Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Αναδρομή στις κινητοποιήσεις του Φ.Κ. μέχρι 28.5.06

Μια μικρή αναδρομή στις πρόσφατες, και μέχρι τώρα, κινητοποιήσεις μας...

Η πορεία των κινητοποιήσεων των φοιτητών, τόσο στο Βόλο όσο και σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε από τις αρχές του Μάρτη, ταυτόχρονα με την απαρχή του Γαλλικού Μάρτη(τυχαίο άραγε;) με πορείες, εκδηλώσεις και ανακοινώσεις με την όλη προσπάθεια να αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση των φοιτητών για τα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση της χώρας μας. Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις μας την εποχή που ο νόμος-πλαίσιο έπαιρνε σιγά-σιγά την τελική του μορφή. Και αυτή η μορφή τελειοποιήθηκε στις 28 Απριλίου. Όλο αυτό το διάστημα οι κινητοποιήσεις και οι δραστηριότητες των φοιτητών το μόνο που μπορούν να χαρακτηριστούν είναι τουλάχιστον δυναμικές. Με αποκορύφωμα την εκρηκτική και με τρομερό παλμό ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ στις 25 Μαϊου 2006 στην Αθήνα με παρουσία 10.000-12.000 φοιτητών. Το μόνο που θέλει τώρα η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας είναι να καταθέσουν το νομοσχέδιο (που θίγει σε τεράστιο βαθμό τα κεκτημένα και τα δικαιώματα των φοιτητών) στις αρχές Ιουλίου , τότε που η ακαδημαϊκή κοινότητα θα είναι αδρανής(;). Έτσι νομίζει όμως η κ.Υπουργός…Το φοιτητικό κίνημα το οποίο αφυπνίστηκε και πάλι και αγωνίζεται δυναμικά και θα αγωνίζεται μέχρι να αποσύρει τι νομοσχέδιο η κ.Υπουργός ακόμα και αν φτάσουμε στον Αύγουστο…Ακόμα και τότε θα είμαστε στις σχολές και στους δρόμους για να παλεύουμε να κρατήσουμε τα δικαιώματά μας…

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

1. Οι κινητοποιήσεις μας ξεκίνησαν από τις αρχές του Μάρτη με δυναμικές πορείες. Η πρώτη κατάληψη, εδώ , στο Βόλο έγινε την εβδομάδα 20-24 Μαρτίου, η οποία συνδυάστηκε με την απεργία των μελών ΔΕΠ. Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε φοιτητική πορεία με τη συμμετοχή των ΔΕΠ, που κατέληξε σε συναυλία στον προαύλιο χώρο του Παπαστράτου.
2. Την επόμενη εβδομάδα η δεύτερη κατάληψη έγινε 28 Μαρτίου έως 1 Απριλίου. Την Παρασκευή 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το μαζικότερο συλλαλητήριο(μέχρι το επόμενο) διαμαρτυρίας στο κτίριο Παπαστράτου με αφορμή την έναρξη Πανβαλκανικού συνεδρίου για τα Ι.Δ.Β.Ε. με την παρουσία , στην αρχή , της κ.Υπουργού , μετέπειτα του κ.Υφυπουργού και τελικά του κ. Γ.Γ. Η πορεία είχε φοβερό παλμό και κατέληξε στο αμφιθέατρο του Κορδάτου.
3. Οι κινητοποιήσεις έπαυσαν από εκείνο το διάστημα ως τέλος του Πάσχα με πανελλήνιο στόχο το ΚΙΝΗΜΑ να γιγαντώσει μετά τις διακοπές του Πάσχα.
4. Και αυτό ,πράγματι, σ’ έναν μεγάλο βαθμό επετεύχθη. Έτσι ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ άρχισαν οι κυλιόμενες πενθήμερες καταλήψεις:την εβδομάδα 8-12 Μαϊου 39 τμήματα, την εβδομάδα 15-19 Μαϊου 61 τμήματα και την εβδομάδα 22-26 Μαϊου πάνω από 170 τμήματα υπό κατάληψη. Πλέον υπάρχουν ολόκληρες πόλεις που είναι κατειλημμένα τα τμήματα. Οι καταλήψεις κάθε εβδομάδας συνοδεύονταν από μαζικότατες ππορείες.
5. Και φτάσαμε στην Πέμπτη 25 Μαϊου 2006 ,ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη φοιτητική πορεία των τελευταίων χρόνων, στην Αθήνα. Παρουσία σχεδόν 12.000 φοιτητών ,εκ των οποίων 100 από Βόλο,350 από Πάτρα,200 από Θεσσαλονίκη,200 από Ξάνθη,250 από Ιωάννινα και 500 από Κρήτη. Αριθμοί μεγάλοι και σίγουρα σημαντικοί για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της εποχής μας.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...

ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: