Δευτέρα 30 Απριλίου 2007

Πλαίσιο 30.4.2007

Πρόταση-πλαίσιο για τη Γενική Συνέλευση των Μηχανικών Χωροταξίας στις 30/4/07Ο νέος Νόμος – Πλαίσιο καταργείται στο δρόμο του Αγώνα...

Μετά από 13 μήνες φοιτητικών κινητοποιήσεων, η νέα γενιά των αγώνων δίνει συνεχώς απαντήσεις. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές διαδηλώνουν την αντίθεση τους στο εκπαιδευτικό παρόν και στο απαξιωμένο εργασιακό μέλλον που τους ετοιμάζουν. Διαδηλώνουν την οριστική αντίθεσή τους απέναντι στο νόμο πλαίσιο και την θέση τους ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την κατάργηση του ψηφισμένου νόμου. Ο μύθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως εκφράστηκε για ακόμα μία φορά από τον Πρωθυπουργό, απέναντι στις μειοψηφίες των πανεπιστημίων που αντιδρούν, συντρίβεται από τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους που γεμίζουν κάθε βδομάδα τους δρόμους όλων των πόλεων της χώρας, από τα κατάμεστα αμφιθέατρα των γενικών συνελεύσεων που ένα χρόνο τώρα παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις, από την τεράστια συμμετοχή σε κάθε κινηματική πρωτοβουλία.
Μόνη απάντηση της κυβέρνησης, που αδυνατεί να αποσπάσει τη συναίνεση σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι πλέον η απροκάλυπτη καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων, η ποινικοποίηση των αγώνων και η τρομοκράτηση των αγωνιστών. Η άκρατη χρήση βίας και η καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων θυμίζει άλλες εποχές, εποχές των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων, εποχές που η βία των ΜΑΤ γίνεται το κύριο όπλο για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης. Η προσπάθεια πειθάρχησης του αγώνα μας, συνεχίζεται με την κατασυκοφάντηση του από τα ΜΜΕ, την διαστρέβλωση του περιεχομένου και των πολιτικών του στόχων, αποσκοπώντας στην απόσπαση κοινωνικής συναίνεσης μέσω της παραπληροφόρησης. Απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό, το φοιτητικό κίνημα δεν πειθαρχείται, δεν υποχωρεί, αλλά συνεχίζει στον δρόμο του νικηφόρου αγώνα. Αφού δεν έμαθαν να μας σέβονται...Θα μάθουν να μας φοβούνται!
ΟΤΑΝ Η ΑΝΟΙΞΗ ΚΡΑΤΑΕΙ 13 ΜΗΝΕΣ…
Στη διάρκεια των 13 μηνών συνεχόμενων κινητοποιήσεων, οι καταλήψεις των τελευταίων τριών και πλέον μηνών, κατέδειξαν τη μαχητική αντίθεση του κινήματος με την κυβερνητική πολιτική. Στο δρόμο του αγώνα το φοιτητικό κίνημα, διεμβολίζοντας το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, κατάφερε σημαντικές νίκες. Δυναμιτίζοντας την υπόθεση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ήδη από τον περσινό Μάη – Ιούνη, αναβάλλοντας την προώθηση του νόμου –πλαίσιο, το κίνημα έχει πλέον θέσει το ζήτημα της εκπαίδευσης στο επίκεντρο της συζήτησης στην κοινωνία. Προκαλώντας ρωγμές και σπάζοντας την συναίνεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γύρω από την αναθεώρηση του συντάγματος, το κίνημα πέτυχε τη πρώτη νίκη ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και σήμερα προχωρά στο δρόμο του αγώνα, στο δρόμο της Ανατροπής του Νόμου – Πλαίσιο και συνολικά της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.
Το κίνημα του Μάη – Ιούνη σηματοδότησε μια νέα γενιά ριζοσπαστικοποίησης, μια νέα γενιά που προσεγγίζει με διαφορετικούς όρους την πολιτική πάλη. Οι συνειδήσεις που γεννήθηκαν στο δρόμο είναι αυτές που τώρα ξανά ορθώνουν το ανάστημά τους μπροστά στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τα συγκεκριμένα βήματα της αναθεώρησης του αρ. 16 και του νέου νόμου πλαίσιο που συνιστούν τις συμπληρωματικές πλευρές της ίδιας πολιτικής. Απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση – την αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση, την επιχειρηματική λειτουργία, απέναντι στο μέλλον της εργασιακής ανασφάλειας, η φοιτητιώσα νεολαία κινητοποιείται για να υπερασπιστεί τα συλλογικά της συμφέροντα και εκφράζει την δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία. Όλων εκείνων που χτυπιούνται από την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της καταστολής. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, οι ναυτεργάτες, οι συμβασιούχοι, οι δάσκαλοι και όλοι οι εργαζόμενοι του αγώνα είναι κομμάτια της ίδιας υπόθεσης που μπορεί να σπάσει τη μεταρρυθμιστική βιτρίνα που αλώνει κάθε δικαίωμα στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο αντιδραστικός νέος Νόμος – Πλαίσιο εισάγει ένα πιο αυταρχικό και ανταποδοτικό πλαίσιο λειτουργίας για το πανεπιστήμιο. Είναι ο νόμος:
§ Της καταστολής και της πειθάρχησης του κινήματος και της κατάργησης του Ασύλου: ο μετασχηματισμός της έννοιας και του ιστορικού ρόλου του πανεπιστημιακού ασύλου, ο αποχαρακτηρισμός χώρων, η ανάθεση της ευθύνης για την άρση του σε ένα πιο αντιδραστικό όργανο καθώς και το μέτρο των 13 εβδομάδων που απειλεί για χαμένα εξάμηνα θέλουν να βάλουν το φοιτητικό κίνημα στη γωνία και να το πειθαρχήσουν. πολιτική της ενσωμάτωσης του φοιτητικού κινήματος.
§ Της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης των φοιτητών – του ατομικού δρόμου: η εισαγωγή της έννοιας της διαγραφής των φοιτητών, οι αλυσίδες μαθημάτων, το πολλαπλό σύγγραμμα καθώς και το σύστημα των ανταποδοτικών υποτροφιών φτιάχνουν έναν φοιτητή που θα ακολουθεί τους εξοντωτικούς ρυθμούς σπουδών που του επιβάλλουν, που δεν θα αντιδρά στις επιλογές τους.
§ Την όξυνση της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας: τα ανταποδοτικά κριτήρια που φέρνουν τα 4ετή επιχειρησιακά σχέδια που θα πρέπει να συμφωνούνται με το υπουργείο, η εισαγωγή μάνατζερ (λέγεται και Γραμματέας των ΑΕΙ), η σύνδεση με την αξιολόγηση, η απειλή της περικοπής της χρηματοδότησης, ενισχύει την ακαδημαϊκή και οικονομική ανταποδοτικότητα και τις όψεις επιχειρηματικής λειτουργίας.
Οι αλλαγές που προωθούν από κοινού η κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κομμάτι της ευρύτερης αντιλαϊκής επίθεσης και στηρίζονται στα πλαίσια των στοχεύσεων της Ε.Ε., όπως αυτές αποτυπώνονται στις συνθήκες της Μπολόνια, του Βερολίνου της Λισσαβόνας και της επερχόμενης του Λονδίνου κι έχουν στόχο την πλήρη εναρμόνιση των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων υπό τη σκέπη του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη συγκρότηση πανευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης και ουσιαστικά ποσοτικής μέτρησης προσόντων και την πλήρη προσαρμογή της εκπαιδευτικής κι ερευνητικής διαδικασίας στις ανάγκες της περαιτέρω ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο σύνολο της καθώς και ιδιαίτερα η αναθεώρηση του άρθρου 16 και ο νέος νόμος – πλαίσιο στοχεύουν στο να φέρουν σειρά τομών οι οποίες θα μεταλλάξουν το σύνολο των χαρακτηριστικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι οποίες καιρό προσπαθούν να προωθηθούν από το σύνολο των κυβερνήσεων και υπό το γενικό πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργαζομένου ο οποίος θα αποδέχεται και θα λειτουργεί με τις πλέον ελαστικές σχέσεις εργασίας, θα είναι απασχολήσιμος: θα είναι πειθήνιος στις επιθυμίες της εργοδοσίας και τελικά θα είναι συνολικά πιο παραγωγικός για τις ανάγκες τους. Ένας εργαζόμενος χωρίς διαπραγματευτική ισχύ και με απουσία συλλογικών αναπαραστάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να του δείξουν το δρόμο της αγωνιστικής υπεράσπισης των αναγκών του.
Εκτός από το νέο νόμο πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 η κυβέρνηση έχει και θέλει να χρησιμοποιήσει και τα υπόλοιπα εργαλεία της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης:την οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων της χώρας μας που είναι υποπαραρτήματα πανεπιστημίων άλλων χωρών ως ισότιμα με τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων. Πέρα από το αντισυνταγματικό της υπόθεσης(το μη αναθεωρημένο άρθρο 16 δεν επιτρέπει την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων) οι συνέπειες αυτής της οδηγίας θα είναι οδυνηρές για το μέλλον μας και συμπίπτουν με τις συνέπειες της αναθεώρησης του άρθρου 16. Η αξιολόγηση επανέρχεται στο προσκήνιο όπου μετά από 2 χρόνια ψήφισης του νόμου εμφανίστηκαν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές(υποχρεωτικές) από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) για την εφαρμογή της. Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα τμήμα θα είναι καλύτερο από το άλλο, και θα παίρνει ανάλογα χρηματοδότηση, θα είναι το πόσα προαπαιτούμενα μαθήματα θα υπάρχουν, πόσα μαθήματα κατευθύνσεων υπάρχουν, εάν υπάρχουν ECTS, εάν χρησιμοποιούνται τα εργαστήρια από «παραγωγικούς φορείς». Επίσης υπάρχει έτοιμο το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, όπου θα θεσπιστούν δίδακτρα σε όλες τις σχολές, αλλά και το νομοσχέδιο για την έρευνα σύμφωνα με το οποίο θα χρηματοδοτούνται προγράμματα προς όφελος και με κριτήριο το κέρδος και όχι τη γνώση.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟ
Αυτό το πολιτικά επικίνδυνο φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να συνεχίσει μέχρι τέλους και να εκπληρώσει τους στόχους του. Το κίνημα να προχωρήσει με έναν μαζικό πολιτικό εκβιασμό που θα απαιτεί εδώ και τώρα την κατάργηση του νέου νόμου, να συνεχίσει σε νικηφόρα οδό, στην οδό της αμφισβήτησης, της ρήξης και της ανατροπής του νόμου μαζί και της κυβέρνησης των μεταρρυθμίσεων, της κυβέρνησης των γκλομπς, των δακρυγόνων, της κρατικής καταστολής και της ωμής βίας.

ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ!
§ Κύκλοι σπουδών: Είναι γνωστό ότι εδώ και κάποια χρόνια εφαρμόζεται στο τμήμα μας ,ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Bologna, οι 3 κύκλοι σπουδών. Οι 3 κύκλοι σπουδών οι οποίοι σε υποχρεώνουν να περάσεις υποχρεωτικά κάποιον αριθμό μαθημάτων σε ορισμένο χρονικό διάστημα αν θέλεις να μην μείνεις πίσω και να συμβαδίζεις με τον συνάδελφό σου. Είναι ακριβώς μια εντολή που έχει δώσει η Ε.Ε. μέσω της οδηγίας της Bologna και που προσπαθεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
§ Δίδακτρα: Μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί μόνο στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών αλλά στόχος είναι να μεταφερθούν και στα προπτυχιακά.
§ Συγγράμματα: Σε μερικά μαθήματα ,των οποίων το ποσοστό είναι μικρό, έχει ζητηθεί από τους διδάσκοντες στους φοιτητές να αγοράσουν το κύριο σύγγραμμα του εξαμήνου από το οποίο και θα προέρχεται η ύλη των εξετάσεων.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Επίσης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται λόγος για την ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ. Μια φοιτητική μέριμνα η οποία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικά στον Βόλο είναι ανύπαρκτη έως μηδενική.
ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΟΤΑΝ:
§ Στέγαση: Υπάρχουν 40 δωμάτια στην φοιτητική εστία τα οποία αντιστοιχούν τους 5.000 φοιτητές της πόλης και που παραχωρείται μόνο σε πρωτοετείς με νοίκι για όλο τον χρόνο και υπό οικονομικές προϋποθέσεις.
§ Σίτιση: Παραχωρείται δωρεάν σε όσους φοιτητές εκπληρούν κάποιες οικονομικές προϋποθέσεις, την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές.
§ Μεταφορά: Το φοιτητικό εισιτήριο στο ΚΤΕΑΛ Βόλου στοιχίζει 55 λεπτά ενώ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κυμαίνεται από 20 έως 25 λεπτά. Φαίνεται το ΚΤΕΑΛ έχει κάνει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και θέλει να τα επουλώσει χτυπώντας τους φοιτητές.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίναμε όταν εισαχθήκαμε στο τμήμα ακούσαμε ότι είναι ένα τμήμα με αντικείμενο μια «νέα επιστήμη που έχει λαμπρό μέλλον και είναι πολύ αναπτυσσόμενη και θα έχετε επαγγελματική αποκατάσταση της τάξης του 95%». Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το τμήμα μας και το αντικείμενο του είναι διάσπαση της αρχιτεκτονικής. Απόρροια αυτού η μικρότερη δυνατή κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων με δικαίωμα υπογραφής για μόλις 3 από τις 27 συνολικά μελέτες ενός μηχανικού και την εγγραφή μας στο ΤΕΕ όχι ως ξεχωριστός κλάδος αλλά ως αρχιτέκτονες.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η φθαρμένη κυβέρνηση(από το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα, τα ομόλογα και τα ρουσφέτια που την ταλανίζουν εβδομάδα με την εβδομάδα) και ολόκληρο το αστικό μπλοκ εξουσίας ως απώτερο στόχο έχουν το ασφαλιστικό, το οποίο θα προωθηθεί την επόμενη 4ετία. Ένα ασφαλιστικό που αν λάβουμε σαν παράδειγμα την Γερμανία(θεσπίστηκε ως όριο τα 67 χρόνια εργασίας) και τις γενικότερες εξαγγελίες της Ε.Ε. (σύνταξη μετά τα 65 γι αυτούς που δεν έχουν κλείσει ακόμη τα 35) θα είναι μια από τις σκληρότερες επιθέσεις του κεφαλαίου στα εργασιακά μας δικαιώματα. Επίσης, οι μισθοί θα μείνουν για πολύ καιρό ακόμη σε επίπεδα κάτω από το όριο της φτώχειας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν θα είναι πλέον έκπληξη αλλά γεγονός και ο ελεύθερος χρόνος θα κατακερματιστεί ακόμη περισσότερο.
Κι όλα αυτά θα γίνουν(;) πραγματικότητα με τις οδηγίες της Ε.Ε. που συμπυκνώνονται στην περίφημη Πράσινη Βίβλο. Οι κατευθύνσεις της είναι να ανανεώσει την εργατική νομοθεσία(όπως είχε βγει και από την στρατηγική της Λισσαβόνας) και να την μεταλλάξει σύμφωνα με το κέρδος των επιχειρήσεων. Βασικός πυλώνας είναι η εργασιακή ευελιξία, ο συνδυασμός της ελαστικότητας με την ασφάλεια(«ελαστασφάλεια»), και η Δια Βίου Μάθηση που προωθεί έναν κύκλο πρόσληψης- ανεργίας-επανακατάρτισης- επαναπρόσληψης(το μοντέλο δηλαδή του απασχολήσιμου εργαζόμενου που προωθείται από το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο).
ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Είναι τώρα που θα πρέπει να καταλάβει ο κάθε φοιτητής την αβεβαιότητα του εργασιακού του μέλλοντος, την ανάγκη για τον σχηματισμό ενός μετώπου παιδείας-εργασίας το οποίο θα μας οδηγήσει σε μια «ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ», με ένα παλλαϊκό μέτωπο στους δρόμους με προμετωπίδα του τους φοιτητές και βασικό αίτημα όλης της κοινωνίας να καταργηθεί ο νόμος. Να ενώσουμε στη βάση της κοινής πολιτικής τους κατεύθυνσης και της δυνατότητας κινηματικού συντονισμού τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος με τη δράση των εργαζομένων με στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Να καλέσουμε κάθε σωματείο, κάθε εκπαιδευτική και εργατική ομοσπονδία σε στήριξη και συμμετοχή στον αγώνα μας, και να προκαλέσουμε παλλαϊκό ξεσηκωμό.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΔΩ ΚΙ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ
Μορφώματα όπως η ΓΣΕΕ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να εκφράσουν τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και να συμβάλλουν σε αγώνες από τα κάτω και νικηφόρους. Μέσα σε 12 μήνες κινητοποιήσεων και φοιτητικών καταλήψεων έκανε ό, τι περνάει από το χέρι της για να μη γενικευτεί το μέτωπο της εκπαίδευσης, παζαρεύει τους όρους χειροτέρευσης της ζωής των εργαζομένων, επιχειρεί να ενσωματώσει οποιαδήποτε αγωνιστική τάση με επετειακές κινητοποιήσεις. Δε στάθηκε ποτέ στο πλευρό των φοιτητών. Αντίθετα, προχωράει την Ακαδημία εργασίας, παίρνει πρωτοβουλία για νέο διάλογο για την παιδεία και υποδέχεται με δυνάμεις καταστολής τους φοιτητικούς συλλόγους στο συνέδριό της. Απέναντι στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα στη βάση των γενικών συνελεύσεων και οργάνων ανεξάρτητων από την αστική πολιτική που θα τροφοδοτεί το εργατικό κίνημα, θα εκφράζει το ρεαλισμό της διεκδίκησης και όχι της υποταγής. Θα παλεύει για την εργατική χειραφέτηση, τα εργατικά συμφέροντα, θα συνδέεται με την πραγματική βάση του εργατικού κινήματος.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Έτσι το φοιτητικό κίνημα λόγω της ηγεσίας, των δομών και του συνόλου της ΓΣΕΕ δεν ένιωσε ποτέ αλληλέγγυο με το εργατικό κίνημα εδώ κι έναν χρόνο με εξαίρεση τα πραγματικά ταξικά εργατικά σωματεία που δρουν εκτός ΓΣΕΕ και που με στάσεις εργασίας, ανακοινώσεις και συνελεύσεις έδειξαν ότι υπάρχει προοπτική μέσω αυτής της οδού να συγκροτηθεί και πάλι ένα δυναμικό, μαζικό και ανατρεπτικό εργατικό κίνημα που μαζί με τη νεολαία, φοιτητιώσα και μη, θα σχηματίσουν ένα παλλαϊκό μέτωπο ρήξης και ανατροπής. Γι αυτό το λόγο οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πρέπει να πορευτούν με ξεχωριστό μπλοκ από το μπλοκ του Εργατικού Κέντρου Βόλου για τον πλήρη διαχωρισμό από την πολιτική του που είναι σύμμαχος και χέρι βοηθείας της κυβέρνησης, με τη στάση που κράτησε απέναντι στις πιέσεις του Φοιτητικού Κινήματος του Βόλου και που δεν τις πραγματοποίησε ποτέ σε μία ώρα, έστω, στάσης εργασίας. Θα είναι υπόλογοι απέναντι σε εμάς και αυτό θα φανεί στην πορεία της Πρωτομαγιάς. Να φτιάξουμε εκ νέου τις δομές του εργατικού συνδικαλισμού όπου με νέα ανεξάρτητα, ταξικά, πρωτοβάθμια σωματεία θα πορευτούμε στην οδό ενός νέου εργατικού κινήματος με στόχο τη ρήξη με τα κυβερνητικά και αστικά επιτελεία.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ...Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ
ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ
Απαιτούμε:
· Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο – όχι στη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους manager και τα επιχειρησιακά προγράμματα, την κάρτα συγγραμμάτων, την λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
· Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων-ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΉ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
· Καμιά ίδρυση & αναγνώριση ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων. Όχι στο Π.Δ. που προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στην Οδηγία 2005/36 της Ε.Ε. νομιμοποιώντας τα «Κολέγια».
· Να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για Συμπλήρωμα Διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ – ΤΕΙ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ. –Όχι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο
· Να μην κατατεθούν τα νομοσχέδια για έρευνα και μεταπτυχιακά
· Να παραιτηθούν οι υπουργοί των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και της βίας Γιαννάκου και Πολύδωρας
· ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΦΘΑΡΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΩΜΗΣ ΒΙΑΣ
· Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων της Πανελλαδικής Πορείας της 8ης Μάρτη της 1ης Μάρτη και κάθε εκπαιδευτικής πορείας. Απελευθέρωση του προφυλακισθέντα διαδηλωτή, Βασίλη Στεργίου. Οικονομική εξόρμηση σε σωματεία, συλλόγους ομοσπονδίες και συγκλήτους για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων των συλληφθέντων. Καμία Ποινικοποίηση του αγώνα μας – άμεση παραίτηση των Πρυτάνεων Καραμπίνη και Γρυσπολάκη – απόσυρση των μηνύσεων και διώξεων προς φοιτητές.
ΕΝΔΟTMHMATIKA:
· Κατάργηση όλων των κύκλων σπουδών
· Περαιτέρω επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία της σχολής μας, πέρα από τις 3 μελέτες που δικαιούμαστε
· Επαναφορά του συστήματος αυτόματης επιτυχίας στο μάθημα αγγλικά εφόσον ο φοιτητής κατέχει το κατώτατο πτυχίο της γλώσσας.
· Δωρεάν παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στους φοιτητές από το τμήμα
· Ελεύθερη πρόσβαση όλων των φοιτητών σε όλα τα εργαστήρια του τμήματος
Παλεύουμε για:
· Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους. Κανένας διαχωρισμός σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε μηχανικό-υπομηχανικό. Ενιαία πτυχία χωρίς ειδικεύσεις και κατατμήσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά χωρίς καμιά διαδικασία πιστοποιήσεων μετά απ’ αυτό. Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Ενιαίες και αδιάσπαστες προπτυχιακές σπουδές σε κάθε σχολή. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια. Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου από το δικαίωμα στην εργασία. Καμία διαδικασία πιστοποιήσεων μετά το πτυχίο.
· Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή, με αύξηση των αποδοχών – κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
· Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια για κοινό ευρωπαϊκό χώρο Ανώτατης Παιδείας που προωθούνται και στην επικείμενη Σύνοδο του Λονδίνου (16-18 Μαΐου 2007). Καμία εφαρμογή του συστήματος της Μπολόνια που προωθεί τους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών, την διάλυση των πανεπιστημιακών Τμημάτων και τη λειτουργία Σχολών με «ευέλικτα προγράμματα » σύμφωνα με την περιστασιακή ‘ζήτηση’ της αγοράς εργασίας.
· Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.
· Να διαλυθεί η επιτροπή των 8 «σοφών», το ΕΣΥΠ και η σύνοδος των πρυτάνεων.
· Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
· Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης - Καθηγητές και δάσκαλους μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
· Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Όχι στον περιορισμό των διαδηλώσεων – Κάτω η κρατική καταστολή.
· Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και σε όλες τις βαθμίδες. Όχι στους οικονομικούς – εξεταστικούς – ταξικούς φραγμούς για την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Όχι στη βάση του ¨10¨ για εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δωρεάν σπουδές για όλους, Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες κλπ.
· Κάτω η αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση.
· Να διαλυθούν τα ΜΑΤ, τα ΥΑΤ, τα ΥΜΕΤ, τα ΟΠΚΕ.
· Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18. Όχι στο μισθοφορικό στρατό. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα
· Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις
Προτείνουμε:
· Πανεκπαιδευτική – Παλλαϊκή Πορεία την Τρίτη 1 Μαΐου 2007,προσυγκέντρωση 9.30, Πλατεία Ελευθερίας με ξεχωριστό μπλοκ φοιτητικών συλλόγων και ανεξάρτητων ταξικών εργατικών σωματείων από το σώμα της πορείας όπου θα είναι το Εργατικό Κέντρο Βόλου .
· Παρέμβαση σε εργατικούς χώρους, είτε υπάρχουν είτε όχι, ανεξάρτητα εργατικά ταξικά σωματεία.
· Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής υλοποίησης πλαισίου. Η συντονιστική επιτροπή να έχει όλη την ευθύνη της των εκδηλώσεων. Να μην έχει μόνο το ρόλο της εφαρμογής της απόφασης αλλά μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να είναι χώρος πραγματικής πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης.
· Λειτουργία ενός ενιαίου και ανοιχτού Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων όπου οι ανοιχτές Συντονιστικές Επιτροπές των φοιτητικών συλλόγων θα πρέπει να συντονίζονται στη βάση της λογικής της Γενικής Συνέλευσης
ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: