Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Πλαίσιο 5.6.06

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α.

Βρισκόμαστε στην 7η εβδομάδα συνελεύσεων, κινητοποιήσεων και καταλήψεων ενάντια στις επικείμενες αντιδραστικές αλλαγές στη τριτοβάυμια εκπαίδευση. Πανελλαδικά, 242 τμήματα τελούν υπό κατάληψη ενώ πιο συγκεκριμένα, στον Βόλο, 10 από τα 12 τμήματα του Π.Θ. συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, με 4 τμήματα του Παπαστράτου και το Οικονομικό να προχωρούν σε καταλήψεις έπειτα από μαζικές γενικές συνελεύσεις..Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν δυναμικές πορείες στις περισσότερες πόλεις της χώρας, πολλές από τις οποίες, δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής.
Βασικοί άξονες της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση, με την πλήρη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και υπακούοντας στις επιταγές της Ε.Ε. είναι οι εξής:
· Η ψήφιση νέου νόμου πλαισίου (στη βάση του πορίσματος του ΕΣΥΠ) που προβλέπει: 1) την κατάργηση των δωρεάν βιβλίων 2) την ελαστικοποίηση του ασύλου 3) την κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας και την παράλληλη θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης των φοιτητών εντός πανεπιστημίου 4) την απόρριψη των φοιτητών μετά τα ν+2 έτη φοίτησης ή μετά την 3 φορά που θα κόβονται σε ένα μάθημα 5) τη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής χορηγίας στις σχολές και την ίδρυση ακαδημαϊκών θέσεων που θα ελέγχονται από τους χορηγούς 6) την αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης πανεπιστημιακών αρχών και
· Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει πως η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι υποχρέωση του κράτους, ορίζει πως τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το κράτος και πως κανένας ιδιώτης δεν έχει δικαίωμα να ιδρύσει πανεπιστήμιο. Η αναθεώρηση αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, στο θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης των κάθε λογής ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΚΕΣ), στη λειτουργία των δημοσίων ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικούς κανόνες και στην επιβολή διδάκτρων ακόμη και στα δημόσια.
· Η υλοποίηση των ψηφισμένων νόμων για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ και Αξιολόγηση-Πιστωτικές Μονάδες-Παράρτημα Διπλώματος, επιχειρώντας να εισάγει το μοντέλο της δια βίου συλλογής προσόντων, που δεν κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στην εργασία, την αναγνώριση 3ετών bachelor του εξωτερικού ώστε να απαξιωθούν τα ενιαία πτυχία, καθώς και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων στα προγράμματα σπουδών με στόχο τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου και την εξατομίκευσή του.
Απώτερος σκοπός όλων αυτών των μέτρων είναι η εδραίωση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Ένα Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου και των εργοδοτών και όχι τον κοινωνικό του ρόλο. Ένα Πανεπιστήμιο που θα παράγει ένα νέο μοντέλο φοιτητών αλλά και εργαζομένων, υπερειδικευμένων κα εκμεταλλεύσιμων, χωρίς ενιαία εργασιακά δικαιώματα, που θα κυνηγούν συνεχείς επανακαταρτίσεις, προκειμένου να προστατευτούν από την ανεργία.
Την ίδια στιγμή, η πανεπιστημιακή κοινότητα σε κάθε έκφανση της (φοιτητικοί σύλλογοι, καθηγητές, εργαζόμενοι) κινητοποιείται με πρωτοφανή μαζικότητα. Υπό την πίεση της δυναμικής του κινήματος αυτού, η κυβέρνηση δείχνει αδιάλλακτη και αυταρχική, μη δημοσιεύοντας τη τελική μορφή του νόμου-πλαισίου, δηλώνοντας οτι θα ψηφιστεί σε θερινό τμήμα της βουλής ωστέ να αντιμετωπίσει τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις (τακτική που ακολουθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ). Ταυτόχρονα όμως, το ισχυρό της πρόσωπο κλονίζεται, κάτι που αποδεικνύεται από την σκληρή και οργανωμένη επίθεση των δυνάμεων ΜΑΤ στις περισσότερες φοιτητικές πορείες που έγιναν ανά πόλη την Πέμπτη 1η Ιουνίου.

Το κίνημα έχει γιγαντωθεί και έχει σαφέστατη προοπτική νίκης. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να κάνουμε πλέον πίσω. Συνεχίζουμε με μαζικές Συνελεύσεις, Καταλήψεις, Διαδηλώσεις. Διεκδικούμε μια καλύτερη Παιδεία, ένα καλύτερο Μέλλον.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
· Να μη περάσει καμία αντιδραστική αλλαγή στο νόμο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ
· Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος
· Να καταργηθούν οι νόμοι περί αξιολόγησης, ΙΔΒΜ, ΔΟΑΤΑΠ
· Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων
· Μία σχολή ανά επιστημονικό αντικείμενο, ενιαίο πτυχίο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

· Ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους
· Δημοκρατικό, αυτόνομο, αυτοδιαχειριζόμενο Πανεπιστήμιο
· Μία σχολή ανά επιστημονικό αντικείμενο, ενιαίο πτυχίο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό
· Κατάργηση των διδάκτρων για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα
· Σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση
· Αύξηση των δαπανών για την φοιτητική μέριμνα
· Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών
Προτείνουμε:
Συνέχιση της κατάληψης του τμήματος μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2006 και νέα συνέλευση την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2006 για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Συμμετοχή στο πανελλαδικό,πανφοιτητικό και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Ιουνίου στην Αθήνα.
Συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων αμέσως μετά το τέλος της πορείας.
Συνέχιση της προσπάθειας γνωστοποίησης των αιτημάτων μας στην κοινωνία του Βόλου όλη την εβδομάδα.
Κάλεσμα στα τοπικά συνδικάτα εργαζομένων για ανοικτή συζήτηση την Τρίτη 6 Ιουνίου και ώρα 18.00 στον Παπαστράτο.
Κάλεσμα στα συνδικάτα όλης της Ελλάδας για πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2006.
Συμμετοχή στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνουν τα μέλη ΔΕΠ την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2006 και ώρα 17.00 στην Χωροταξία. Συμμετέχουν τα μέλη ΔΕΠ, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι γονείς των φοιτητών και ολόκληρη η κοινωνία του Βόλου.
Συζήτηση με τους καθηγητές δευεροβάθμιας εκπαίδευσης την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2006 οι οποίοι έχουν κυρήξει 2ωρη στάση εργασίας την ίδια μέρα.
Κατάληψη της πρυτανείας,των οικονομικών υπηρεσιών και της επιτροπής ερευνών του Π.Θ. καθ’ όλη την εβδομάδα.
Εκλογή τριών αντιπροσώπων,άμεσα ανακλητών,από τη Γ.Σ. για συμμετοχή στο (ανοικτό)συντονιστικό των καταλήψεων Βόλου.
Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής κατάληψης μετά το τέλος της Συνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: