Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Πλαίσιο 15/01/07

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΧΠΠΑ ΣΤΙΣ 15.01.07

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση και την Αναθεώρηση του Άρθρου 16 και η πολιτική συμπαιγνία συνεχίζεται. Η πάγια θέση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος να ιδρύονται ιδιωτικά-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, συνεχίζει να έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό που τελικό στόχο έχει την ολοκληρωτική παράδοση της εκπαίδευσης στην εκμετάλλευση και στο κέρδος. Και όλα αυτά σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Ε.Ε. και των διατάξεων από τις συνθήκες της Μπολόνια και της Λισσαβόνας με τις ευλογίες του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ της οποίας την στάση καταγγέλλουμε: την στιγμή που φοιτητές και εργαζόμενοι συναντιούνται κατά χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στην πολιτική Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε. αντί να καλεί σε απεργίες, αυτή καλεί σε έναρξη διαλόγου για την παιδεία, δίνει στήριγμα στα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό του ασύλου, συμμετέχει σε συσκέψεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και έχει έτοιμα τα σχέδια για την δημιουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου-ακαδημίας.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΜΟΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ


Την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών εξέφρασαν την εναντίωση τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Και μεγάλο μέρος των διαδηλωτών ήταν απλοί πολίτες κι εργαζόμενοι πράγμα που δείχνει ότι η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι ένα αγαθό που θέλουν να το υπερασπιστούν όλοι. Μπροστά σε αυτό το ποτάμι διαδηλωτών και σε συνδυασμό με τις 250 καταλήψεις τμημάτων πανελλαδικά, τις εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων, τις απεργίες όλων των εκπαιδευτικών φορέων άρα την αληθινή ύπαρξη ενός ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, υπήρξε η πρώτη αναδίπλωση από πλευράς κυβέρνησης αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα που διέρρευσαν μια ημέρα μετά τα πολυπληθή συλλαλητήρια, η τελική μορφή του νέου Νόμου-Πλαίσιου που θακτατεθεί είναι πολύ πιο ήρεμη από αυτής του προσχεδίου του Ιούνη 2006.

ΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ ΚΙ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ

Με την αναθεώρηση του άρθρου 16 επιχειρείται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η ταυτόχρονη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης:
· Από την στιγμή που θα ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υποβαθμιστούν και θα απαξιωθούν τα δημόσια όλο και περισσότερο. Ας μην ξεχνάμε πως η υποχρηματοδότηση είναι μια συνειδητή πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.
· Ταυτόχρονα, με το μέτρο της βάσης του δέκα ωθούν όλο και περισσότερους νέους στα ΚΕΣ,ΚΕΚ,ΙΕΚ που έπειτα θέλουν να αναγνωριστούν ως ιδιωτικά πανεπιστήμια ή κατευθείαν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια
· Από τη στιγμή που θα είναι ιδιωτικά το κέρδος θα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της λειτουργίας των ιδρυμάτων αυτών. Όλα θα μετριούνται με βάση το κέρδος. Η ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση θα αποτελεί μια πολυτέλεια. Θα «συμφέρει» η γρήγορη και υπερεξειδικευμένη γνώση που θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στις άλλες επιχειρήσεις του ιδιοκτήτη του πανεπιστημίου. Παράλληλα η «έρευνα» που θα διεξάγεται στα ιδιωτικά ιδρύματα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας και την πρόοδο της επιστήμης.

Επίσης συνολικά με την Συνταγματική αναθεώρηση επιχειρείται η ουσιαστική κατοχύρωση του κεφαλαίου στη ζωή μας για την επόμενη χρονική περίοδο Η διαδικασία αυτή, όντας η αντιδραστικότερη αναθεώρηση, υποθάλπει τους θεσμούς της δημοκρατίας και τα κοινωνικά, εργασιακά και εκπαιδευτικά δικαιώματα του πολίτη που έχουν κατοχυρωθεί με παλαιότερους κοινωνικούς αγώνες. Κατοχυρώνεται η πλήρης υποταγή της εργασίας και της εκπαίδευσης στο κέρδος, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να μπλοκάρει τις κοινωνικές αντιδράσεις με την κρατική καταστολή, με δηλώσεις τρομοκράτησης των πολιτών για συλλήψεις, και απαγορεύοντας στον πολίτη να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα για συμμετοχή σε συλλαλητήρια και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Επίσης, προωθούνται νόμοι για το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει την συνταγματικότητα των νόμων, για την κατάργηση του δικαιώματος του πολίτη να έχει πράσινο στην αστική του περιοχή και επιδιώκεται η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να κατανοηθεί ότι η διαδικασία άρα και η μάχη μας θα πρέπει να είναι διαρκείας απέναντι στην συνταγματική κατοχύρωση της εισόδου της εκμετάλλευσης στη ζωή μας.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΚΑΥΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Είμαστε μια νεολαία που βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια, αηδίασε από τα διαρκώς κακώς τεκταινόμενα και που παλεύουμε για την αλλαγή της εκπαίδευσης και των κοινωνικών συνθηκών. ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ.
Το φοιτητικό κίνημα Μάη-Ιούνη 2006 έδειξε ότι τίποτα δεν είναι καθορισμένο, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη και οι χιλιάδες μαθητικές καταλήψεις έδειξαν ότι τα πράγματα σοβαρεύουν. Οι αλλαγές που πάνε να περάσουν καθορίζουν την ζωή στην εκπαίδευση αλλά και στην εργασία των μελλοντικών αλλά και των ,ήδη, εργαζομένων. Είναι απαραίτητο να πάμε κόντρα σε αυτήν τη λογική και οι αναδιαρθρωτικές αλλαγές που περνούν με την αναθεώρηση του Συντάγματος να σταματήσουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και της εργασίας.

ΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΜΑΗ-ΙΟΥΝΗ 2006, ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
· ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16
· Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο με συντονισμό όλων των χώρων της εκπαίδευσης τώρα!
· Κάτω ο κυβερνητικός νόμος-πλαίσιο. Κάτω οι νόμοι για την αξιολόγηση, τα ΙΔΒΕ, τον ΔΟΑΤΑΠ και το διεθνές πανεπιστήμιο.
Να καταργηθεί η βάση του 10. Όχι στα νέα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και στους ατομικούς φακέλους. Ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν χωρίς εξεταστικούς φραγμούς για όλους τους μαθητές.
Κατοχύρωση στο Σύνταγμα της χρηματοδότησης της παιδείας
Κατοχύρωση στο Σύνταγμα των εργασιακών-εκπαιδευτικών-κοινωνικών αναγκών
· Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους. Ενιαία πτυχία χωρίς ειδικεύσεις και κατατμήσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο.
· Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Όχι στην καταστολή και την κρατική τρομοκρατία.
· Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τις συνθήκες της Μπολόνια, της Λισαβόνας.
· Άμεση καταδίκη των υπευθύνων για τον ξυλοδαρμό του Κυπρίου φοιτητή
· Μόνιμες σχέσεις εργασίας για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δουλειά για όλους. Λιγότερη εργασία-υψηλότεροι μισθοί
Ικανοποίηση των αιτημάτων των δασκάλων και καθηγητών
Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά των φοιτητών
Γενναία χρηματοδότηση της παιδείας
Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις
Παράταση εξαμήνου ,εδώ και τώρα, επ’ αόριστον σύμφωνα και με τις κινήσεις του τοπικού Συλλόγου ΔΕΠ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Συμμετοχή του Συλλόγου στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ,12.00
Κατάληψη του τμήματος από Τρίτη 16.01.07 εώς Παρασκευή 19.01.07
Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης αμέσως μετά την Γ.Σ.
Συμμετοχή του Συλλόγου στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.
Νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 13.00
χωροΑταξία-ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: