Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Πλαίσιο 5/03/07

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΣΤΙΣ 5/3/07


Το κίνημα δεν καπηλεύεται, δεν δυσφημείται, δεν ενσωματώνεται, δεν κουράζεται. Αντιθέτως εξοργίζεται και συνεχίζει πιο δυναμικά.
ΟΙ πάνω από 25.000 φοιτητές που κατέκλυσαν τους δρόμους όλων των πόλεων στις 1 Μάρτη καταδεικνύουν την δυναμική και την καθολική απήχηση ενός κινήματος το οποίο ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο από την μεταπολίτευση και μετά. Η εξέγερση της νεολαίας πυροδοτείται ακόμα περισσότερο λόγω της κατάπτυστης επιλογής της κυβέρνησης να κατεβάσει τώρα τον νέο νόμο – πλαίσιο σε μια φάση που το φοιτητικό κίνημα έχει ήδη προχωρήσει σε 9 εβδομάδες καταλήψεων σε όλες τις σχολές του ελληνικού πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Η στάση αυτή συνεχίστηκε με την ακραία καταστολή στην πορεία της Αθήνας όπου Κατά τη διάρκεια της, η κρατική καταστολή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ χωρίς καμία αφορμή, προσπάθησαν να διαλύσουν την πορεία, χτύπησαν και διέσπασαν μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων από τον κορμό της διαδήλωσης πετώντας ασφυξιογόνα χημικά και δακρυγόνα κάνοντας παράλληλα αλόγιστη χρήση βίας. Η κρατική καταστολή, πάντα κάτω από τις οδηγίες τις κυβέρνησης και του Πολύδωρα, κορυφώθηκε όταν την ίδια στιγμή που ειδικός φρουρός έβγαλε όπλο και πυροβόλησε, έξι διμοιρίες των ΜΑΤ μαζί με τα «τάγματα» συλλήψεων συνέλαβαν πέντε φοιτητές και έναν μαθητή. Ακόμη στον Βόλο ισχυρές δυνάμεις καταστολής μας εμπόδισαν να καταλάβουμε συμβολικά τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό φράζοντας και κλειδώνοντας την πόρτα. Τα γεγονότα αυτά συνιστούν πρακτικές πρωτοφανούς αστυνομικής βίας, παραπέμπουν στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, εκφράζουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τρομοκράτηση και καταστολή του φοιτητικού κινήματος. Οι φασιστικές αυτές μέθοδοι δε θα περάσουν, οι φοιτητές δε θα ενσωματώσουν την κρατική καταστολή.
Έντεκα μήνες και το μέτωπο της εκπαίδευσης παραμένει ανοικτό· ανοικτή πληγή για την κυβέρνηση της ΝΔ, τη συμπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, την Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπουν κεντρικές τους επιλογές στην εκπαίδευση να μπλοκάρονται ή να μένουν ανενεργές. Ο δεύτερος γύρος των φοιτητικών καταλήψεων που εισέβαλε αποφασιστικά στο προσκήνιο και ορίζει εδώ και ένα μήνα τώρα την εκπαίδευση ως το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στην κοινωνία είναι γέννημα της βάρβαρης πολιτικής τους.
Το κίνημα του Μάη – Ιούνη σηματοδότησε μια νέα γενιά ριζοσπαστικοποίησης, μια νέα γενιά που προσεγγίζει με διαφορετικούς όρους την πολιτική πάλη. Οι συνειδήσεις που γεννήθηκαν στο δρόμο είναι αυτές που τώρα ξανά ορθώνουν το ανάστημά τους μπροστά στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τα συγκεκριμένα βήματα της αναθεώρησης του άρθρου 16 και του νέου νόμου πλαισίου που συνιστούν τις συμπληρωματικές πλευρές της ίδιας πολιτικής. Είναι αυτή η γενιά που μέσα στην αντίθεση της με το αβέβαιο και μαύρο μέλλον που της προετοιμάζουν εκφράζει πρώτη το υπαρκτό ρήγμα αυτή τη στιγμή στην κοινωνία. Οι πλατιές πλειοψηφίες των γενικών συνελεύσεων, των καταλήψεων και των διαδηλώσεων συμπυκνώνουν την αντίθεση της νεολαίας στην εργασιακή αναδιάρθρωση και την εργασιακή περιπλάνηση. Όλων εκείνων που χτυπιούνται από την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της καταστολής. Οι εργάτες – καταληψίες στη ΔΕΗ, οι ναυτεργάτες, οι συμβασιούχοι, οι δάσκαλοι και όλοι οι εργαζόμενοι του αγώνα είναι κομμάτια της ίδιας υπόθεσης που μπορεί να σπάσει τη μεταρρυθμιστική βιτρίνα που αλώνει κάθε δικαίωμα στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση.
Δεν μάθανε να μας σέβονται, έμαθαν όμως να μας φοβούνται... Στο έδαφος αυτών των αγώνων πραγματοποιείται ένας πραγματικός διεμβολισμός του κεντρικού πολιτικού σκηνικού, γεγονός που αποτυπώνεται με το ανοιχτό ρήγμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη νεολαία και την αδυναμία των κυβερνήσεων να πειθαρχήσουν μια γενιά που αγωνιά για το μέλλον της και αμφισβητεί. Με το ΠΑΣΟΚ να έχει την ίδια στρατηγική επίθεσης στην εκπαίδευση και στην εργασία με τη ΝΔ, η άτακτη αποχώρησή του από τις επιτροπές αναθεώρησης και η πρόταση μομφής φέρουν τη σφραγίδα των κινητοποιήσεων. Το σπάσιμο της συναίνεσης –στην παρούσα βέβαια συγκυρία – το οποίο οδήγησε σήμερα στην αδυναμία να κριθεί έστω και ένα άρθρο αναθεωρητέο με ισχυρή πλειοψηφία, αποτελεί μια πρώτη νίκη για το φοιτητικό κίνημα, νίκη που ιδιαίτερα για το ζήτημα της αναθεώρησης θα πρέπει να σημαίνει την ενίσχυση του αγώνα για το τελικό μπλοκάρισμα αυτής της πολιτικής, να σημαίνει την συνειδητοποίηση της δυναμικής του αγώνα μας και την σημασία της συνέχειας αυτού με τον πλέον μαζικό, ριζοσπαστικό και νικηφόρο τρόπο.
Να δώσουμε τώρα την μάχη απέναντι στην επιθετική προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τον αντιδραστικό νέο Νόμο – Πλαίσιο ο οποίος διαμορφώνει ένα πιο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Να απαντήσουμε στις νεοσυντηρητικές προτάσεις που θέλουν να φέρουν τις διαγραφές φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, τους manager στις σχολές, την ίδια τελικά την πολιτική της εντατικοποίησης των φοιτητών, της πειθάρχησης του κινήματος και της επιχειρηματικής – ανταποδοτικής λειτουργίας. Η κυβέρνηση εμφανώς πιεσμένη από τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος επιλέγει σήμερα να προωθήσει με τον πλέον επιθετικό τρόπο μια από τις πιο κεντρικές τομές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα το οποίο εδώ και τόσο καιρό την εμποδίζει και πετυχαίνει νίκες. Να απαντήσουμε απέναντι στην προπαγάνδα και την κατασυκοφάντηση του αγώνα μας που στόχο έχουν να νομιμοποιήσουν την αυταρχική κίνηση που θέλει να φέρει την κατάργηση του ασύλου και να αντιπροτάξουμε την δυναμική του αγώνα μας, τις μαζικές μας καταλήψεις, τις διαδηλώσεις μας, την μάχιμη πολιτική και κοινωνική μας απεύθυνση. Όσο αυτοί θα συγγράφουν νόμους εμείς θα προχωράμε στην συγγραφή της μεγάλης ιστορίας ενός φοιτητικού κινήματος το οποίο τελικά θα ανατρέψει το όποιο σχέδιο τους.
Σε μια συγκυρία που ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ενάντια στο ορμητικό ποτάμι του φοιτητικού κινήματος, πέρα από τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό, χρησιμοποιούνται επιπρόσθετες μέθοδοι καταστολής των φοιτητικών καταλήψεων, κινούμενες στη σφαίρα του παρακράτους. Σε μια σειρά σχολών πανελλαδικά, «αγανακτισμένοι φοιτητές»-τραμπούκοι της ΔΑΠ –ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ εισβάλλουν στις κατειλημμένες σχολές χτυπώντας και τραυματίζοντας φοιτητές, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός κλίματος τρομοκρατίας απέναντι στον αγωνιζόμενο κόσμο των σχολών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στη Νομική σχολή των Αθηνών της τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή 23/2, 80 επίλεκτα μέλη του παραπάνω χώρου εισέβαλλαν στο υπό κατάληψη κτίριο της σχολής, κατάστρεψαν ό,τι βρέθηκε μπροστά τους, χτύπησαν φοιτητές, στέλνοντας απειλητική προειδοποίηση για την επόμενη γενική συνέλευση του συλλόγου. Στη συνέλευση αυτή, Τετάρτη 28/2, υπερψηφίστηκε η ανανέωση της κατάληψης έναντι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία είχε την υποστήριξη 40 τραμπούκων που απαρτίζονταν από τον παρακρατικό μηχανισμό της ΟΝΝΕΔ και πληρωμένους μπράβους νυχτερινών κέντρων. Παρόμοιο περιστατικό και στον Βόλο όπου ο πρώην ,πλέον, γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιτέθηκε φραστικά και με διάθεση για τραμπουκισμό μαζί με άλλους 7 ομοϊδεάτες του σε αγωνιστές που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο Θόλο. Οι πρακτικές αυτές, που συνηθίζονται σε στιγμές όξυνσης του νεολαιίστικου κινήματος, όντας οι ίδιες που οδήγησαν στη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα το ’91, δε μένουν αναπάντητες από τους αγωνιζόμενους φοιτητές. Το φοιτητικό κίνημα δε θα ανεχθεί τους τραμπουκισμούς, θα απαντήσει δυναμικά όπως όλο το προηγούμενο διάστημα στις προκλήσεις των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.
Καλούμε όλους τους φοιτητές να καταδικάσουν τα γεγονότα αυτά, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε. Το φοιτητικό κίνημα δε δυσφημείται, δεν καταστέλλεται, βαδίζει σταθερά στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα μέχρι τη νίκη!

Η ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την ίδια στιγμή που η μαζικότητα στα αμφιθέατρα των γενικών συνελεύσεων ξεπερνά κάθε προηγούμενο και χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας και όλων των πόλεων, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της επιχειρούν μετά το μπλοκάρισμα της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, να προχωρήσουν στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαίσιο για την λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Όσο κι αν προσπαθούν τα παπαγαλάκια των κυρίαρχων ΜΜΕ να πείσουν ότι ο νέος νόμος πλαίσιο κινιέται σε μια ηπιότερη κατεύθυνση σε σχέση με το σχέδιο νόμου του περυσινού καλοκαιριού, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο νέος-νόμος σηματοδοτεί μια συνολικά αντιδραστική τομή για τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ που στόχο έχει να αλλάξει το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:
· Έρχεται να χτυπήσει ευθέως το Πανεπιστημιακό Άσυλο, αλλάζοντας όχι μόνο το αρμόδιο όργανο που θα αποφασίζει την κατάλυση του, αλλά την ίδια του την ουσία, μιας και ο νέος ορισμός του ασύλου οριοθετεί το άσυλο απέναντι στους φοιτητικούς αγώνες και όχι απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.
§ Έρχεται να εισάγει τα περίφημα επιχειρησιακά προγράμματα που στόχο έχουν την βαθύτερη προσαρμογή και συμμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στους νόμους της αγοράς και στις επιταγές των κυβερνήσεων, μέσω του υλικού εκβιασμού της χρηματοδότησης. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και η εισαγωγή γραμματέων(μάνατζερ) για την διοίκηση των πανεπιστημίων.
§ Βάζει στο στόχαστρο χιλιάδες φοιτητές, προχωρώντας στην εισαγωγή ορίων φοίτησης, την ίδια στιγμή που διαμορφώνει ένα ασφυκτικό εξεταστικό πλαίσιο (απαγόρευση διπλών εξεταστικών, ελάχιστη διάρκεια 13 εβδομάδων για τα εξάμηνα) που στόχο έχει την αναίρεση τελικά της δυνατότητας του φοιτητικού κινήματος να αγωνίζεται και να νικά! Ταυτόχρονα βάζει την κατεύθυνση δημιουργίας αντιδραστικών «εσωτερικών κανονισμών» στις παραπάνω κατευθύνσεις.
§ Καταργεί το δικαίωμα στα δωρεάν Συγγράμματα, μιας και την ίδια στιγμή που εισάγει τα πολλαπλά συγγράμματα ανά μάθημα, οριοθετεί την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει (με κάποιον τρόπο!) μόνο ένα απ’ αυτά.
§ Έρχεται να χτυπήσει το μαχόμενο φοιτητικό κίνημα, γι’ αυτό και προχωράει σε ευθεία παρέμβαση στον μαχόμενο φοιτητικό συνδικαλισμό.
§ «Τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα», κοινώς συμφωνίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και σχολές όπου κριτήριο χρηματοδότησης θα είναι η προώθηση σύμπραξης με εταιρίες. «Μάνατζερ» στις σχολές όπως σε κάθε επιχείρηση. Κατάργηση όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων για κάθε μάθημα. Αντικατάσταση του δικαιώματος στις δωρεάν σπουδές με δάνεια και ανταποδοτικές υποτροφίες που θα χτυπούν τις οικογένειες των φοιτητών.

ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Στον αντίποδα των σχεδιασμών τους προτάσσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για εκπαίδευση, δουλειά, δημοκρατικές ελευθερίες. Συνεχίζουμε αταλάντευτα με σύμμαχο την κοινωνία για να γίνουμε πιο επικίνδυνοι, να μας φοβηθούν, να τους ανατρέψουμε.
Η κυβερνητική επίθεση στα πλαίσια των στοχεύσεων της Ε.Ε. συμπυκνώνεται στην επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος. Η προσπάθεια θεσμικής κατοχύρωσης κοινωνικών δικαιωμάτων με σκοπό την νομοθετική αποτύπωση μιας οπισθοχώρησης του εργατικού κινήματος του περνά μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16, την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την παράδοση των χώρων πρασίνου στο κεφάλαιο και την εμπορευματοποίησή τους, την αντιδραστικοποίηση των δικαστικών θεσμών, το νέο προσδιορισμό των σχέσεων εθνικού και κοινοτικού δικαίου. Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αντιπαρατεθούν στο σύνολο της αντιδραστικής αναθεώρησης που αποτελεί θεμελιώδη επιλογή του κεφαλαίου και της ελληνικής αστικής τάξης για τα επόμενα χρόνια και χτυπά κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Ειδικότερα, καλούμε όλη την κοινωνία να συστρατευθεί στο δίκαιο αγώνα μας για να μην περάσει ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος- ΠΛΑΙΣΙΟ και η αναθεώρηση του άρθρου 16, ως κόμβοι της επιχειρούμενης εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης».

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Οι αλλαγές που προωθούν από κοινού η κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι κομμάτι της ευρύτερης αντιλαϊκής επίθεσης και στηρίζονται στα πλαίσια των στοχεύσεων της Ε.Ε., όπως αυτές αποτυπώνονται στις συνθήκες της Μπολόνια, του Βερολίνου και της Λισσαβόνας κι έχουν στόχο την πλήρη εναρμόνιση των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων υπό τη σκέπη του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη συγκρότηση πανευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης και ουσιαστικά ποσοτικής μέτρησης προσόντων και την πλήρη και καθολική υπαγωγή της εκπαιδευτικής κι ερευνητικής διαδικασίας στις ανάγκες της περαιτέρω ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο σύνολο της καθώς και ιδιαίτερα η αναθεώρηση του άρθρου 16 στοχεύουν στο να φέρουν σειρά τομών οι οποίες θα μεταλλάξουν το σύνολο των χαρακτηριστικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι οποίες καιρό προσπαθούν να προωθηθούν από το σύνολο των κυβερνήσεων και υπό το γενικό πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ε.Ε. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργαζομένου ο οποίος θα αποδέχεται και θα λειτουργεί με τις πλέον ελαστικές σχέσεις εργασίας, θα είναι απασχολήσιμος, θα είναι πειθήνιος στις επιθυμίες της εργοδοσίας και τελικά θα είναι συνολικά πιο παραγωγικός για τις ανάγκες τους. Ένας εργαζόμενος χωρίς διαπραγματευτική ισχύ και με απουσία συλλογικών αναπαραστάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να του δείξουν το δρόμο της αγωνιστικής υπεράσπισης των αναγκών του. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση υπηρετώντας αυτούς τους σκοπούς φέρνει σήμερα:
· Την απαξίωση των πτυχίων, την αποσύνδεση πτυχίων – επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την συνολική αλλαγή στον χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών. Μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 επιθυμείται η διαμόρφωση ανώτατων σχολών πολλών ταχυτήτων οι οποίες στα πλαίσια και κοινής αξιολόγησης θα οδηγήσουν στην συνολική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, δημόσιου ή ιδιωτικού. Σημείο κόμβος αυτής της κίνησης είναι η η αναγνώριση των ΚΕΣ-ΚΕΚ-ΙΕΚ. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κατάτμησης και κατακερματισμού των σχολών και των πτυχίων, της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων σπουδών, στην κατεύθυνση της αγοράς.
· Την εισαγωγή της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Τα ίδια τα μη-κρατικά / ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν με βάση τα κριτήρια της αγοράς εισάγοντας manager, 4ετή επιχειρησιακά σχέδια και οξύνοντας τους ταξικούς φραγμούς. . Αυτή η λογική θα επεκταθεί και στο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα πιέζεται να λειτουργήσει κατά τα ίδια πλαίσια ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Μια τέτοια αλλαγή θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.
· την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, την αντιδραστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των σχολών. Τόσο ο ρόλος των ιδιωτικών όσο και το σύνολο των μέτρων της αντεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σκοπεύουν στη διαμόρφωση φοιτητών που θα καταστέλλουν την αγωνιστική τους διάθεση και ικανότητα από την απουσία δικαιωμάτων όπως το άσυλο και η λειτουργία των συλλόγων μας, καθώς και το συνεχές τρέξιμο για τη σχολή. Παράλληλα στόχος είναι το χτύπημα του ριζοσπαστικού φοιτητικού κινήματος.
Τους παραπάνω βασικούς στόχους αλλά και σωρεία άλλων τους οποίους επιθυμεί να φέρει η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση θα πρέπει να αποτρέψουμε μέσα από την ανάπτυξη του πλέον μαζικού, του πλέον ριζοσπαστικού και αποτελεσματικού φοιτητικού κινήματος. Ενός κινήματος που θα πρέπει να καταμετρήσει την πρώτη του βασική νίκη με σκοπό να εφορμήσει ακόμα πιο ισχυρό για την περαιτέρω συνέχιση του αγώνα.

Στο δρόμο μιας νέας νικηφόρας μάχης...
...στο δρόμο που χαράζουν τα συμφέροντα, οι ανάγκες και τα δικαιώματα μας!

Απέναντι στον αντιδραστικό κυβερνητικό νόμο – πλαίσιο και την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 να προχωρήσουμε κλιμακώνοντας σε μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις διαρκείας και διαδηλώσεις σε όλες τις σχολές. Οι καταλήψεις μας να πάρουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, με στόχο την απεύθυνση στην κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.
Να διαμορφώσουμε ενιαία την πάλη μας μέσα από τη λειτουργία των ανοιχτών Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης για την συμμετοχή, την λήψη αποφάσεων και την οργάνωση της υλοποίησης των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, δεσμευόμενες αποκλειστικά και απόλυτα στην βάση του πλαισίου της Γ.Σ., που θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν στις Γενικές Συνελεύσεις. Προχωράμε μέσω του Ανοιχτού και Ενιαίου Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων το οποίο θα πρέπει να αποτελεί για κάθε πόλη αλλά και πανελλαδικά το κέντρο του αγώνα, τον άξονα ενιαίας δράσης του κινήματος και της προώθησης της πάλης, τον χώρο συνδιαμόρφωσης για το κίνημα στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, οι οποίες τελικά έχουν την ευθύνη για τις επιλογές που θα πρέπει να παρθούν.
Στο δρόμο αυτού του αγώνα δε θα είμαστε μόνοι. Θα παλέψουμε μαζί με τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας συνολικά. Είναι σήμερα που προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη διαμόρφωσης όρων για τη δημιουργία ενός μάχιμου, ριζοσπαστικού και νικηφόρου πανεκπαιδευτικού μετώπου με μαθητές, συλλόγους δασκάλων και συλλόγους καθηγητών σε κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζομένους. Να ενώσουμε τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος με τη δράση των εργαζομένων συγκροτώντας ένα ενιαίο πανεργατικό – παλλαϊκό μέτωπο ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής. Να καλέσουμε κάθε σωματείο, κάθε εκπαιδευτική και εργατική ομοσπονδία σε στήριξη και συμμετοχή στον αγώνα μας, και να προκαλέσουμε παλλαϊκό ξεσηκωμό.
Κόντρα σε όλους όσους χρεώνουν στο κίνημα «αναχρονιστική κι οπισθοδρομική» στάση, κόντρα στην «πρόοδο» της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, εμείς προτάσσουμε τις διεκδικήσεις μας.
Καταδικάζουμε την στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ! Την στιγμή που φοιτητές και εργαζόμενοι πρέπει να συναντηθούν κατά χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στην πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ, καλούνε σε διάλογο τους βιομηχάνους, υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική ιδρύοντας ιδιωτικό πανεπιστήμιο, συμμετέχουν σε συσκέψεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και δίνουν στήριγμα στα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό του ασύλου.
Συνεχίζουμε στον δρόμο του ανυποχώρητου και παρατεταμένου Αγώνα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής! Το Φοιτητικό Κίνημα μπορεί να νικήσει και πάλι! Όπως καταφέραμε να μπλοκάρουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16 - και θα συνεχίσουμε μέχρι την οριστική αποτροπή αυτού του ενδεχομένου, έτσι και τώρα μπορούμε να τους σταματήσουμε! Αυτή η πρώτη νίκη πρέπει να μας κάνει να πιστέψουμε πιο πολύ στην δυναμική των αγώνων μας και την νικηφόρα προοπτική τους. Τώρα είναι που απ’ την πλευρά της κυβέρνησης η καταστολή και ο αυταρχισμός παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Η επιστράτευση όλων των κατασταλτικών μηχανισμών των κυβερνώντων, η αναβίωση του σπουδαστικού της ασφάλειας, η προσπάθεια στοχοποίησης αγωνιστών και πολιτικών χώρων, είναι δείγμα φόβου και όχι επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση.
Για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν στην υπηρεσία των αναγκών μας!
Η τρομοκρατία τους δεν μας φοβίζει-μας εξοργίζει!
Για έναν πανεκπαιδευτικό – πανεργατικό - παλλαϊκό ξεσηκωμό μέχρι την νίκη!
Απαιτούμε:
· Να αποσυρθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο – όχι στη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους manager και τα επιχειρησιακά προγράμματα, την κάρτα συγγραμμάτων, την λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
· Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Καμιά συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας της Μπολόνια μέσω της δήθεν διασφάλισης ποιότητας των ΑΕΙ. Καμία νομιμοποίηση των «Κολεγίων» που μεθοδεύεται μέχρι τον Σεπτέμβρη 2007.
· Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του συντάγματος.
· Να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για Συμπλήρωμα Διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ – ΤΕΙ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.- Κάτω η πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ.
Παλεύουμε για:
· Μόνιμες σχέσεις εργασίας για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δουλειά για όλους. Λιγότερη εργασία-υψηλότεροι μισθοί. Μόνιμη και σταθεροί δουλειά για όλους.
· Ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Όχι στις κατατμήσεις και διασπάσεις των σπουδών. Το πτυχίο να αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
· Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια τόσο για Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης που προωθούνται και στην επικείμενη Σύνοδο του Λονδίνου (16-18 Μαΐου 2007). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου.
· Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.
· Να διαλυθεί η επιτροπή των 8 «σοφών» και το ΕΣΥΠ.
· Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας.
· Όχι στο μειωμένο προϋπολογισμό πείνας και εξαθλίωσης της παιδείας.
· Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης-Καθηγητές και δάσκαλους μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
· Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Όχι στον περιορισμό των διαδηλώσεων – Κάτω η κρατική καταστολή.
· Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και σε όλες τις βαθμίδες. Όχι στους οικονομικούς – εξεταστικούς – ταξικούς φραγμούς για την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Όχι στη βάση του ¨10¨ για εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δωρεάν σπουδές για όλους. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες κλπ. Ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν για όλους.
· Κάτω η αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση.
· Να αθωωθούν όλοι οι συλληφθέντες των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις εναντίον φοιτητών. Άμεση απόσυρση της αγωγής του αντιπρύτανη Καραμπίνη προς φοιτητή. Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων μας.
· Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις.
Προτείνουμε:
· Συνέχιση της κατάληψης του τμήματος μέχρι Δευτέρα 12 Μαρτίου και νέα Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα, 13.00, ΑΜΦ, για συνέχιση των κινητοποιήσεων, με κλειστή τη σχολή.
· ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ-ΠΑΛΛΑΪΚΗ Πορεία την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007, 17.00, Θόλος.
· ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ-ΠΑΛΛΑΪΚΗ Πορεία την ημέρα που ψηφίζεται ο νέος νόμος-πλαίσιο με κατηλειμμένη τη σχολή.
· Εξωστρεφείς δράσεις του κινήματος με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και χώρων ,π.χ. ραδιοφωνικοί σταθμοί, υπηρεσίες, γραφεία και άλλα. - Ανοιχτό ΚΕΠΣ όλη την εβδομάδα
· Η γραμματεία του τμήματος να παραμείνει ανοιχτή την Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Δευτέρα.- Κατάληψη της επιτροπής ερευνών
· Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης. Η συντονιστική επιτροπή κατάληψης να έχει όλη την ευθύνη της κατάληψης και των εκδηλώσεων. Να μην έχει μόνο το ρόλο της εφαρμογής της απόφασης αλλά μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να είναι χώρος πραγματικής πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης. Να γίνει προσπάθεια για κινηματική και πολιτική ενοποίηση όλων των συνιστωσών του κινήματος (ανέργων,εργαζομένων, μαθητών,καθηγητών,δασκάλων,φοιτητών).Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η κοινή δράση, ο περαιτέρω σχεδιασμός, ακόμα και μία πρόταση σε επόμενη Γ. Σ . και σε ένα Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα αντιτίθεται στην απόφαση της Γ .Σ . του Συλλόγου. Πρώτη συνάντηση,Α3,αμέσως μετά τη Γ. Σ.
· Το Εργατικό Κέντρο Βόλου να συγκαλέσει απεργία στις 8 Μαρτίου, την άμεση υποστήριξη του αγώνα μας.
· Παρέμβαση στις λαϊκές γειτονιές, λαϊκές αγορές, εργοστάσια, εργοτάξια, υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία, καφετέριες, καταστήματα παραλίας. Προσυγκέντρωση στο Θόλο: 1.Τρίτη 6 Μάρτη , 18.00 2.Τετάρτη 7 Μάρτη , 11.00
· Λειτουργία ενός ενιαίου και ανοιχτού Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων όπου οι ανοιχτές Συντονιστικές Επιτροπές φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων θα πρέπει να συντονίζονται στη βάση της λογικής της Γενικής Συνέλευσης. Το συντονιστικό να προτείνει, να συνδιαμορφώνει και να αποφασίζει στη βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης. Να βγάζει κείμενα, ανακοινώσεις, πλαίσια και δελτία τύπου. Να είναι η κεφαλή του κινήματος. 1η σύγκλιση: Τρίτη 6 Μαρτίου,16.00(για δράσεις), Θόλος.
· ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ, ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ» στην πλατεία Αγίου Νικολάου.
· Κοινή Διαδικασία του Πανεκπαιδευτικού Μετώπου σε κάθε πόλη με τη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων, του Συντονιστικού των Συνελεύσεων και Καταλήψεων κάθε πόλης, τους δασκάλους και τους τοπικούς συλλόγους δασκάλων και τη ΔΟΕ, τους καθηγητές και τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, τους καθηγητές τριτοβάθμιας και τους συλλόγους ΔΕΠ κα την ΠΟΣΔΕΠ.
· Μπλοκάρισμα της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα στις σχολές(καταλήψεις γραφείων διασύνδεσης και Επιχειρηματικής δραστηριότητας, ΕΛΚΕ κτλ). Ακυρώνουμε ημερίδες επιχειρηματικότητας
· Συνέντευξη τύπου του Συντονιστικού Βόλου την Τρίτη 6 Μάρτη, Θόλος, 14.00
χωροΑταξία-ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: