Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Πλαίσιο 29.5.06

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α.

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμμάχησαν ενάντια στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, προωθώντας τις ανάγκες του πραγματικού κοινωνικού τους συμμάχου, του κεφαλαίου, το οποίο εντείνει τις πιέσεις του για παραγωγή φθηνού, υπερεξειδικευμένου εργατικού δυναμικού χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Το μοντέλο αυτό του «σύγχρονου» εργαζόμενου θέλουν να ξεκινάει από το Πανεπιστήμιο. Ένα επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο πλήρως υποταγμένο και εξαρτημένο από τις ανάγκες της αγοράς, με εντατικοποιημένες σπουδές οι οποίες θα περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση και τις διεκδικήσεις, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, με περιορισμένη και εκβιαστική φοιτητική μέριμνα. Οι κύριοι άξονές της επίθεσης που δεχόμαστε είναι οι εξής:

· Η ψήφιση νέου νόμου πλαισίου (στη βάση του πορίσματος του ΕΣΥΠ) που προβλέπει: 1) την κατάργηση των δωρεάν βιβλίων 2) την ελαστικοποίηση του ασύλου 3) την κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας και την παράλληλη θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης των φοιτητών εντός πανεπιστημίου 4) την απόρριψη των φοιτητών μετά τα ν+2 έτη φοίτησης ή μετά την 3 φορά που θα κόβονται σε ένα μάθημα 5) τη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής χορηγίας στις σχολές και την ίδρυση ακαδημαϊκών θέσεων που θα ελέγχονται από τους χορηγούς 6) την αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης πανεπιστημιακών αρχών κα.
· Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει πως η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι υποχρέωση του κράτους, ορίζει πως τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το κράτος και πως κανένας ιδιώτης δεν έχει δικαίωμα να ιδρύσει πανεπιστήμιο. Η αναθεώρηση αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, στο θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης των κάθε λογής ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΚΕΣ), στη λειτουργία των δημοσίων ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικούς κανόνες και στην επιβολή διδάκτρων ακόμη και στα δημόσια.
· Η υλοποίηση των ψηφισμένων νόμων για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ και Αξιολόγηση-Πιστωτικές Μονάδες-Παράρτημα Διπλώματος, επιχειρώντας να εισάγει το μοντέλο της δια βίου συλλογής προσόντων, που δεν κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στην εργασία, την αναγνώριση 3ετών bachelor του εξωτερικού ώστε να απαξιωθούν τα ενιαία πτυχία, καθώς και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων στα προγράμματα σπουδών με στόχο τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου και την εξατομίκευσή του.



Βρισκόμαστε κοντά στις πλέον αντιδραστικές αλλαγές στον χώρο της Παιδείας από την εποχή της μεταπολίτευσης. Είναι πλέον βέβαιο πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου, ο οποίος θα ανοίξει τον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, στα θερινά τμήματα της Βουλής, χωρίς κανένα διάλογο με την Πανεπιστημιακή κοινότητα.

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ

Απέναντι τους βρίσκουν σύσσωμη και ενωμένη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Φοιτητές και καθηγητές υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας έχουν προχωρήσει στις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων 15 ετών. Η πανελλαδική πορεία στην Αθήνα με τη συμμετοχή 10.000 φοιτητών, οι 161 καταλήψεις πανελλαδικά, η απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ για απεργία διαρκείας από 1η Ιουνίου δείχνουν το μέγεθος της αντίθεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας στις προωθούμενες αλλαγές. Ο αγώνας ενάντια στις αλλαγές αυτές και ο συντονισμός με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους αποτελούν μονόδρομο. Το κίνημα έχει ήδη δημιουργηθεί και έχει νικηφόρο προοπτική.





ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
· Να μη περάσει καμία αντιδραστική αλλαγή στο νόμο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ
· Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος
· Να καταργηθούν οι νόμοι περί αξιολόγησης, ΙΔΒΜ, ΔΟΑΤΑΠ
· Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων
· Μία σχολή ανά επιστημονικό αντικείμενο, ενιαίο πτυχίο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

· Ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους
· Δημοκρατικό, αυτόνομο, αυτοδιαχειριζόμενο Πανεπιστήμιο
· Μία σχολή ανά επιστημονικό αντικείμενο, ενιαίο πτυχίο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό
· Κατάργηση των διδάκτρων για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα
· Σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση
· Αύξηση των δαπανών για την φοιτητική μέριμνα
· Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών


Προτείνουμε:
· Κατάληψη μέχρι την Παρασκευή 2 Ιούνη- νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 5 Ιούνη.
· Κατάληψη της πρυτανείας, της οικονομικής υπηρεσίας και της επιτροπής ερευνών.
· Συμβολικό 10λεπτο αποκλεισμό των κοντινότερων διοδίων (της Λάρισας) με ταυτόχρονο μοίρασμα των αιτημάτων του ΦΣ την Τετάρτη 31 Μάη στις 17:00.
· Πορεία την Πέμπτη 1η Ιούνη στις 19:00 από το Θόλο.
· Συμμετοχή σε Ενιαίο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων, αποτελούμενο από εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους, σε επίπεδο Βόλου και πανελλαδικά.
· Κάλεσμα σε συνδικάτα για στήριξη των κινητοποιήσεών μας μέσα από αποφάσεις για συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση τις ημέρες δράσης των φοιτητών με στόχο το κάλεσμα Γενικής Απεργίας την ημέρα της επόμενης πανελλαδικής φοιτητικής πορείας.
· Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής κατάληψης μετά το τέλος της Συνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: