Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Πλαίσιο 7.11.06

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ… ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΑΝΟΙΞΗ!

H περυσινή χρονιά σημαδεύτηκε από την φοιτητική έκρηξη του Μάη-Ιούνη. Το φοιτητικό κίνημα πήρε την σκυτάλη των κινητοποιήσεων από τις μάχες των απεργών ναυτεργατών, των τραπεζοϋπαλλήλων, των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και εμπνεόμενο από τους μεγαλειώδεις αγώνες των Γάλλων φοιτητών και εργαζομένων βγήκε στο προσκήνιο με σαρωτικούς όρους. Σχεδόν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας –το ίδιο και ο δικός μας, υιοθέτησαν ριζοσπαστικά πλαίσια πάλης μέσα από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, κατέλαβαν τις σχολές τους και βγήκαν στον δρόμο του αγώνα. Για πάνω από δύο μήνες όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας συγκλονίζονταν από διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων φοιτητών, ενάντια στις στοχεύσεις κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ στο χώρο της εκπαίδευσης, που προωθούσαν τον νέο νόμο – πλαίσιο για την λειτουργία των πανεπιστημίων, την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τους νόμους για την αξιολόγηση, την δια βίου εκπαίδευση (ΙΔΒΕ) και τον ΔΟΑΤΑΠ, αλλά και εν γένει την περαιτέρω υποταγή των πανεπιστημίων στις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου. Και παρά την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ για τη συκοφάντηση των φοιτητικών αγώνων, παρά το όργιο καταστολής και την προσπάθεια τρομοκράτησης απέναντι στους αγωνιζόμενους φοιτητές, το κίνημά μας πέτυχε την πρώτη του μεγάλη νίκη. Κατάφερε να σταματήσει την ψήφιση του νόμου-πλαίσιου από το θερινό τμήμα της Βουλής, ενώ απονομιμοποίησε την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης στα μάτια του ελληνικού λαού.
Αυτή η νίκη σηματοδοτεί μια πρώτη ρωγμή∙ πρώτη ρωγμή που θα γίνει ΡΗΓΜΑ στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας μέσα από τους κοινούς αγώνες του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος. Διαψεύστηκαν όλοι όσοι έλεγαν ότι οι αγώνες είναι «πρόωροι», «άκαιροι» και ότι δεν μπορούν να κερδίσουν. Αντίθετα φάνηκε καθαρά ότι οι ΜΑΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ είναι νικηφόροι. Δείξαμε πόσο λανθασμένες και άκαιρες είναι τελικά οι απόψεις που ήθελαν τη γενιά μας ενσωματωμένη, απολίτικη και ηττημένη και την πολιτική υπόθεση ειδικών πέρα και έξω από τις συλλογικές διαδικασίες. Στον αντίποδα των τελευταίων αναδύθηκε μια άλλη αντίληψη για την πολιτική και την συλλογικότητα, την αμεσοδημοκρατία και την αλληλεγγύη. Το φοιτητικό κίνημα γιγαντώθηκε μέσα από τις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων και των συντονιστικών επιτροπών, τον οριζόντιο συντονισμό τους μέσα από τα συντονιστικά των γενικών συνελεύσεων. Έγινε τελικά υπόθεση των ίδιων των φοιτητών σε έναν αγώνα ανεξάρτητο και καθοδηγούμενο τελικά από τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Την άνοιξη των φοιτητικών αγώνων, διαδέχθηκε μια νέα άνοιξη, αυτή των αγώνων των δασκάλων που επί 6 εβδομάδες έκαναν απεργιακές κινητοποιήσεις. Συνεχίζουν όμως με 24ωρες κινητοποιήσεις(η επόμενη στις 9 Νοεμβρίου) με αντίστοιχα ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ. ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ «1400 ΕΥΡΩ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ» είχε τεράστιο νόημα. Έκριναν ότι αυτά τα λεφτά είναι αναγκαία σ’ αυτή την εποχή και με αυτές τις συγκυρίες. Και ήταν απαρχή και εφαλτήριο για όλους τους εργαζόμενους να ξεκινήσουν αγώνες και να διεκδικήσουν κι αυτοί περισσότερα δικαιώματα και αυξήσεις. Επίσης,1.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα τελούσαν υπό κατάληψη και χιλιάδες μαθητές βρίσκονται στους δρόμους ερχόμενη εβδομάδα, ενώ όλοι αναμένουν τους φοιτητές. Ο Νόμος-πλαίσιο είναι έτοιμος να κατατεθεί από στιγμή σε στιγμή, από μέρα σε μέρα. Όταν δηλαδή θα υπάρξει και η παραμικρή αδράνεια από την πλευρά των φοιτητών. Επίσης το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι έτοιμο να αναθεωρηθεί και να καταστρέψει εντελώς τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Δεν θα πρέπει να μείνουμε ούτε για μια στιγμή αδρανείς! Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις κοινές αγωνίες μας μετατρέποντάς τες σε κοινούς αγώνες ! Για την συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου ικανού να πάρει πανεργατικές διαστάσεις! Γιατί η βάση του 10, η όξυνση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, το «νέο πανεπιστήμιο» που το κεφάλαιο θέλει να διαμορφώσει, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η εργασιακή ανασφάλεια, οι μισθοί πείνας, όλα αυτά δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Αντίθετα αποτελούν πλευρές της ίδιας πολιτικής. Είναι λοιπόν καιρός να διδαχτούμε από την ενιαιότητα της κυβερνητικής επίθεσης και ν’ απαντήσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: Ενιαία! Με κοινό πανεκπαιδευτικό συντονισμό, φοιτητές-μαθητές-εκπαιδευτικοί ήρθε η ώρα να πετύχουμε κοινές νίκες. Για την κυβέρνηση ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει τους αγώνες είναι να έχει να κάνει με τον καθένα ξεχωριστά.

Δεν θα χάσουμε όμως αυτήν την ευκαιρία. Εν αναμονή μάλιστα της προσπάθειας της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16, όλοι οι εκπαιδευτικοί χώροι θα είναι στους δρόμους! Γενικό μπλακ άουτ στην εκπαίδευση για την ανατροπή της πολιτικής που χτυπάει το παρόν και το μέλλον μας! Όλοι στις γενικές συνελεύσεις, όλοι στις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις!
Μάθαμε να αγωνιζόμαστε, θα μάθουμε και να νικάμε!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο με συντονισμό όλων των χώρων της εκπαίδευσης τώρα!
· Κάτω ο κυβερνητικός νόμος-πλαίσιο. Κάτω οι νόμοι για την αξιολόγηση και την δια βίου εκπαίδευση και τον ΔΟΑΤΑΠ.
· Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 16 που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!
Να καταργηθεί η βάση του 10. Όχι στα νέα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και στους ατομικούς φακέλους. Ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν χωρίς εξεταστικούς φραγμούς για όλους τους μαθητές.
· Κάτω τα χέρια από το άσυλο.Όχι στην καταστολή και την κρατική τρομοκρατία.
· Μόνιμες σχέσεις εργασίας για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Ικανοποίηση των αιτημάτων των δασκάλων και καθηγητών
Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά των φοιτητών
Γενναία χρηματοδότηση της παιδείας
Κατάργηση όλων των διδάκτρων σε προπτυχιακά, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
ΕΝΔΟTMHMATIKA:
Κατάργηση όλων των κύκλων σπουδών
Περαιτέρω επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία της σχολής μας, πέρα από τις 3 μελέτες που δικαιούμαστε
Επαναφορά του συστήματος αυτόματης επιτυχίας στο μάθημα αγγλικά εφόσον ο φοιτητής κατέχει το κατώτατο πτυχίο της γλώσσας.
Δωρεάν παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στους φοιτητές από το τμήμα
Ελεύθερη πρόσβαση όλων των φοιτητών σε όλα τα εργαστήρια του τμήματος
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Κατάληψη του τμήματος, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου
Κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του Π.Θ, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου
Συμμετοχή του συλλόγου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 στην πλατεία Ελευθερίας.
Συμμετοχή του συλλόγου στο συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων
Δημιουργία επιτροπής για ενδοτμηματικά θεμάτα
Δημιουργία ανοιχτής Συντονιστικής επιτροπής υλοποίησης του πλαισίου
· Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 13.30

χωροΑταξία
ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: