Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Λίγα λόγια για τις Γενικές Συνελεύσεις

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ
Το πιο δημοκρατικό, το ανώτερο όργανο του φοιτητικού μας συλλόγου είναι η Γενική Συνέλευση και η συμμετοχή ή όχι του φοιτητή σε αυτήν την διαδικασία κρίνει τελικά και το αν ο φοιτητής συμμετέχει στα κοινά του συλλόγου μας ενεργά. Με τη συμμετοχή του ο φοιτητής στη Γενική Συνέλευση εκφράζεται, πολιτικοποιείται και νοιώθει ότι είναι μέλος αυτού του φοιτητικού συλλόγου, νιώθει κι αισθάνεται ότι ανήκει στο πανεπιστήμιο και την κοινότητά του. Δεν νιώθει φοιτητής όταν παρακολουθεί μία παράδοση ενός μαθήματος(αυτό το έκανε και στο σχολείο και στο φροντιστήριο!). Νιώθει φοιτητής όταν σηκώνει το χέρι του για να τοποθετηθεί, να μιλήσει, να αντιπαρατεθεί, να λογομαχήσει, να βρίσει, να ψηφίσει, να ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ! ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΙΤΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΕΙΤΕ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙ Ή ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ! ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ!


ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Βασική θέση της χωροΑταξίας και όλης της Ε.Α.Α.Κ. είναι όλες οι αποφάσεις που αφορούν κάθε σχολή να παίρνονται μέσα από αμεσοδημοκρατικές γενικές συνελεύσεις.
Η γενική συνέλευση είναι το πιο σημαντικό όργανο στα χέρια των φοιτητών. Πρόκειται για τη διαδικασία της συζήτησης και της λήψης αποφάσεων σχετικά με τα κοινά προβλήματα που μας απασχολούν. Σε αυτή μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν όλοι χωρίς αναγκαστικά να είναι μέλη κάποιας πολιτικής συλλογικότητας. Δεν είναι όμως απλά μια διαδικασία επίλυσης των εκάστοτε προβλημάτων αλλά ένας χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης στον οποίο ο καθένας μπορεί να εκφράσει τη δικιά του άποψη να ακούσει και άλλες και τελικά να αποφασίσει. Είναι το μόνο όργανο που μπορεί να αποφασίσει για τους φοιτητές. Είναι ο τρόπος να κατανοήσει το πώς ο σημερινός φοιτητής θα μπορέσει ως αυριανός εργαζόμενος να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.
Μια γενική συνέλευση για να είναι πετυχημένη πρέπει να είναι μαζική, να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και συνδιαμόρφωση. Να παίρνει αποφάσεις για κινητοποιήσεις και να διεκδικεί με δυναμικό τρόπο αυτά που ανήκουν στο φοιτητικό σύλλογο. Αυτή τη συνέλευση διεκδικούμε και εμείς.
Η αντίληψη που εκφράζει ότι στη γενική συνέλευση το μόνο που γίνεται είναι η αντιπαράθεση των πολιτικών παρατάξεων και για αυτό η συμμετοχή σε αυτή είναι ανούσια, μόνο σκοπό έχει να αποδυναμώσει την ισχύ της συνέλευσης αποτρέποντας τους φοιτητές να συμμετέχουν σε αυτή. Ούτως η άλλως το τι θα ειπωθεί στη συνέλευση καθορίζεται από τους ίδιους του φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτή. Η αποχή και αδιαφορία το μόνο αποτέλεσμα που μπορούν να φέρουν είναι η παθητικοποίηση του φοιτητικού κινήματος.
Πρέπει πραγματικά να κατανοήσει ο καθένας μας πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη σημερινή πραγματικότητα της ψευτοδημοκρατίας, η γενική συνέλευση είναι το μόνο αμεσοδημοκρατικό μέσο λήψης αποφάσεων. Οι μεγαλύτερες νίκες του φοιτητικού κινήματος είναι αποτελέσματα αγώνων οι οποίοι προήλθαν από γενικές συνελεύσεις.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΑ Δ.Σ.- ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
Η λογική που προωθείται για λήψη αποφάσεων, και μάλιστα αποφάσεων πολύ σημαντικών για το μέλλον μας και το σύλλογό μας, μέσα από το Διοικητικό Συμβούλιο όπου έχει εκλεγεί και δήθεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει το σύνολο των φοιτητών. Αυτό δεν ισχύει! Δεν πρέπει να υπάρχει μια τέτοια αίσθηση στους φοιτητές. Όλες οι αποφάσεις για το σύλλογο θα πρέπει να παίρνονται μόνο από τη Γενική Συνέλευση και όχι από τα Δ.Σ.(που μόνο διαδικαστικό και εκτελεστικό χαρακτήρα έχουν), όπως προωθούν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας πρόεδρος, κανένας αντιπρόεδρος! Ο κάθε φοιτητής είναι ίσος με όλους τους άλλους και η ψήφος του έχει την ίδια ισχύ μέσα στη Συνέλευση με όλους τους άλλους. Η θέση του σχήματος θα αναλυθεί και στην αμέσως επόμενη προκήρυξή της.

ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Οι διαδικασίες που προτείνει το σχήμα αλλά και η Ε.Α.Α.Κ. με τις οποίες θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στις Γενικές Συνελεύσεις είναι καθαρά αμεσοδημοκρατικές, με ψηφοφορία μέσω της ανάτασης των χεριών και με απόφαση του Συλλόγου την πρόταση η οποία πλειοψηφεί των άλλων προτάσεων.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΡΤΙΑΣ
Το ζήτημα της απαρτίας τίθεται καθαρά στην συνείδηση του κάθε φοιτητή αλλά και της πλειοψηφίας τους ανάλογα με το κατά πόσο έχουν αντιληφθεί το ότι θα πρέπει να εκφράζονται και να εκπροσωπούν τον εαυτό τους ή μια συλλογικότητα μέσα στη Γενική Συνέλευση άσχετα εάν υπάρχουν άλλες απόψεις, διαφορετικές ή ίδιες! Θα πρέπει όλες οι απόψεις να εκφράζονται ΟΣΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ! Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έντονα το γεγονός της μη συγκέντρωσης απαρτίας στις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις με αποτέλεσμα να γίνονται επαναληπτικές όπου η συμμετοχή των φοιτητών είναι αθρόα! Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους:
1. αδιαφορία ή έλλειψη ενημέρωσης των φοιτητών(πράγμα απίθανο αφού το παρελθόν του τμήματός μας έχει δείξει ότι η πλειοψηφία των φοιτητών ενδιαφέρεται και αφού στο κτίριο υπάρχουν χιλιάδες σημεία που ενημερώνουν για την πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης)
2. η εσκεμμένη απουσία πολλών φοιτητών και ειδικά της ΔΑΠ από τις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις με στόχο την καθυστέρηση λήψης απόφασης(πράγμα που πηγαίνει πολύ «πίσω» τον Σύλλογο) ή την αποφυγή ακόμη μιας οδυνηρής τους ήττας από το μαζικό και μαχητικό μπλοκ αγώνα όταν βλέπουν ότι οι συσχετισμοί(για μια ακόμη φορά) δεν τους βολεύουν. Περίτρανα παραδείγματα τέτοιας φασιστικής συμπεριφοράς από την ΔΑΠ-φεύγω για να γίνει άλλη μέρα η συνέλευση γιατί αλλιώς θα φάω τα μούτρα μου για ακόμη μια φορά- ήταν οι Γενικές Συνελεύσεις του τμήματος μας στις 12 Μαρτίου και του ΙΑΚΑ στις 16 Μαρτίου. Και στην επαναληπτική Συνέλευση σηκώνουν τα «βουνά» από αδιάφορους φοιτητές(πράγμα λυπηρό) και να τους φέρει άρον-άρον στη Συνέλευση όχι με στόχο την πολιτικοποίηση και την ενεργή συμμετοχή του φοιτητή στα κοινά αλλά το ξερό σπάσιμο της κατάληψης. Χαρακτηριστικές εκφράσεις: «Σήκω ρε μαλάκα κι έλα να ψηφίσεις να ανοίξουμε! Εντάξει τα βαριέσαι αυτά και δεν είναι για σένα(!) αλλά έλα. Θα τον πιούμε πάλι…» «Μπες στο αμφιθέατρο…Ψηφίζουμε…»

ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ(;;;) ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΑΠ!!!

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση
Και λίγα λόγια για την Ε.Α.Α.Κ.16 περίπου χρόνια πριν, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, δημιουργήθηκε η Ε.Α.Α.Κ. σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η δημιουργία της πάτησε πάνω στα οδοφράγματα που στήθηκαν με τις κινητοποιήσεις του ’90-’91 απέναντι στον εκπαιδευτικό νόμο Κοντογιαννόπουλου, τότε Υπουργό Παιδείας της ΝΔ και νυν βουλευτή ΠΑΣΟΚ (δολοφονία του αγωνιστή εκπαιδευτικού Τεμπονέρα), καθώς και στην οριστική ενσωμάτωση της επίσημης αριστεράς στο αστικό καθεστώς (συγκυβέρνηση ΚΚΕ-ΝΔ). Μέσα στο εφιαλτικό τοπίο της κατάρρευσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και ενώ οι αστοί αναλυτές προφήτευαν το τέλος των κοινωνικών αγώνων και την οριστική νίκη του καπιταλιστικού συστήματος, εργαζόμενοι και φοιτητές σήκωσαν ξανά τη σημαία της κοινωνικής αλλαγής και του αντικαπιταλιστικού αγώνα.
Μέχρι σήμερα η Ε.Α.Α.Κ., πόλος της επαναστατικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα πανεπιστήμια, με σχήματα σε πολλές σχολές σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει να προσπαθεί για την εδραίωση ενός φοιτητικού κινήματος που θα αγωνίζεται τόσο για τα καθημερινά προβλήματα των σχολών, όσο και απέναντι στην καταπιεστική πολιτική των κυβερνήσεων.
Συζητά και συντονίζει την ενιαία δράση της μέσω αμεσοδημοκρατικών, ολομελειακών διαδικασιών, διακατεχόμενη από την ιδέα της συλλογικότητας και της συντροφικότητας.
Ενάντια στη λογική της απολιτικοποίησης και σε αυτούς που θεωρούν πως οι κοινωνικοί αγώνες είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής. Γιατί η πολιτική αναζήτηση, ο αγώνας, η συντροφικότητα δεν είναι έννοιες χαμένες κάπου στην πορεία των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είναι έννοιες που μονάχα εξαργυρώθηκαν σε λαμπρές πολιτικές καριέρες. Ούτε, τέλος, πρόσκαιρα συμπτώματα νεανικής αγωνιστικότητας. Αποτελούν αναγκαιότητα σήμερα που οι συνθήκες ζωής για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους άνεργους συνεχώς χειροτερεύουν, που ολόκληρος ο πλανήτης έχει τυλιχθεί από ένα σκοτάδι που διαρκώς βαθαίνει. Είναι ευθύνη όλων μας να δώσουμε το μεγάλο αγώνα για να έρθουν νέες, καλύτερες μέρες. Μέρες που όλοι θα ζούμε καλύτερα και ελευθέρα, χωρίς εκμετάλλευση, κοινωνικές ανισότητες, ταξικές διαφορές και φυλετικές διακρίσεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20/3,12.00,ΑΜΦ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΔΑΠ.
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
χωροΑταξία-ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: