Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Πλαίσιο 22/01/07

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΤΜΧΠΠΑ ΣΤΙΣ 22.01.07

ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Το φοιτητικό κίνημα με τις 280 και πλέον καταλήψεις και την Πανελλαδική Πορεία με τη συμμετοχή πάνω από 15,000 φοιτητών και εργαζομένων κατάφερε με τον πλέον μαζικό τρόπο να καταδείξει την καθολική αντίθεση του με την προώθηση της εκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ - ΕΕ. Τόσο η μαζικότητα της Πανελλαδικής διαδήλωσης και των κατά τόπους διαδηλώσεων όσο και ο αριθμός των καταλήψεων δείχνουν πως το φοιτητικό κίνημα έχει αντοχή και διάρκεια και δεν στοχεύει σε λογικές «αγωνιστικής διαμαρτυρίας» αλλά στη νίκη. Είναι σήμερα που το κίνημα όντας ενδυναμωμένο από τη μεγάλη νικηφόρα μάχη που έδωσε το περσινό καλοκαίρι, μπορεί να αντιπαρατεθεί με όρους νίκης την αντεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και όσους την υποστηρίζουν. Η μαζική καταστολή ,μέσω της ακραίας συμπεριφοράς των ΜΑΤ, που δέχθηκε ο αγώνας μας αποδεικνύει την σημασία των στόχων του και την σκληρή επιλογή των κυβερνήσεων για προώθηση των πλέον αντιδραστικών τομών με τα πλέον αντιδραστικά μέτρα.
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η επίθεση που δέχεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην κατεύθυνση της ΕΕ, έχει ενταθεί με την κατάθεση του νέου νόμου πλαίσιο και κορυφώνεται με την προσπάθεια της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση υπηρετώντας αυτούς τους σκοπούς φέρνει σήμερα: • Την απαξίωση των πτυχίων και την συνολική αλλαγή στον χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών. Μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 επιθυμείται η διαμόρφωση ανώτατων σχολών πολλών ταχυτήτων οι οποίες στα πλαίσια και κοινής αξιολόγησης θα οδηγήσουν στην συνολική αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, δημόσιου ή ιδιωτικού. Σημείο κόμβος αυτής της κίνησης είναι η αναγνώριση των ΚΕΣ-ΚΕΚ-ΙΕΚ. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κατάτμησης και κατακερματισμού των σχολών και των πτυχίων, της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων σπουδών, στην κατεύθυνση της αγοράς. • Την εισαγωγή της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Τα ίδια τα μη-κρατικά / ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Αυτή η λογική θα επεκταθεί και στο δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα πιέζεται να λειτουργήσει κατά τα ίδια πλαίσια ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Μια τέτοια αλλαγή θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. • Την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος. Τόσο ο ρόλος των ιδιωτικών όσο και το σύνολο των μέτρων της αντεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σκοπεύουν στη διαμόρφωση φοιτητών που θα καταστέλλουν την αγωνιστική τους διάθεση και ικανότητα από την απουσία δικαιωμάτων όπως το άσυλο και η λειτουργία των συλλόγων μας, καθώς και το συνεχές τρέξιμο για τη σχολή. Παράλληλα στόχος είναι το χτύπημα του ριζοσπαστικού φοιτητικού κινήματος.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση η πρώτη νικηφόρα απάντηση δόθηκε από το Φοιτητικό Κίνημα το Μάη-Ιούνη που ανάγκασε την κυβέρνηση στην πρώτη της υποχώρηση. Σήμερα το Φοιτητικό Κίνημα έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και μαζί με αυτή να στείλει και το νέο νόμο πλαίσιο στις καλένδες.

Ο μόνος δρόμος για να το πετύχουμε είναι ο αγώνας διαρκείας με καταλήψεις και μαζικές διαδηλώσεις. Στο δρόμο αυτού του αγώνα βρισκόμαστε μαζί με τη μεγάλη πλειονότητα των φορέων της εκπαίδευσης αλλά και των εργαζομένων συνολικά. Είναι σήμερα που καλούμε τους δασκάλους και τους καθηγητές δευτεροβάθμιας να συμμετέχουν στον αγώνα μας και να συνεχίσουν τις αγωνιστικές αποφάσεις του Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, αλλά και την ΠΟΣΔΕΠ η οποία επιλέγει στη βάση των δικών της θέσεων να εναντιωθεί με την θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων αντιλαμβανόμενη τον καταστρατηγικό τους ρόλο για τα ελληνικά πανεπιστήμια. Την καλούμε επίσης να καταγγείλει το κείμενο που έχουν υπογράψει μέλη ΔΕΠ, στο οποίο στηρίζουν και προωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Καταδικάζουμε την στάση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αφού την ώρα που φοιτητές κι εργαζόμενοι πρέπει να συναντιούνται στους δρόμους αυτοί ανοίγουν διάλογο για την παιδεία με τον ΣΕΒ, εκφράζουν την πρόθεσή τους για ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστήμιου και στηρίζουν τον περιορισμό ασύλου και διαδηλώσεων.

Παράλληλα επειδή το άρθρο 16 αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ειδικά τους εργαζόμενους η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί από κοινού από φοιτητές- μαθητές- εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Γιατί όλοι οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν πως μια ήττα της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό μπορεί να αποτελέσει την πρώτη νίκη του κινήματος απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και να ανοίξει το δρόμο για την αντεπίθεσή του.

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ

Το Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ακολούθησαν μια σειρά επεισοδίων που διαδραματίστηκαν στον ιστορικό χώρο του ΕΜΠ. Τα επεισόδια αυτά χρησιμοποιήθηκαν και πάλι ως άλλοθι από τα ΜΜΕ εναντίον του πανεπιστημιακού ασύλου επικεντρωμένα σε αυτά και όχι στο δυναμικό συλλαλητήριο. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης προωθείται άμεσα ο νέος νόμος πλαίσιο με τις εξής αντιδραστικές αλλαγές:
1. Ουσιαστική Άρση του Ασύλου
2. Διαγραφή των φοιτητών μετά από ν+ν/2 ή 2ν έτη σπουδών
3. Κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων
4. Κατάργηση διπλής εξεταστικής περιόδου
5. Καθολική συμμετοχή των φοιτητών

Θέλουμε ένα φοιτητικό κίνημα που θα βαδίσει στα χνάρια του Μάη-Ιούνη, όπου φάνηκε πως οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι. Σε συντονισμό με όλη την κοινωνία μπορούμε να φτιάξουμε ένα μέτωπο που θα παλεύει ενάντια στην πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

Απαιτούμε:• Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του συντάγματος • Καμία αλλαγή στο νόμο – πλαίσιο – όχι στους manager, τη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, την κάρτα συγγραμμάτων • Να καταργηθούν οι νόμοι για Αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε., ΔΟΑΤΑΠ Παλεύουμε για: • Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών.- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους • Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν παιδεία • Δωρεάν σπουδές για όλους-όχι στον περιορισμένο προϋπολογισμό λιτότητας-γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία
• Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης-ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο • Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου. Όχι στον ΚΕΧΑΕ • Να διαλυθεί η επιτροπή των 8 «σοφών» και το ΕΣΥΠ • Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ • Άμεση απόσυρση της βάσης του 10 για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. • Ισχυρό Άσυλο – Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. • Να αθωωθούν όλοι οι συλληφθέντες των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις εναντίον φοιτητών. Άμεση απόσυρση της μήνυσης του Πρύτανη Καραμπίνη προς φοιτητή. Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων μας. Άμεση απελευθέρωση των τριών προφυλακισθέντων της αντιπολεμικής πορείας της 6ης Μάη.

Προτείνουμε:
· Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων σε όλες τις σχολές και νέες 5ήμερες καταλήψεις.
· Κατάληψη της σχολής από το βράδυ της Δευτέρας 22.01 εώς Παρασκευή 26.01
· Συμμετοχή του Συλλόγου στο Πανεκπαιδευτικό – Παλλαϊκό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στο Θόλο,12.00
· Συμμετοχή του Συλλόγου σε ένα Ενιαίο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων που θα συντονίζει στη βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων την Δευτέρα, 19.00 και την Τετάρτη, αμέσως μετά το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο
· Νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007, ΑΜΦ, 13.00
· Δημιουργία Ανοιχτής Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης
· Σε κοινή δράση και συντονισμό με κάθε σωματείο και ομοσπονδία της εργασίας.
· Την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ καθώς και από κάθε άλλο σωματείο και ομοσπονδία να υποστηρίξουν τον αγώνα μας και να καλέσουν 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 15 Φλεβάρη ημέρα συζήτησης της αναθεώρησης στην ολομέλεια της Βουλής.
· Όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τα Συντονιστικά σε Πανελλαδική Πορεία στο Βόλο στις 2 Φλεβάρη ημέρα έναρξης της Συνόδου των Πρυτάνεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: