Κυριακή 1 Ιουλίου 2007

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα λόγια αυτά γράφονται στην πιο πολωμένη κατάσταση της ιστορίας του φοιτητικού μας συλλόγου και μετά τα καταδικαστέα από όλους γεγονότα της προηγούμενης Τετάρτης. Ας την εκτονώσουμε σύντομα…

Εδώ και 17 χρόνια, διάστημα δηλαδή στο οποίο υφίσταται ο φοιτητικός σύλλογος της χωροταξίας, υπάρχει μια κατάσταση η οποία προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο απολιτίκ και άχρωμη την ζωή μέσα στο τμήμα. Και δεν είναι μόνο η παρουσία ή όχι των παρατάξεων στα τραπεζάκια ή στα ψηφοδέλτια των εκλογών. Είναι μια βαθύτερη προσπάθεια-θελημένη ή όχι- να μην οργανώνεται ο φοιτητής συνδικαλιστικά στο σύλλογο του. Η κύρια βεβαίως αιτία παραμένει η απαγόρευση από το καταστατικό των ξεχωριστών ψηφοδελτίων αλλά και απαγόρευση της διενέργειας εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής (δύο πράγματα άμεσα συνυφασμένα).

Η αλήθεια είναι ότι το 1991, χρονιά έγκρισης της ίδρυσης του συλλόγου, σε ένα νέο περιφερειακό πανεπιστήμιο και με συνολικό αριθμό φοιτητών τα 40 άτομα, οι φοιτητές-ιδρυτές του συλλόγου μας, μέσα σε ένα οικογενειακό κλίμα, δεν φαντάστηκαν, δυστυχώς, την ύπαρξη παρατάξεων και φρόντισαν να βάλουν ισχυρότατες δικλίδες για την εξαιρετικά δύσκολη καταστατική αλλαγή. Η εικόνα εκείνη του τμήματος και του συλλόγου φάνταζε ιδανική για την απαγόρευση των παρατάξεων αλλά πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Και αυτό έγινε ουσιαστικά από τον Μάρτη του 2006. Μετά το φοιτητικό κίνημα των «τεσσάρων εποχών» η πολιτικοποίηση στο σύλλογο της πλειοψηφίας των φοιτητών είναι γεγονός. Και πλέον δεν αρμόζει και δεν ταιριάζει στο προφίλ και την διαμορφωμένη κατάσταση του συλλόγου το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Και σε καμία περίπτωση όταν αναφέρουμε πολιτικοποίηση δεν εννοούμε κομματικοποίηση, όπως μπερδεύουν αρκετοί φοιτητές, έστω και εάν η έννοια κομματικοποίηση από μόνη της δεν είναι κακή. Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε με απλά λόγια, λοιπόν, την σημερινή κατάσταση του συλλόγου μας.

Μια μικρή ανασκόπηση αρχικά για τις προσπάθεια που ξεκίνησε φέτος για το «σπάσιμο» του ενιαίου ψηφοδελτίου: αρχικά έγινε προσπάθεια μέσω της καταστατικής συνέλευσης της 19ης Απρίλη όπου όλες οι παρατάξεις χωρίς να έχουν μελετήσει κανέναν νόμο, χωρίς να γνωρίζουμε καν ότι στους νόμους περί ΑΕΙ ορίζεται το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών των Φοιτητικών Συλλόγων, και με ενιαία κατεύθυνση από το Δ.Σ. πρότειναν την αλλαγή του καταστατικού και την είσοδο του ξεχωριστού ψηφοδελτίου. Ύστερα από μια 8ωρη διαδικασία δεν άλλαξε κανένα άρθρο του καταστατικού εκτός από το πλέον ασήμαντο, δηλαδή το όνομα του συλλόγου. Οι συνάδελφοί μας που στήριξαν το ενιαίο αποτυπώνονται πολιτικά στους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν ένα ψηφοδέλτιο που δεν θα είναι κάποιας παράταξης αλλά το ψηφοδέλτιο των «ανεξάρτητων».

Μετά την καταστατική και την πλήρη απογοήτευση που ήρθε ένα διαπαραταξιακό μάζεμα μας έκανε να προχωρήσουμε σε ένα τολμηρό αλλά και πλήρως νόμιμο εγχείρημα: το Δ.Σ. της ακαδημαϊκής χρονιάς 2006-2007 συνεδρίασε με απαρτία στις 24 Απριλίου και προκήρυξε εκλογές με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα στις 9 Μαΐου, όπως και κάθε άλλος σύλλογος πανελλαδικά. Τις εκλογές ενέκρινε και η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της 2ης Μαΐου. Αν και αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες όσων αφορά τη νομιμοποίηση των εκλογών από το τμήμα, αφού ο πρώην γραμματέας του Δ.Σ. αρνούνταν να την παραδώσει στην Εφορευτική Επιτροπή(γιατί;), καταφέραμε τελικά σε συνεννόηση με τους διδάσκοντες καταφέραμε την αναπλήρωση των μαθημάτων άλλες μέρες. Η συμμετοχή ήταν σημαντική και για τα δεδομένα του συλλόγου μας, άκρως ικανοποιητική(90 άτομα, όταν το 2006 ήταν 130 και το 2005 πάλι 90). Το όλα εγχείρημα και η όλη νομιμότητα στηρίχτηκε στο παρακάτω:

«Σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων που λειτουργούν στα ΑΕΙ όλης της χώρας, ισχύουν τα ακόλουθα γενικά μεν σε ότι αφορά τη σύσταση και λειτουργία τους, ειδικά δε σε ότι αφορά τα θέματα τα οποία ρυθμίζονται από τους εκάστοτε νόμους που διέπουν τη λειτουργία των ΑΕΙ:

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομικών προσώπων του Αστικού Κώδικα και γενικές διατάξεις περί σωματείων. Στο καταστατικό πρέπει να περιλαμβάνονται όροι οι οποίοι δεν επιτρέπεται να έρχονται σε αντίθεση τόσο με τις γενικές διατάξεις όσο και με τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τον κάθε σύλλογο ειδικά(π.χ. αθλητικά σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, κυνηγετικοί κ.λ.π).

                   
Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή των φοιτητικών συλλόγων ισχύουν όσα ορίζονται στο άρθρο 22 παρ. 2 του Ν. 3549/2007, αλλά και σε όλους τους προηγούμενους νόμους περί ΑΕΙ(1268/1982) ότι δηλαδή η ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στα πανεπιστημιακά όργανα γίνεται για ετήσια θητεία και μόνο από το νόμιμο φοιτητικό σύλλογο κάθε τμήματος, ο οποίος οφείλει να έχει συγκροτηθεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Μέλη του φοιτητικού συλλόγου μπορούν να είναι όλοι οι φοιτητές του Τμήματος, εκτός από εκείνους που έχουν νομίμως διαγραφεί. Ειδικά για τον τρόπο διενέργειας των εκλογών στους φοιτητικούς συλλόγους για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου από τους φοιτητές του Τμήματος και με βάση τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε κάθε ψηφοδέλτιο, ο καθορισμός από το Δ.Σ. των τακτικών και αναπληρωματικών εκπροσώπων των φοιτητών στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, καθώς και στα άλλα πανεπιστημιακά όργανα, διενεργείται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η διάταξη αυτή του νόμου είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια για διαφορική ερμηνεία, ούτε και για καταστρατήγησή της από διαφορετική διάταξη του καταστατικού(το οποίο είναι μια ιδιωτική συμφωνία μεταξύ προσώπων και δεν μπορεί να είναι πάνω από το νόμο), η οποία δεν μπορεί να ορίσει διαφορετικό τρόπο εκλογής για την ανάδειξη των Δ.Σ. από αυτόν που προβλέπεται από το νόμο, διότι τα καταστατικό είναι κάτω από το νόμο και κάθε αντίθετη διάταξή του στο νόμο είναι άκυρη και πρέπει στις περίπτωση αυτή, δηλαδή τυχόν αντίθετη διάταξη του καταστατικού στο νόμο να τροποποιηθεί και να εναρμονισθεί το καταστατικό στο Νόμο. Θα μπορούσε να ισχύει κάτι άλλο μόνο στην περίπτωση που ο νόμος όριζε όπως ανωτέρω και στο τέλος είχε την φράση «εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στο καταστατικό». Κάτι τέτοιο όμως δεν ορίζεται και συνεπώς οι εκλογές πρέπει να διενεργούνται όπως ο νόμος ορίζει και κάθε αντίθετη διάταξη του καταστατικού είναι άκυρη και πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με το νόμο.»
Πάνω σε αυτή την απλή και νόμιμη σκέψη βασιστήκαμε και διενεργήσαμε εντελώς νόμιμα τις εκλογές. Σας παρακαλούμε πολύ να το διαβάσετε προσεκτικά και να βγάλετε τα συμπεράσματα σας, αληθινά, είτε στηρίζετε είτε όχι τη νομιμοποίηση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων.

Επίσης έχουμε να θέσουμε κάποια πολύ απλά ερωτήματα:
1.Αφού κάποιοι έκριναν ότι έγιναν οι εκλογές αντικαταστατικά και ήταν παράνομες γιατί δενΑφού κάποιοι έκριναν ότι έγιναν οι εκλογές αντικαταστατικά και ήταν παράνομες γιατί δεν προσέφυγαν με ενστάσεις, όπως ορίζει το
καταστατικό, εντός 48 ωρών(μέχρι 19.30 της 11ης Μάη) ή και στο ειρηνοδικείο(αστικά δικαστήρια) εντός 15 ημερών(μέχρι 24 Μάη) μετά τις εκλογές;
2.Πως μπορεί να υφίσταται ένα Δ.Σ. με δύο άτομα(αφού μετά την εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. δεν υφίσταται πλέον το Δ.Σ.) και να προκηρύσσει εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. με τρόπο μη δημοκρατικό;

3.Γιατί δεν παραδόθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Συλλόγου μας ώστε να μην υπάρχουνπροβλήματα; Η σφραγίδα βρίσκεται κάπου;Κανονικά η σφραγίδα ενός σωματείου βρίσκεται στα γραφεία του και απλά τη χρησιμοποιεί-διαχειρίζεται ο γραμματέας! Δεν την παίρνει
μαζί του όπου και να βρίσκεται!
4.Γιατί οι εκπρόσωποι των δύο καθεστωτικών παρατάξεων δεν κατέβηκαν στις εκλογές και επιμένουν στο ενιαίο ενώ είναι υπέρ(;) του ξεχωριστού;

5.Υπήρξε περίπτωση ποτέ στην ιστορία των εκλογών που να διεξήχθησαν με απλή αναλογική και ενιαίο ψηφοδέλτιο; Η απάντηση υπάρχει: ποτε!
Καλούμε όλους τους φοιτητές-μέλη του συλλόγου μας να σκεφτούν ώριμα και πολιτικά
και να καταλάβουν ότι για την πλήρη, σωστή, εύρυθμη και διαφανή λειτουργία του

συλλόγου είναι η σύμπνοια με το νόμο των ΑΕΙ και το σπάσιμο του ενιαίου ψηφοδελτίου.

Επιτέλους θα πρέπει να είμαστε όλοι ρεαλιστές και να καταλάβουμε ότι
ο Σύλλογος

μας θα πρέπει να συμβαδίσειμε τους υπόλοιπους,πανελλαδικά, και να λειτουργήσει

με τον καλύτερο και δημοκρατικότερο τρόπο.
 ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: