Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Κείμενο για Δ.Ε.Θ.

Δ.Ε.Θ. 2006
Στις 9 Σεπτέμβρη δόθηκε ,από αρχές καλοκαιριού ακόμα(για πρώτη φορά τόσο νωρίς, λόγω και του φοιτητικού κινήματος 2006) ,το 1ο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης. Το ραντεβού αυτό είναι ,παραδοσιακά, το πρώτο αγωνιστικό της χρονιάς και είχε αρχίσει να παίρνει ένα εθιμοτυπικό χαρακτήρα κάποιων γραφικών που παλεύουν για κάτι που δεν ξέρουμε. Αλλά , βλέπουμε, ότι αρχίζει να γιγαντώνει το συλλαλητήριο αυτό όσο οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις συνεχίζουν με αυταρχισμό την ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών στα πλαίσια που θέλει να επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα.
Φέτος, συγκεκριμένα, οι αφορμές για μια διαδήλωση μεγάλη και με τρανταχτά πολιτικά ζητήματα και αιτήματα με πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο. Μερικές από αυτές τις αφορμές κατά την διάρκεια της περσινής περιόδου ήταν ο μεγαλειώδης αγώνας των εργαζομένων στη βιομηχανία βιοφωσφορικών λιπασμάρτων Θεσσαλονίκης, ήταν το τεράστιο φοιτητικό κίνημα Άνοιξης-Καλοκαιριού, ήταν οι συνεχείς μειώσεις σε επιδόματα, μισθούς και η τεράστια αύξηση κάποιων υπηρεσιών και προϊόντων χωρίς μάλιστα να δοθούν κάποια επιδόματα (όπως το επίδομα θέρμανσης που έμεινε μόνο στα λόγια) και ήταν, είναι και θα είναι, εύχομαι για λίγο καιρό ακόμα, η ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.
Αναφορικά με το συλλαλητήριο ,αυτό καθ’ αυτό, υπήρξαν πολλές ξεχωριστές και ανεξάρτητες ,μεταξύ τους, συγκεντρώσεις. Το συλλαλητήριο που προκυρήττουν κάθε φορά τα 2 επίσημα μεν, ξεπουλημένα δε, συνδικάτα των εργαζομένων ,η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με ξεχωριστή προσυγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στην πλατεία Αριστοτέλους καλούσε το ΠΑΜΕ μαζί με αγρότες, ΠΑΣΥ και ΣΕΑΕΒΕ. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί και πυροσβέστες, επίσης , έκαναν κι αυτοί αισθητή τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Στην πλατεία Αγ.Σοφίας έκανε προσυγκέντρωση η Αναρχική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Προσυγκέντρωση στην Καμάρα είχαν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με κυρίαρχες μάζες από το σωματείο εργαζομένων Δήμου Βύρωνα και τα σωματεία υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Τέλος , και κυριότερο από όλα, ήταν η μεγαλειώδης συμμετοχή των φοιτητών στο συλλαλητήριο. Προερχόμενοι από το τεράστιο φοιτητικό κίνημα Άνοιξης-Καλοκαιριού και με τη φλόγα για αγώνα να καίει ασίγαστα μέσα τους οι φοιτητές, οι νέοι του τόπου έδωσαν βροντερό παρόν στο συλλαλητήριο της Δ.Ε.Θ. , ειδικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, δείχνοντας, έτσι, ότι Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Είχαν ορίσει την 9η Σεπτέμβρη ως το επόμενο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο ( μετά την τελευταία της 27ης Ιουνίου ) από την απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Φοιτητικών Συλλόγων της 28ης Ιουνίου. Το στίγμα τους είχαν δώσει από την προηγούμενη μέρα ( 8 Σεπτέμβρη ) οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που διοργάνωσαν συλλαλητήριο με αίτημα «Λευτεριά στον ΠΑΟΚ».
Η πορεία πήγε καλά. Όλες οι ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις ενώθηκαν και ένα μεγάλο ποτάμι κατευθυνόταν προς το Βελλίδειο Μέγαρο όπου ο πρωθυπουργός θα εγκαινίαζε την Δ.Ε.Θ. Έτσι την ώρα που ο πρωθυπουργός μοίραζε για ακόμη μια φορά ψεύτικες υποσχέσεις στον ελληνικό λαό το Βελλίδειο ήταν υπό τον ασφυκτικό κλοιό χιλιάδων διαδηλωτών. Τα επεισόδια δεν έλειψαν ειδικά από τους αναρχικούς-αντιεξουσιαστές.
Συμπερασματικά η διαδήλωση στη Δ.Ε.Θ. έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό και έδειξε, για ακόμη μια φορά, ειδικά για τα φοιτητικά θέματα ότι μετά το καυτό και μεγαλειώδες κίνημα της περασμένης χρονιάς ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

χωροΑταξία-ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: