Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Πλαίσιο 5/02/07

ΠΡΟΤΑΣΗ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ TH ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΧΠΠΑ ΣΤΙΣ 05.02.07

Η συνέχιση των φοιτητικών κινητοποιήσεων για 4η συνεχόμενη εβδομάδα, οι περισσότερες από 300 καταλήψεις πανελλαδικά και οι δεκάδες χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους όλης της χώρας στις 31/1 δείχνουν πως το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει μαζικοποιείται και δυναμώνει. Αψηφώντας την εξεταστική περίοδο, χιλιάδες φοιτητών βρίσκονται στα αμφιθέατρα όχι για να συμμετάσχουν στην εξεταστική αλλά για να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις μέσω των μαζικότατων γενικών συνελεύσεων. Οι αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων καταδικάζουν την πολιτική κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ, που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας ,που ιδιωτικοποιούν την παιδεία μέσα σε ένα σκηνικό συναίνεσης (ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα).

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό έκρηξης του φοιτητικού κινήματος, όπου ξυπνούν εφιάλτες του 2006, η κυβέρνηση φοβισμένη μετέθεσε τον τόπο διεξαγωγής της επικείμενης συνόδου των πρυτάνεων από τον Βόλο στο «φρούριο» στο Καστρί όπου θα εμφανιστεί και η υπουργός παιδείας κάνοντας επίδειξη ελέγχου της κατάστασης, η οποία όμως δείχνει να έχει ξεφύγει από τα χέρια της κυβέρνησης. Δείγμα αυτού ότι παρατάσσει ένα domino των όπλων που της έχουν απομείνει: Πρώτ’ απ’ όλα η λογική της πλήρης ταυτοποίησης των προτάσεων της ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 16 με το ΠΑΣΟΚ. Μετά έρχεται η πρόσκληση από μέρους των πρυτάνεων (μετά την ασυδοσία των κ.Γρυσπολάκη, κ.Καραμπίνη και κ.Μπαγιάτη και την σπίλωση του φοιτητικού κινήματος) να μην κατατεθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο αυτή την εποχή όπου υπάρχουν κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, αλλά να περιμένουν τη «νηνεμία» που πιστεύουν ότι θα έρθει μετά την λήξη της διαδικασίας της αναθεώρησης στην Βουλή. Έπειτα 1000 και πλέον καθηγητές με κείμενο τους ζητούν να ανοίξουν οι σχολές και να περάσουν οι αλλαγές που προορίζονται για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Από κει και πέρα περνώντας στα Μ.Μ.Ε. που επιλέγουν εσκεμμένα να προβάλουν αρνητικά το κίνημα και εστιάζοντας στο θέμα του ασύλου προσπαθούν να βγάλουν μια τελείως διαφορετική εικόνα προς την κοινωνία. Τέλος η καταστολή συνεχίζεται μέσα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και των άλλων σωμάτων της αστυνομίας αλλά και μέσω διαφόρων επιθέσεων σε σχολές και σε ανυποψίαστους αγωνιστές από συγκεκρμένη μερίδα φοιτητών και εξοπανεπιστημιακών.

Από την άλλη και ύστερα από τις παράνομες διαδικασίες που διενεργήθηκαν κατά την ψηφοφορία του άρθρου 24 στην αναθεωρητική επιτροπή της Βουλής από την πλευρά της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ θεώρησε επιτακτική την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ζητώντας να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και ταυτόχρονα αποχωρώντας από την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του Γενάρη συντέλεσε με την πίεσή του, σχετικά με την πολιτική συμπαιγνία, στην κίνηση του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από την διαδικασία αντιδραστικής συνταγματικής αναθεώρησης. Η κίνηση αυτή έγινε πατώντας στις παρατυπίες που έγιναν στην ειδική αναθεωρητική επιτροπή από πλευράς κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά την ψηφοφορία για το άρθρο 24. Κύριος στόχος της κίνησης αυτής είναι η επαναφορά της νηνεμίας και η παύση των συγκρούσεων στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το φοιτητικό κίνημα δεν κάμπτεται από κινήσεις πολιτικού ελιγμού που μόνο στόχο έχουν την ηρεμία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζει τον αγώνα διαρκείας μέχρι την τελική και οριστική νίκη. Βγαίνει στον δρόμο και συγκρούεται με την πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ αμφισβητώντας κάθε κυριαρχία του συστήματος όπως έκανε πρόσφατα και στην σύνοδο των πρυτάνεων στο Καστρί όπου υπουργείο και η πλειοψηφία των πρυτάνεων πήραν θέση υπέρ του ανοίγματος των ιδρυμάτων, της ηρεμία και του διαλόγου.
Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το μοντέλο του πανεπιστημίου-επιχείρησης θα προσχωρήσει μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16, το νέο νόμο-πλαίσιο αλλά και την εφαρμογή των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ. Όλα τα παραπάνω προωθούνται μέσω:
ü Της αποσύνδεσης των πτυχίων από τα εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα και της συνολικής αλλαγής του χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών. Επιχειρείται η διαμόρφωση ανώτατων σχολών πολλών ταχυτήτων οι οποίες στα πλαίσια και κοινής αξιολόγησης θα οδηγήσουν στην συνολική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, δημόσιου ή ιδιωτικού. Σημείο κόμβος αυτής της κίνησης είναι η αναγνώριση των περιβόητων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των Κολεγίων. Αυτή η διαδικασία αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κατάτμησης και κατακερματισμού των σχολών και των πτυχίων και της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων σπουδών στην κατεύθυνση της αγοράς.
ü Της αντιδραστικοποίησης του πλαισίου λειτουργίας των σχολών, της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης του φοιτητικού κινήματος. Η εισαγωγή ορίων φοίτησης, η διαγραφή φοιτητών, ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ασύλου, διαμορφώνουν ένα νέο πιο αυταρχικό πανεπιστήμιο. Ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά όπου η έννοια του φοιτητικού συνδικαλισμού θα είναι ανύπαρκτη, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω θέλουν να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα που ως τώρα έβαζε αναχώματα στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.

ü Της εισαγωγής της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Τα ίδια τα μη-κρατικά / ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Αυτή η λογική θα επεκταθεί και στο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα πιέζεται να λειτουργήσει, ακόμη περισσότερο, στα ίδια πλαίσια ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται η εισαγωγή managers, η κατάρτιση τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων (βλ. ν. πλαίσιο) και ο επαναπροσδιορισμός των κονδυλίων σε βάρος των φοιτητικών παροχών (βλ. κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων).
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της αντιδραστικής συνταγματικής αναθεώρησης με την οποία προωθείται η κατάργηση της μονιμότητας (άρ.103), η παράδοση των δασικών εκτάσεων και των ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο προς εκμετάλλευση (αρ.24), η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου (αρ.100) με στόχο την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την περαιτέρω αυταρχική θωράκιση του κράτους.
Καταδικάζουμε την στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ! Την στιγμή που φοιτητές και εργαζόμενη πρέπει να συναντηθούν κατά χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στην πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ, καλούνε σε διάλογο με τους βιομηχάνους υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική ιδρύοντας ιδιωτικό πανεπιστήμιο, δίνουν στήριγμα στα σχέδια της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ασύλου και συμμετέχουν στις συσκέψεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων! Ακόμα και στην παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητών του Π.Θ. κατά την περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ υπό την παρουσία του προέδρου της κ.Παναγόπουλου, φανερώθηκε η απαξιωτική της στάση απέναντι στο φοιτητικό κίνημα.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Απέναντι στην προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 και τον αντιδραστικό κυβερνητικό νόμο-πλαίσιο να προχωρήσουμε κλιμακώνοντας σε μαζικές γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις διαρκείας και διαδηλώσεις σε όλες τις σχολές. Οι καταλήψεις μας να πάρουν πολύμορφες εξωστρεφείς πρωτοβουλίες και δράσεις, με στόχο την απεύθυνση στην κοινωνία, τους εργαζόμενους και την νεολαία. . Να διαμορφώσουμε ενιαία την πάλη μας μέσα από τη λειτουργία των ανοιχτών Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης για την συμμετοχή και την λήψη αποφάσεων για την οργάνωση της υλοποίησης των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, δεσμευόμενες αποκλειστικά και απόλυτα στην βάση του πλαισίου της Γενικής Συνέλευσης, θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν στις Γενικές Συνελεύσεις. Καθώς και του Ανοιχτού και Ενιαίου Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων το οποίο θα πρέπει να αποτελεί για κάθε πόλη αλλά και πανελλαδικά το κέντρο του αγώνα, τον άξονα ενιαίας δράσης του κινήματος και της προώθησης της πάλης, τον χώρο συνδιαμόρφωσης για το κίνημα στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, οι οποίες τελικά έχουν την ευθύνη για τις επιλογές που θα πρέπει να παρθούν.

Καλούμε το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ να καταγγείλει το κείμενο που έχουν υπογράψει καθηγητές και μέλη ΔΕΠ, ένα κείμενο που στηρίζει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και την προώθηση τους, και να υιοθετήσει το αίτημα για καθηγητές πλήρους, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, για διακοπή κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και εξάρτησης του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού!

Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε ομοσπονδία, κάθε εργαζόμενο και όλο το λαό να παλέψουμε ενάντια σε αυτή την πολιτική για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Ø Να σταματήσει κάθε συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16
Ø Όχι στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Καμία ίδρυση και αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων
Ø Να αποσυρθεί ο νέος νόμος πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Όχι στην κατάργηση του ασύλου. Όχι στον περιορισμό των διαδηλώσεων – κάτω η κρατική καταστολή.
Ø Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι για αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, Διεθνές πανεπιστήμιο.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Ø Η παιδεία να είναι αποκλειστικά Ενιαία Δημόσια και δωρεάν για όλους.
Ø Δωρεάν σπουδές για όλους. Δωρεάν ,σίτιση, στέγαση ,αναλώσιμα κλπ
Ø Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό
Ø Ενιαίες προπτυχιακές σπουδές που παρέχουν ολόπλευρη μόρφωση. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό-επιστημονικό αντικείμενο σπουδών με όλα τα εργασιακά δικαιώματα μέσα. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών. Όχι στις κατατμήσεις και τις διασπάσεις.
Ø Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Ø Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Ø Καθηγητές και δασκάλους πλήρους μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης
Ø Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.
Ø Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές
Ø Όχι στο μειωμένο προϋπολογισμό εξαθλίωσης της παιδείας
Ø Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου, Λισαβόνας και του ΚΕΧΑΕ
Ø Άμεση απόσυρση της βάσης του 10- Όχι στους ταξικούς φραγμούς για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ø Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Όχι στον περιορισμό των διαδηλώσεων – Κάτω η κρατική καταστολή.
Ø Να αθωωθούν οι συλληφθέντες των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις εναντίον των φοιτητών και ειδικότερα του - Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων μας. Άμεση απελευθέρωση των τριών προφυλακισθέντων της αντιπολεμικής πορείας της 6ης Μάη.





ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
· Συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, 13.00 ΑΜΦ, με κατειλημμένη σχολή.
· Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης αμέσως μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης, στην Α3.
· Συμμετοχή του Συλλόγου στο Πανελλαδική - Πανεκπαιδευτική – Παλλαϊκή Πορεία την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2007, 12.00, Προπύλαια
· Λειτουργία ενός ενιαίου και ανοιχτού Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων όπου οι ανοιχτές Συντονιστικές Επιτροπές και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα πρέπει να συντονίζονται στη βάση της λογικής της Γενικής Συνέλευσης.
· Συμμετοχή του συλλόγου στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
· Την κοινή δράση και συντονισμό με κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, συνδικάτο και ομοσπονδία και εργατικό κέντρο στην κατεύθυνση συγκρότησης πανεκπαιδευτκού-πανεργατικού-παλλαϊκού μετώπου. Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συνοικίες, σχολεία για ενημέρωση και κάλεσμα σε κοινή πάλη των εργαζόμενων και του λαού.
· Σύγκλιση πανεργατικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ στις 15 και 22 Φλεβάρη, την άμεση υποστήριξη του αγώνα μας καθώς και να κλείσει την Ακαδημία Εργασίας.
· Εξόρμηση σε χώρους δουλειάς την Τρίτη το πρωί 12.00
· Σύσκεψη του συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων με πρωτοβάθμια σωματεία την Παρασκευή το απόγευμα
· Άμεση σύσκεψη με τα πρωτοβάθμια σωματεία για κοινό αγώνα την Παρασκευή, 19.00
· Μπλοκάρισμα της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα στις σχολές(καταλήψεις γραφείων διασύνδεσης και Επιχειρηματικής δραστηριότητας, ΕΛΚΕ κτλ). Ακυρώνουμε ημερίδες επιχειρηματικότητας
· Αναβολή της εξεταστικής περιόδου από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος και από την Σύγκλητο. Παράταση εξαμήνου τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: