Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Και τώρα τι και πώς

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ;

Ύστερα από το μεγάλο φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε το περασμένο τετράμηνο και τον ελιγμό της κυβέρνησης με αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου υπήρξε και μια μικρή αναστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Προτού εκφράσουμε το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε, θα ήταν καλό να σημειώσουμε κάποιες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας που σημειώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.
Καταρχήν από πλευράς φοιτητών και μετά την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ πορεία της 27ης Ιουνίου έγινε το ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ που αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων, το άνοιγμα των σχολών και έδωσε νέο αγωνιστικό ραντεβού για την Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ-ΠΑΜΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στις 9 Σεπτέμβρη. Επίσης εκφράστηκε η ανάγκη για δημιουργία ενός ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ(αφού και οι δάσκαλοι-καθηγητές έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας από σήμερα 5 Σεπτέμβρη αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι τους). Επίσης αγώνας θα πρέπει να γίνει ώστε να ενημερωθούν και οι μαθητές ώστε να δημιουργήσουμε το κοινό μέτωπο μαθητών-δασκάλων-φοιτητών-καθηγητών, Και πάντα θα πρέπει να υπάρχει η σκέψη ότι η οριστική ΝΙΚΗ θα έρθει με τη σύνδεση ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Δηλώσαμε ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
Από την πλευρά της κυβέρνησης τώρα. Καταρχήν υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου παιδείας και πρυτάνεων ύστερα από την σύνοδο των πρυτάνεων στις αρχές Ιούλη στο Καστρί. Αιτία; Η πρόταση πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Μπαμπινιώτη για διάλογο από μηδενική βάση και όχι επί του προσχεδίου της κυβέρνησης.
Το κλίμα στην ΣΥΝΟΔΟ των πρυτάνεων ήταν εκρηκτικό αφού υπήρχαν πολλές απουσίες και πολλές αποχωρήσεις μετά από διαφωνίες. Στο κείμενο της συνόδου συμφώνησαν απλώς ότι «χρειάζονται αλλαγές στο πανεπιστήμιο που μπορούν να γίνουν με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας μετά από ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο».
Αργότερα ο πρωθυπουργός και προετοιμάζοντας «κλίμα» ενόψει Δ.Ε.Θ. έδωσε σήμα να συμμαζευτεί κάπως το υπουργείο βλέποντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει προς όλα τα κοινωνικά στρώματα δημιουργεί τεράστιες αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία και οι οποίες σίγουρα θα έχουν πολιτικό κόστος γι αυτόν όσο και για την κυβέρνηση του.
Πιο πρόσφατα και περίπου πριν δυο εβδομάδες υπήρξαν ,ΟΜΩΣ , εκ νέου δηλώσεις του ανεκδιήγητου κ.Βερέμη ο οποίος συνεχίζει να μιλάει για «μικρές μειοψηφίες». Αυτό ξεπερνάει κάθε είδους περίπτωση. Ο κύριος Βερέμης ,μάλλον, ζει σε άλλη χώρα. Τέλος βλέποντας τις όλες αντιδράσεις υπάρχει η σκέψη στο υπουργείο να περάσει μερικά από τα μέτρα που υπάρχουν στο προσχέδιο κάνοντας όμως και μια πολιτική κίνηση η οποία μπορεί και να εμπαίζει τους φοιτητές.
Το υπουργείο, λοιπόν, προτίθεται να καλέσει στο τμήμα μορφωτικών υποθέσεων, που συνεδριάζει με αφορμή τα θέματα της παιδείας και του «διαλόγου» για τα πανεπιστήμια, εκπροσώπους των φοιτητών από το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ. Μία κίνηση που μπορεί να φαίνεται καταρχήν καλή αλλά μπορεί να αποδειχθεί «μπούμερανγκ» για τους φοιτητές, αφού έχοντας καλεστεί στον «διάλογο» από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα μπορεί να πάρει αποφάσεις έχοντας ως πρόσχημα την αληθινή συμμετοχή και των φοιτητών στον «διάλογο».
Από εδώ και πέρα το ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΠΤΟΤΕΡΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.
ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ. ΣΤΙΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.

Το καυτό δίμηνο του Μάη – Ιούνη 2006 συγκλόνισε την κοινή γνώμη και την κοινωνία μέσα από εικόνες του παρελθόντος και του μέλλοντος…

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ.

Το ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ…ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ…

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ…

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ 6ΜΜ. ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΜΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ…

χωροΑταξία
ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: