Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Πλαίσιο για ενδοτμηματικά 5.12.06

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΟΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΧΠΠΑ ΣΤΙΣ 5.12.2006

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα συζητάμε συνεχώς για τα αντιδραστικά μέτρα τα οποία σκοπεύουν να εφαρμόσουν στα πανεπιστήμιά μας αλλά που πάντα βρίσκουν εμάς απέναντι τους και όλο τα σχέδια αυτά αποτρέπονται μέσω των μαζικών και νικηφόρων αγώνων. Παρ’ όλ’ αυτά πολλές τέτοιες αντιδραστικές ρυθμίσεις εφαρμόζονται ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια και μερικές από αυτές και στο τμήμα μας:
Κύκλοι σπουδών: Είναι γνωστό ότι εδώ και κάποια χρόνια εφαρμόζεται στο τμήμα μας ,ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Bologna, οι 3 κύκλοι σπουδών. Οι 3 κύκλοι σπουδών οι οποίοι σε υποχρεώνουν να περάσεις υποχρεωτικά κάποιον αριθμό μαθημάτων σε ορισμένο χρονικό διάστημα αν θέλεις να μην μείνεις πίσω και να συμβαδίζεις με τον συνάδελφό σου. Είναι ακριβώς μια εντολή που έχει δώσει η Ε.Ε. μέσω της οδηγίας της Bologna και που προσπαθεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Δίδακτρα: Μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί μόνο στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών αλλά στόχος είναι να μεταφερθούν και στα προπτυχιακά.
Συγγράμματα: Σε μερικά μαθήματα ,των οποίων το ποσοστό είναι μικρό, έχει ζητηθεί από τους διδάσκοντες στους φοιτητές να αγοράσουν το κύριο σύγγραμμα του εξαμήνου από το οποίο και θα προέρχεται η ύλη των εξετάσεων.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ,ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

Επίσης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται λόγος για την ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ. Μια φοιτητική μέριμνα η οποία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικά στον Βόλο είναι ανύπαρκτη εώς μηδενική.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΟΤΑΝ:

§ Στέγαση: Υπάρχουν 40 δωμάτια στην φοιτητική εστία τα οποία αντιστοιχούν τους 5.000 φοιτητές της πόλης και που παραχωρείται μόνο σε πρωτοετείς με νοίκι για όλο τον χρόνο και υπό οικονομικές προϋποθέσεις.
§ Σίτιση: Παραχωρείται δωρεάν σε όσους φοιτητές εκπληρούν κάποιες οικονομικές προϋποθέσεις, την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές.
§ Μεταφορά: Το φοιτητικό εισιτήριο στο ΚΤΕΑΛ Βόλου στοιχίζει 55 λεπτά ενώ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κυμαίνεται από 20 εώς 25 λεπτά. Φαίνεται το ΚΤΕΑΛ έχει κάνει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και θέλει να τα επουλώσει χτυπώντας τους φοιτητές. Μερίδιο ευθύνης και στο Π.Θ. που δεν χρηματοδοτεί το ΚΤΕΑΛ κάνοντας κάποιες συμφωνίες και διακανονισμούς για τους φοιτητές.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΤΜΧΠΠΑ:

Οι περισσότεροι από εμάς όταν εισαχθήκαμε στο τμήμα ακούσαμε ότι είναι ένα τμήμα με αντικείμενο μια «νέα επιστήμη που έχει λαμπρό μέλλον και είναι πολύ αναπτυσσόμενη και θα έχετε επαγγελματική αποκατάσταση της τάξης του 95%». Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το τμήμα μας και το αντικείμενο του είναι μια σύνθεση από πολλές επιστήμες χωρίς αυτό να κατοχυρώνει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα για τους αποφοίτους μας. Απόρροια αυτού η μικρότερη δυνατή κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων με δικαίωμα υπογραφής για μόλις 3 από τις 27 συνολικά μελέτες ενός μηχανικού και την εγγραφή μας στο ΤΕΕ όχι ως ξεχωριστός κλάδος αλλά ως αρχιτέκτονες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
û Αγορά 100 πινακίδων και 200 ραπιδογράφων από το τμήμα ή άμεση ενίσχυση του εξοπλισμού της Β2 ώστε να εργάζεται εκεί ο φοιτητής και αγορά 200 ραπιδογράφων. Τους ραπιδογράφους και τις πινακίδες θα τους δανείζεται ο φοιτητής κάθε εξάμηνο για τη διάρκειά του.
û ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΧΟΛΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ
û Διεύρυνση ωραρίου του Κ.Ε.Π.Σ.
û Δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων
û ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
û Κατάργηση όλων των διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
û Περαιτέρω επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία της σχολής μας, πέρα από τις 3 μελέτες που δικαιούμαστε
û Επαναφορά του συστήματος αυτόματης επιτυχίας στο μάθημα αγγλικά εφόσον ο φοιτητής κατέχει το κατώτατο πτυχίο της γλώσσας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
û Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας όλου του Φοιτητικού Συλλόγου στην επόμενη γενική συνέλευση τμήματος την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006 και ώρα 15.00 και ταυτόχρονη παράδοση ψηφίσματος-απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. στον πρόεδρο του τμήματος για γνωστοποίηση της απόφασης στη γενική συνέλευση τμήματοςΔημιουργία επιτροπής για τα ενδοτμηματικά

χωροΑταξία
ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: