Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Πλαίσιο 29/01/07

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΤΜΧΠΠΑ ΣΤΙΣ 29.01.07:
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΑΓΩΝΑ.
ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ

Οι τελευταίες ημέρες θυμίζουν καταστάσεις που βιώσαμε Μάη-Ιούνη. Τα γεμάτα κόσμο και παλμό φοιτητικά αμφιθέατρα, οι κατακλυσμένοι από χιλιάδες διαδηλωτές δρόμοι των πόλεων και οι 300 καταλήψεις αποδεικνύουν ότι το φοιτητικό κίνημα παραμένει ζωντανό κι επικίνδυνο για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της ΝΔ ,έχοντας χείρα βοηθείας από το ΠΑΣΟΚ, μετέθεσαν τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 μέσα στην εξεταστική περίοδο προσμένοντας στην αδράνεια των φοιτητών. Αλλά και πάλι πήγαμε κόντρα! Αρχίζοντας από 10 Γενάρη και συνεχίζοντας και την εβδομάδα που διανύουμε, διαψεύσαμε κάθε ενδεχόμενο αδρανοποίησης του φοιτητικού κινήματος. Βγήκαμε και πάλι κατά χιλιάδες στους δρόμους, και την Τετάρτη 24 Γενάρη, διαδηλώνοντας και δείχνοντας ότι θα είναι στον αγώνα μέχρι την τελική νίκη για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Μέσα σε ένα εφιαλτικό τοπίο συναίνεσης, συμφωνίας και πολιτικής συμπαιγνίας για το νέο χτύπημα στα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, το φοιτητικό κίνημα δεν φοβήθηκε να σπάσει τη βιτρίνα. Δεν φοβήθηκε να πει ότι οι ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας αδιαφορούν και αντιτίθενται με τα παζάρια των βουλευτών του αστικού μπλοκ εξουσίας, με τα σχέδια της Ε.Ε., με τις ορέξεις του Σ.Ε.Β.

Για αυτό το λόγο και η κυβέρνηση επιστρατεύει όλα τα εφόδια από το οπλοστάσιο του επίσημου πολιτικού σκηνικού. Καταρχήν η πλήρης ταυτοποίηση της πρότασης της με το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 16. Στη συνέχεια η χρήση της λογικής που εκφράζουν οι διάφοροι πρυτάνεις κ.Γρυσπολάκης (πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης) και Καραμπίνης(αντιπρύτανης Δ.Π.Θ.) που προσπαθούν είτε τρομοκρατώντας, είτε συκοφαντώντας, είτε δίνοντας «αντικειμενικές απόψεις» να προωθήσουν την κυβερνητική πολιτική. Μαζί με αυτούς και τα Μ.Μ.Ε. τα οποία επιλέγουν εσκεμμένα την αρνητική παρουσίαση του κινήματος, αποσιωπώντας το μέγεθος, τις αιτίες και τα αιτήματα του, αλλά υπερπροβάλλοντας και προσπαθώντας να συνδέσουν το φοιτητικό κίνημα και τις καταλήψεις με τα γνωστά «επεισόδια», τα «ναρκωτικά»… Και όταν τα όπλα της σκέψης και της βούλησης δεν επαρκούν για να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των φοιτητών, τότε είναι η ώρα της καταστολής, των γκλομπς και των χημικών των «ακούνητων στρατιωτών» του Πολύδωρα, τότε ακολουθείται η «πολιτική της ζαρντινιέρας».

Όμως το κίνημα δεν κάμπτεται, δυναμώνει και παίρνει τη συμπαράσταση όλο και μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας. Και αυτό γιατί στον αγώνα του αποτυπώνεται η ελπίδα και η αγωνία ολόκληρου του λαού για σταμάτημα και ανατροπή αυτή της αντεργατικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που αυτή την περίοδο αποκρυσταλλώνεται στην επικείμενη αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Η αντιδραστική μετάλλαξη του κράτους και των θεσμών του περνά μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16, την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων(άρθρο 103), την παράδοση των χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο(άρθρο 24) και την εμπορευματοποίησή τους, την αντιδραστικοποίηση των δικαστικών θεσμών και την δημιουργία Συνταγματικού δικαστηρίου(άρθρο 100), το νέο προσδιορισμό των σχέσεων εθνικού και κοινοτικού δικαίου.

Λέμε ξεκάθαρα σε όλους όσους, τρομοκρατημένοι από τους αγώνες μας που συνεχίζονται χωρίς να χάνουν τη δυναμική τους, μας καλούνε να σταματήσουμε τώρα, όσους ωρύονται ότι το θέμα έχει λήξει: Τίποτα δεν έχει κριθεί. Θα τους σταματήσουμε. Θα μας βρουν απέναντι τους μπροστά στην επικείμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και στην προετοιμασία της ολομέλειας της Βουλής όπου θα ξανασυζητήσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την αναθεώρηση του Συντάγματος και μπροστά στην προσπάθειά τους να καταθέσουν το νέο νόμο πλαίσιο στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 σημαίνει:
Ø Επιβολή διδάκτρων, δάνεια και ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές θυσίες για τις σπουδές μας
Ø Μείωση και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημοσιών ιδρυμάτων
Ø Πτυχία-πιστοποιητικά παρακολούθησης των διάφορων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων τύπου ΚΕΣ,ΚΕΚ,ΙΕΚ θα αναγνωρίζονται ισότιμα με αυτά του δημοσίου πανεπιστημίου

Η συνολική αυτή αντιεκπαιδευτική επίθεση είναι κομμάτι μιας συνολικής επίθεσης σε νεολαία και εργαζομένους και αποτελεί την αποκορύφωση της αντιδραστικής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ, όπου υλοποιώντας τις αποφάσεις των συνόδων Μπολόνια, Πράγας και Βερολίνου στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την όξυνση των ταξικών φραγμών και στην δημιουργία ενός εργαζόμενου ευέλικτου, απασχολήσιμου και καταρτισμένου χωρίς συλλογικά δικαιώματα. Στη δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού στα χέρια του κράτους και των επιχειρήσεων.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το μοντέλο του πανεπιστημίου-επιχείρησης θα προσχωρήσει μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16, το νέο νόμο-πλαίσιο αλλά και την εφαρμογή των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ. Όλα τα παραπάνω προωθούνται μέσω:
· Της αποσύνδεσης των πτυχίων από τα εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα και της συνολικής αλλαγής του χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών. Επιχειρείται η διαμόρφωση ανώτατων σχολών πολλών ταχυτήτων οι οποίες στα πλαίσια και κοινής αξιολόγησης θα οδηγήσουν στην συνολική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, δημόσιου ή ιδιωτικού. Σημείο κόμβος αυτής της κίνησης είναι η αναγνώριση των περιβόητων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των Κολεγίων. Αυτή η διαδικασία αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κατάτμησης και κατακερματισμού των σχολών και των πτυχίων και της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων σπουδών στην κατεύθυνση της αγοράς.
· Της αντιδραστικοποίησης του πλαισίου λειτουργίας των σχολών, της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης του φοιτητικού κινήματος. Η εισαγωγή ορίων φοίτησης, η διαγραφή φοιτητών, ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ασύλου, διαμορφώνουν ένα νέο πιο αυταρχικό πανεπιστήμιο. Ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά όπου η έννοια του φοιτητικού συνδικαλισμού θα είναι ανύπαρκτη, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω θέλουν να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα που ως τώρα έβαζε αναχώματα στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.
· Της εισαγωγής της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Τα ίδια τα μη-κρατικά / ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Αυτή η λογική θα επεκταθεί και στο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα πιέζεται να λειτουργήσει, ακόμη περισσότερο, στα ίδια πλαίσια ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται η εισαγωγή managers, η κατάρτιση τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων (βλ. ν. πλαίσιο) και ο επαναπροσδιορισμός των κονδυλίων σε βάρος των φοιτητικών παροχών (βλ. κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων).

Καλούμε την ΠΟΣΔΕΠ να καταγγείλει το κείμενο που έχουν υπογράψει μέλη ΔΕΠ, στο οποίο στηρίζουν και προωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης και να προωθήσει το αίτημα για καθηγητές μόνιμους και πλήρους, αποκλειστικής απασχόλησης.

Καταδικάζουμε την στάση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αφού την ώρα που φοιτητές κι εργαζόμενοι πρέπει να συναντιούνται στους δρόμους αυτοί ανοίγουν διάλογο για την παιδεία με τον ΣΕΒ, εκφράζουν την πρόθεσή τους για ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστήμιου και στηρίζουν τον περιορισμό ασύλου και διαδηλώσεων.
.
Μόνος δρόμος η κλιμάκωση του αγώνα διαρκείας...

Απέναντι στην προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 και τον αντιδραστικό κυβερνητικό νόμο - πλαίσιο να προχωρήσουμε κλιμακώνοντας σε μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις διαρκείας και διαδηλώσεις σε όλες τις σχολές. Οι καταλήψεις μας να πάρουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, με στόχο την απεύθυνση στην κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Να διαμορφώσουμε ενιαία την πάλη μας μέσα από τη λειτουργία των ανοιχτών Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης για την συμμετοχή και την λήψη αποφάσεων για την οργάνωση της υλοποίησης των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, δεσμευόμενες αποκλειστικά και απόλυτα στην βάση του πλαισίου της ΓΣ, θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν στις Γενικές Συνελεύσεις. Καθώς και του Ανοιχτού και Ενιαίου Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων το οποίο θα πρέπει να αποτελεί για κάθε πόλη αλλά και πανελλαδικά το κέντρο του αγώνα, τον άξονα ενιαίας δράσης του κινήματος και της προώθησης της πάλης, τον χώρο συνδιαμόρφωσης για το κίνημα στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, οι οποίες τελικά έχουν την ευθύνη για τις επιλογές που θα πρέπει να παρθούν.
Να καλέσουμε κάθε σωματείο και ομοσπονδία σε στήριξη και συμμετοχή στον αγώνα μας και να προκαλέσουμε παλλαϊκό ξεσηκωμό. Κόντρα σε όλους όσους χρεώνουν στο κίνημα «αναχρονιστική κι οπισθοδρομική» στάση, κόντρα στην «πρόοδο» της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, εμείς προτάσσουμε τις διεκδικήσεις μας. Στο δρόμο αυτού του αγώνα δε θα είμαστε μόνοι, αφού το άρθρο 16 και ολόκληρη η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην παιδεία αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ειδικά τους εργαζόμενους. Η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί από κοινού από φοιτητές- μαθητές- εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Γιατί όλοι οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν πως μια ήττα της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό μπορεί να αποτελέσει την πρώτη νίκη του κινήματος απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και να ανοίξει το δρόμο για την αντεπίθεσή του.

Απαιτούμε:
· Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Καμιά συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας της Μπολόνια μέσω της δήθεν διασφάλισης ποιότητας των ΑΕΙ. Καμία νομιμοποίηση των «Κολεγίων» που μεθοδεύεται μέχρι τον Σεπτέμβρη 2007.
· Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του συντάγματος
· Να αποσυρθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο – όχι στη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους manager και τα επιχειρησιακά προγράμματα, την κάρτα συγγραμμάτων.
· Να καταργηθούν οι νόμοι για Συμπλήρωμα Διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ – ΤΕΙ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

Παλεύουμε για:
· Μία σχολή κι ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Όχι στις κατατμήσεις και διασπάσεις σπουδών .
· Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια τόσο για Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης που προωθούνται και στην επικείμενη Σύνοδο του Λονδίνου (16-18 Μαΐου 2007). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου.
· Να διαλυθεί η επιτροπή των 8 «σοφών» και το ΕΣΥΠ.
· Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
· Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης - Καθηγητές και δάσκαλους μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
· Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο
· Έξω οι εταιρίες απ’ τις σχολές. Παιδεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, όχι του κεφαλαίου.
· Γενναία αύξηση των δαπανών για παιδεία από προϋπολογισμό.
· Όχι στον προϋπολογισμό λιτότητας .- Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορά των φοιτητών
· Κάτω η αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση. Ενάντια στην αντιδραστική πολιτική στροφή που επιχειρείται στους θεσμούς και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του. – Όχι στην άρση της μονιμότητας – Όχι στην υπερεκμετάλλευση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος – Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Όχι στην αυταρχική θωράκιση της Δικαιοσύνης και στην ευελιξία προσαρμογής στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
· Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Όχι στον περιορισμό των διαδηλώσεων – Κάτω η κρατική καταστολή.
· Ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και σε όλες τις βαθμίδες. Όχι στους οικονομικούς – εξεταστικούς – ταξικούς φραγμούς για την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Όχι στη βάση του ¨10¨ για εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση..
· Να αθωωθούν όλοι οι συλληφθέντες των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις εναντίον φοιτητών. Άμεση απόσυρση της αγωγής του αντιπρύτανη Καραμπίνη προς φοιτητή. Όχι στην πονικοποίηση των αγώνων μας.

Προτείνουμε:
· Κατάληψη της σχολής από Δευτέρα βράδυ 29.01-Δευτέρα 5.02 και νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 5.02,13.00, με κατηλειμένη σχολή.
· Συμμετοχή του Συλλόγου στο Πανθεσσαλικό - Πανεκπαιδευτικό – Παλλαϊκό Συλλαλητήριο στο Βόλο την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2007 την μέρα δηλ. που στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος γίνεται η ψηφοφορία για το 16 και όλα τα άλλα άρθρα που θα αναθεωρηθούν, Θόλος, 12.30
· Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση, στην αίθουσα Α3.
· Λειτουργία ενός ενιαίου και ανοιχτού Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων όπου οι ανοιχτές Συντονιστικές Επιτροπές και οι αντιπρόσωποι φοιτητικών Συλλόγων θα πρέπει να συντονίζονται στη βάση της λογικής της Γενικής Συνέλευσης και συμμετοχή του συλλόγου σε αυτό.(1η συνάντηση του Δευτέρα 20.00 στο αμφιθέατρο Κορδάτου)
· Άμεση σύγκλιση ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων μετά το Συλλαλητήριο της Τετάρτης.
· Την κοινή δράση και συντονισμό με κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, συνδικάτο και ομοσπονδία. Άμεση σύσκεψη για κοινή δράση με τους αγρότες που κινητοποιούνται αυτή την εποχή.
· Ποικίλες κινητοποιήσεις και δραστηριότητες για το εξωστρεφές άνοιγμά μας προς την κοινωνία όπως μοίρασμα ανακοινώσεων, αποκλεισμό δρόμων και διοδίων και ότι άλλο αποφασίσει η συντονιστική επιτροπή κατάληψης.
· Παράσταση διαμαρτυρίας ,όποτε αποφασίσει το συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου για τη σύγκλιση παβεργατικής απεργίας στην πόλη του Βόλου.
· Συμμετοχή του Συλλόγου στην ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΒΟΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΦΛΕΒΑΡΗ, 21.30, ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΧΤΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ACTIVE MEMBER.
· Σύγκλιση πανεργατικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ στις 15 Φλεβάρη, την άμεση υποστήριξη τους στον αγώνα μας καθώς και να κλείσει την Ακαδημία Εργασίας.
· Αναβολή της εξεταστικής περιόδου από την Σύγκλητο. Παράταση εξαμήνου τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: