογιστεί τις ευθύνες της σαν διοικητικό όργανο και να πάρει την απόφαση που δεν θα είναι οπισθοδρομική για το τμήμα αλλά ούτε και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο – όχι στη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους manager και τα επιχειρησιακά προγράμματα, την κάρτα συγγραμμάτων, την λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

· Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Καμιά συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας της Μπολόνια μέσω της δήθεν διασφάλισης ποιότητας των ΑΕΙ. Καμία νομιμοποίηση των «Κολεγίων» που μεθοδεύεται μέχρι τον Σεπτέμβρη 2007. Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του συντάγματος

· Να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για Συμπλήρωμα Διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ – ΤΕΙ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

· Από την Γενική συνέλευση Τμήματος να πάρει τώρα καταδικαστική απόφαση για το Νέο Νόμο Πλαίσιο και να δεσμευτεί με απόφαση μη εφαρμογής του Νόμου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

· Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας του φοιτητικού συλλόγου στην Γενική Συνέλευση

Τμήματος την Πέμπτη 5 Ιουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του τμήματος.



ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ


Δεν υπάρχουν σχόλια: