Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Πλαίσιο 29.1106(σόρι το ξεχάσαμε!)

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΧΠΠΑ ΣΤΙΣ 29.11.2006

Διανύουμε την περίοδο μετά την 33η επέτειο του Πολυτεχνείου. Μια επέτειο η οποία επιτέλους δεν σήμαινε μόνο μια εορτή και μια θύμηση των αγώνων που έγιναν τότε. Η εφετινή επέτειος είχε πραγματικό αγωνιστικό και πολιτικό νόημα και περιεχόμενο μέσω του αγώνα διαρκείας που έχουν κηρύξει όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης και όχι μόνο και που αποτυπώθηκε με τρόπο μεγαλειώδες στις διαδηλώσεις, αφού τα μαζικότερα μπλοκ ήταν εκείνα των φοιτητών, των δασκάλων και των μαθητών. Αποδείχτηκε ότι ο αγώνας που γίνεται για μια καλύτερη παιδεία είναι επίκαιρος όσο ποτέ, ότι παρά την μικρή αναστολή μερικών φορέων της εκπαίδευσης το θέμα της παιδείας είναι ακόμη καυτό και ότι οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι μαθητές μπορούν σχηματίζοντας ένα ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ να φτάσουν τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη.


ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ


Ερχόμαστε από μια εβδομάδα όπου το ζήτημα της παιδείας «άνοιξε» στο κοινοβούλιο και Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ συμφώνησε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 πράγμα που δείχνει ,πιο πολύ από ποτέ, τον υπαρκτό σχηματισμό του κυβερνητικού μπλοκ εξουσίας από τα 2 αστικά κόμματα. Οποότε θεωρείται πλέον σίγουρο γι αυτούς ότι θα αναθεωρηθρί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αγκυλωμένους στο παρελθόν μας χαρακτήρισε και πάλι η κ υπουργός Παιδείας, επειδή, όπως λέει, δεν θέλουμε αλλαγές για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Κι εμείς της απαντάμε ότι θέλουμε αλλαγές αλλά όχι αυτές τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο. Θέλουμε τις δικές μας αλλαγές που θα κάνουν το πανεπιστήμιο και πάλι να σταθεί στα πόδια του, θα κάνει τα πτυχία αληθινά διαπιστευτήρια με όλα τα εργασιακά δικαιώματα σε αυτά και που θα μας προσδίδει αληθινή και σωστή μόρφωση.

Μέσα από αυτήν την συζήτηση έχει προκύψει πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει σε τίποτα πίσω, εκτός και αν βρει εμάς μπροστά της όπου θα της κόψουμε των δρόμο των αντιδραστικών και νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Προχωρά μαζί με την βοήθεια του ΠΑΣΟΚ σε συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα στον Ιανουάριο. Επίσης, κι ενώ συνεχίζουν τον «διάλογο» τους πάνω στο καμένο ,για μας, χαρτί του προσχεδίου η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει πίσω σε βασικά σημεία του προσχεδίου: στο άσυλο, στα συγγράμματα, στην αξιολόγηση και στις εκλογές των διοικητικών οργάνων. Ίσως χαλαρώσουν την διάταξη για τους αιωνίους από ν+ν/2 σε ν+ν.

Την ίδια στιγμή που και άλλα κομμάτια του κοινωνικού κράτους δέχονται επίθεση από το κυβερνητικό μπλοκ εξουσίας, όπως η υγεία, η ασφάλιση αλλά και ο κλάδος των συμβασιούχων.


ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΑΝΑΣΑ, ΚΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ


Έτσι λοιπόν, αυτή η στιγμή είναι η ώρα που θα πρέπει να αναζωπυρωθεί το φοιτητικό κίνημα και να θυμηθεί τις ιστορικές στιγμές της περασμένης άνοιξης-καλοκαιριού και να αποδείξουμε και πάλι ότι μετά από αυτό το διάστημα τίποτε δεν θα είναι το ίδιο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Να ξανακατέβουμε όλοι στους δρόμους, να γεμίσουμε τα φοιτητικά αμφιθέατρα σε συνελεύσεις και εκδηλώσεις-συζητήσεις, να βαδίσουμε και πάλι στο δρόμο του μαζικού, μαχητικού, ανυποχώρητου ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα του υπουργείου, κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, Ε.Ε, κεφαλαίου που μόνο στόχο έχουν να πλήξουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.


ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΝΙΚΗ


Η απάντηση της κυβέρνησης απέναντι σε εμάς και τους αγώνες μας είναι η αδιαφορία και η καταστολή. Μια καταστολή που μεταφράζεται σε εκατοντάδες «προληπτικές» προσαγωγές ,κατά τη διάρκεια της ημέρας του Πολυτεχνείου, σε όσους δεν είχαν σωστές φάτσες και φιγούρες κατά τις αρχές της ΕΛ.ΑΣ. Μια καταστολή που μεταφράστηκε σε χιλιάδες «προληπτικούς» ελέγχους σε διαδηλωτές που «προκαλούσαν» με την «κώμη» τους ή με την «τσάντα» που κουβαλούσαν. Μια καταστολή που μεταφράστηκε στον ανελέητο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη μπροστά στα μάτια πολλών διαδηλωτών. Ενός ανθρώπου που είχε δεν είχε 10 ημέρες στην Ελλάδα. Και μια καταστολή, τέλος, που μεταφράζεται στον προκλητικό τραυματισμό του διαδηλωτή στην Αθήνα, που ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος, χτυπήθηκε από φωτοβολίδα κρότου και ακόμα νοσηλεύεται.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΟΜΗ ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ


Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα συζητάμε συνεχώς για τα αντιδραστικά μέτρα τα οποία σκοπεύουν να εφαρμόσουν στα πανεπιστήμιά μας αλλά που πάντα βρίσκουν εμάς απέναντι τους και όλο τα σχέδια αυτά αποτρέπονται μέσω των μαζικών και νικηφόρων αγώνων. Παρ’ όλ’ αυτά πολλές τέτοιες αντιδραστικές ρυθμίσεις εφαρμόζονται ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια και μερικές από αυτές και στο τμήμα μας:
Κύκλοι σπουδών: Είναι γνωστό ότι εδώ και κάποια χρόνια εφαρμόζεται στο τμήμα μας ,ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Bologna, οι 3 κύκλοι σπουδών. Οι 3 κύκλοι σπουδών οι οποίοι σε υποχρεώνουν να περάσεις υποχρεωτικά κάποιον αριθμό μαθημάτων σε ορισμένο χρονικό διάστημα αν θέλεις να μην μείνεις πίσω και να συμβαδίζεις με τον συνάδελφό σου. Είναι ακριβώς μια εντολή που έχει δώσει η Ε.Ε. μέσω της οδηγίας της Bologna και που προσπαθεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Δίδακτρα: Μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί μόνο στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών αλλά στόχος είναι να μεταφερθούν και στα προπτυχιακά.
Συγγράμματα: Σε μερικά μαθήματα ,των οποίων το ποσοστό είναι μικρό, έχει ζητηθεί από τους διδάσκοντες στους φοιτητές να αγοράσουν το κύριο σύγγραμμα του εξαμήνου από το οποίο και θα προέρχεται η ύλη των εξετάσεων.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ,ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

Επίσης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται λόγος για την ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ. Μια φοιτητική μέριμνα η οποία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικά στον Βόλο είναι ανύπαρκτη εώς μηδενική.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΟΤΑΝ:

§ Στέγαση: Υπάρχουν 40 δωμάτια στην φοιτητική εστία τα οποία αντιστοιχούν τους 5.000 φοιτητές της πόλης και που παραχωρείται μόνο σε πρωτοετείς με νοίκι για όλο τον χρόνο και υπό οικονομικές προϋποθέσεις.
§ Σίτιση: Παραχωρείται δωρεάν σε όσους φοιτητές εκπληρούν κάποιες οικομικές προϋποθέσεις, την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές.
§ Μεταφορά: Το φοιτητικό εισιτήριο στο ΚΤΕΑΛ Βόλου στοιχίζει 55 λεπτά ενώ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κυμαίνεται από 20 εώς 25 λεπτά. Φαίνεται το ΚΤΕΑΛ έχει κάνει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και θέλει να τα επουλώσει χτυπώντας τους φοιτητές. Μερίδιο ευθύνης και στο Π.Θ. που δεν χρηματοδοτεί το ΚΤΕΑΛ κάνοντας κάποιες συμφωνίες και διακανονισμούς για τους φοιτητές.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΤΜΧΠΠΑ:

Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίναμε όταν εισαχθήκαμε στο τμήμα ακούσαμε ότι είναι ένα τμήμα με αντικείμενο μια «νέα επιστήμη που έχει λαμπρό μέλλον και είναι πολύ αναπτυσσόμενη και θα έχετε επαγγελματική αποκατάσταση της τάξης του 95%». Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το τμήμα μας και το αντικείμενο του είναι διάσπαση της αρχιτεκτονικής. Απόρροια αυτού η μικρότερη δυνατή κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων με δικαίωμα υπογραφής για μόλις 3 από τις 27 συνολικά μελέτες ενός μηχανικού και την εγγραφή μας στο ΤΕΕ όχι ως ξεχωριστός κλάδος αλλά ως αρχιτέκτονες.

Συμπερασματικά, αφήνουμε πίσω μια επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων χρόνων και με αριθμούς που μόνο απαρατήρητοι δεν μπορούν να περάσουν. Ενδεικτικά 20.000-25.000 διαδηλωτές στην Αθήνα. 8.000-10.000 διαδηλωτές στην Θεσσαλονίκη και 1.000-1.500 στον Βόλο. Αριθμοί οι οποίοι αυξήθηκαν σε σχέση με περασμένες περιόδους αφού πολλοί κοινωνικοί αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη και προσπαθούν να απαντήσουν στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα κοινωνικά ,και όχι μόνο, δικαιώματα. Αγώνες όπως των συμβασιούχων όπου στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αλλά και το μέτωπο της εκπαίδευσης είναι επίκαιροι αυτήν την εποχή σε μεγάλο βαθμό. Αφήνουμε ,τέλος, μια επέτειο του Πολυτεχνείου που τουλάχιστον εδώ στον Βόλο αφήνει μια αισιοδοξία για την συνέχιση των ΑΓΩΝΩΝ μας όχι μόνο λόγω της μεγάλης πορείας αλλά κυρίως της διοργάνωσης για πρώτη φορά εκδηλώσεων με βαθύ πολιτικό νόημα και συζητήσεων που έδιναν την απαρχή για τους ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ.


Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΣ ΝΙΚΗ



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο με συντονισμό όλων των χώρων της εκπαίδευσης τώρα!
· Κάτω ο κυβερνητικός νόμος-πλαίσιο. Κάτω οι νόμοι για την αξιολόγηση και την δια βίου εκπαίδευση και τον ΔΟΑΤΑΠ.
· Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 16 που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!
· Να καταργηθεί η βάση του 10. Όχι στα νέα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και στους ατομικούς φακέλους. Ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν χωρίς εξεταστικούς φραγμούς για όλους τους μαθητές.
· Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους. Ενιαία πτυχία χωρίς ειδικεύσεις και κατατμήσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο.
· Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Όχι στην καταστολή και την κρατική τρομοκρατία.
· Μόνιμες σχέσεις εργασίας για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δουλειά για όλους. Λιγότερη εργασία-υψηλότεροι μισθοί
· Ικανοποίηση των αιτημάτων των δασκάλων και καθηγητών
· Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά των φοιτητών
· Γενναία χρηματοδότηση της παιδείας
ΕΝΔΟTMHMATIKA:
· Κατάργηση όλων των κύκλων σπουδών
· Περαιτέρω επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία της σχολής μας, πέρα από τις 3 μελέτες που δικαιούμαστε
· Επαναφορά του συστήματος αυτόματης επιτυχίας στο μάθημα αγγλικά εφόσον ο φοιτητής κατέχει το κατώτατο πτυχίο της γλώσσας.
· Δωρεάν παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στους φοιτητές από το τμήμα
· Κατάργηση όλων των διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
· Δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
· Συμμετοχή του Συλλόγου στο παμφοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 17.00 στον Παπαστράτο
· Διακοπή μαθημάτων από 16.00-20.00 την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου
· Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής υλοποίησης πλαισίου
· Δημιουργία επιτροπής για ενδοτμηματικά θεμάτα
· Συμμετοχή του Συλλόγου στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Βόλου, αμέσως μετά την πορεία
· Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας όλου του Φοιτητικού Συλλόγου στην επόμενη γενική συνέλευση τμήματος την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006 και ώρα 15.00 και ταυτόχρονη παράδοση ψηφίσματος-απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. στον πρόεδρο του τμήματος για γνωστοποίηση της απόφασης στη γενική συνέλευση τμήματος
· Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 13.30

χωροΑταξία
ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: