Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Ανακοίνωση για Μετανάστες-κρατούμενους

Κι όμως είναι ακόμη κρατούμενοι χωρίς κανένα έλεος και ανοχή!

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2006, έξω από τον Αλμυρό και στην εθνική οδό πιάστηκαν από τις αστυνομικές αρχές 69 μετανάστες μέσα σε φορτηγάκι. Οι 2 οδηγοί διέφυγαν όλως τυχαίως στα χωράφια του νομού και ακόμη(μήπως για πάντα;) θα αναζητούνται.
Οι μετανάστες είναι από Ιράν(5), Ιράκ(30), Μπαγκλαντές(9), Παλαιστίνη(8), Κασμίρ-Πακιστάν(8) και Αφγανιστάν(11). Χώρες όπου ο ιμπεριαλισμός των Αμερικανο-ευρωπαίων κυρίαρχων του κόσμου διεξάγει πολέμους «για να επιβάλλει την τάξη». Ανάμεσα σε αυτούς 19 ανήλικοι. Ήρθαν εδώ με αντίτιμο 7.000 δολάρια έκαστος και αυτό που βρήκαν ήταν ένας «κλωβός», δίπλα από το ΚΤΕΟ Μαγνησίας στην βιομηχανική περιοχή. Ένας χώρος άθλιος από όλες τις πλευρές. Ο μέγιστος αριθμός, σύμφωνα και με τους φύλακες των «κακοποιών», που μπορεί να φιλοξενηθεί είναι 30.
Η κατάσταση περιγράφεται ως εξής: συρματοπλέγματα γύρω-γύρω και περιπολικά και ασφαλίτικα μπροστά. Το Κράτος και η Ασφάλεια άρχισαν αμέσως διαδικασία απέλασης. Αυτό που διεκδικήσαμε ήταν να αρχίσουν πριν από αυτήν ,οι διαδικασίες χορήγησης πολιτικού ασύλου. Τελικά δεν μας άφησαν.
Αρχικά καταφέραμε την απελευθέρωση μιας τριμελούς οικογένειας(με 5χρονο παιδάκι) κι ενός υπερήλικα όπου φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής στο κέντρο του Βόλου.
Παρ όλα αυτά η Ε.Α.Α.Κ. μαζί με άλλους πολιτικούς φορείς πρωτοστάτησε σε πολλές κινήσεις δράσεις για την συγκεκριμένη περίπτωση:
1. την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Μαγνησίας και συνάντηση με έναν αντινομάρχη όπου απαιτήσαμε ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.
2. την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου όπου επιδιώξαμε και καταφέραμε συνάντηση με τον Διευθυντή Ασφαλείας διεκδικώντας πολιτικό άσυλο για τους πρόσφυγες και ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.
3. συχνές επισκέψεις στον «κλωβό» σε συνεργασία με ανθρωπιστικές οργανώσεις και προσφορά πολλών ρούχων και αγαθών στους συνανθρώπους μας. ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΘΛΙΕΣ.
4. ΜΕ ΑΦΟΡΜΉ ΤΟ 1Ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΗΡΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Η κατάσταση ,πλέον , είναι η εξής: υπάρχουν 11 κενές θέσεις φιλοξενίας σε κέντρα υποδοχής στη Θεσσαλονίκη και στη Μακρυνίτσα. Τα 18 ανήλικα όμως δεν δέχονται να φύγουν από τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Έτσι συνολικά θα παραμείνουν 3 μήνες στον κλωβό οι 65 (δηλαδή περίπου 2 μήνες ακόμα) και μετά θα αφεθούν ελεύθεροι αποκτώντας 6μηνη άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να ενισχύσουμε υλικά και ηθικά τους 65 κρατούμενους ,χωρίς λόγο, συνανθρώπους μας. Υλικά με ρούχα(ιδίως χειμωνιάτικα τώρα που θα είναι παγωμένος ο «κλωβός») και ηθικά ερχόμενοι σε κάθε μας εξόρμηση στον «κλωβό» και συμπαραστεκόμενοι, δίνοντας κουράγιο στους 65 συνανθρώπους μας που ήρθαν εδώ για ένα καλύτερο μέλλον.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ:
1. ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ(ΠΑΣΟΚ,ΝΔ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
2. ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΩΝ ΑΥΤΩΝ
3. ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ-ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ 65 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ:
1. ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ 65 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΓΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

χωροΑταξία
ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: