Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Πλαίσιο 22.5.06

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.



ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (συνεχίζοντας μάλιστα και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του) και βάσει των στοχεύσεων της Ε.Ε., τους τελευταίους μήνες εντείνει την επίθεση σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ικανοποιώντας τις όλο και αυξανόμενες ορέξεις του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου επιχειρεί να βαθύνει την καταπίεση και την εκμετάλλευση στους εργαζόμενους και τη νεολαία στην Ελλάδα αλλά διεθνώς συντασσόμενη σταθερά μαζί με την ευρωπαϊκή και αμερικάνικη πολιτική. Είναι μια επίθεση που περνάει μέσα από τις συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις, με επόμενο όπως φαίνεται σταθμό το Ιράν (με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει πως θα παραχωρήσει τη Σούδα και θα συμμετάσχει ενεργά σε ενδεχόμενη επέμβαση). Περνάει και μέσα από την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις που εξαπέλυσε η κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο (ελαστικοποίηση ωραρίου, ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας…) και όπως φαίνεται θα συνεχίσει με νέες αντιδραστικές αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις…

Περνάει τέλος και από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την εκπαίδευση. Ο νέος νόμος- πλαίσιο, η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και οι ήδη ψηφισμένοι από το καλοκαίρι νόμοι για αξιολόγηση, ΙΔΒΕ και ΔΟΑΤΑΠ συνθέτουν μια συνολική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση (τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων).
· Στις 28 Απριλίου κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) το τελικό πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει και τον προς ψήφιση νέο νόμο-πλαίσιο για την λειτουργία των ΑΕΙ και η κυβέρνηση δηλώνει πως το υιοθετήσει.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει εξ αρχής ότι μέσα στην συνταγματική αναθεώρηση θα συμπεριληφθεί και το άρθρο 16. Προωθείται δηλαδή η δημιουργία και αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η κόντρα μάλιστα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού θα φέρει την περαιτέρω επιχειρηματική λειτουργία και των δημοσίων, ενώ θα ανοίξει και την πόρτα για δίδακτρα, χορηγίες κτλ.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τους ψηφισμένους νόμους για αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ είναι μέτρα που θα εμπεδώσουν και θα ολοκληρώσουν τα χαρακτηριστικά του σημερινού επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Ενός πανεπιστημίου που βγάζει ευέλικτους, φθηνούς, ειδικευμένους αποφοίτους, εκμεταλλεύσιμους από τους εργοδότες και χωρίς δικαιώματα σε συλλογικές διεκδικήσεις. Που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ανταγωνιστικούς όρους, με manager. Που θα κάνει έρευνα και θα παρέχει γνώση προς όφελος των επιχειρήσεων και όχι της κοινωνίας.

Όμως η επίθεση αυτή δεν μένει αναπάντητη. Τις τελευταίες μέρες το φοιτητικό κίνημα γιγαντώνει και δείχνει να είναι ικανό να σταματήσει την επίθεση. Δεκάδες σχολές πανελλαδικά τελούν υπό κατάληψη, μαζικές πορείες λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα. Στο Βόλο, έγινε η μαζικότερη φοιτητική πορεία των τελευταίων 5 χρόνων και τέσσερις σχολές ήταν κλειστές. Πρέπει το κίνημα αυτό να συνεχίσει τον αγώνα διαρκείας, με συντονισμό όλων των σχολών στη βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων τους.
Οι σχολές που ήταν κλειστές την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 79.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ



ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.

Απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης- της Ε.Ε. και του κεφαλαίου στη ζωή μας, ο αγώνας είναι μονόδρομος. Με κριτήριο τις ανάγκες μας και οδηγό τα όνειρα μας περνάμε στην αντεπίθεση αγωνιζόμενοι για καλύτερη ζωή, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους, χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς θεωρητικής και τεχνικής γνώσης, χωρίς ΑΕΙ-ΤΕΙ που δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.
Μια σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο, ενιαίο πτυχίο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό.
Πανεπιστήμιο, γνώση και έρευνα συνολική και απελευθερωτική στις ανάγκες τις κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου. Όχι στην ειδίκευση και την κατάρτιση.
· Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και στην έρευνα, σε οποιαδήποτε βαθμίδα της και σε οποιαδήποτε ηλικία, χωρίς κοινωνικούς, οικονομικούς, ταξικούς φραγμούς.
· Λιγότερες ώρες εργασίας με αύξηση των αποδοχών, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς από μια δουλειά, χωρίς ελαστικά ωράρια και χωρίς το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας.
· Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών για τις ανάγκες των φοιτητών.
· Σίτιση- στέγαση- συγγράμματα- μεταφορές δωρεάν για όλους τους φοιτητές.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

· Συνέχιση της κατάληψης από Τρίτη 23 Μαϊου μέχρι και την Παρασκευή 26 Μαΐου και νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 29 Μαΐου για να αποφασίσει την όποια συνέχιση των κινητοποιήσεων.
· Συμμετοχή στην πανελλαδική πορεία την Πέμπτη 25 Μαΐου στην Αθήνα και ώρα 11.00 από τα Προπύλαια
· Συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων αμέσως μετά το τέλος της πορείας.
· Προσπάθεια γνωστοποίησης των αιτημάτων μας στην κοινωνία του Βόλου μέσω των εξής ενεργειών:1.μαζική συνέντευξη τύπου την Τρίτη 24.5 και ώρα 19.00 2.μοίρασμα ανακοινώσεων των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων στην πόλη την Τρίτη 23.5 στις 11.00 στην Ερμού 3.Ενημέρωση φοιτητών τμημάτων Παπαστράτου την Τρίτη 23.5 στις 15.00 στον Κορδάτο 4.Συμμετοχή σε ραδιοφωνική εκπομπή το απόγευμα της Τετάρτης 24.5)
· Συναυλία στήριξης των καταλήψεων την Τετάρτη 21 Μαΐου 22.30 με τον Μίλτο Πασχαλίδη.
· Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής κατάληψης μετά το τέλος της Συνέλευσης.
· Συμμετοχή στην συνάντηση που έχει οριστεί μεταξύ Καθηγητών-Φοιτητών του Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. την Τετάρτη 24.5 στις 12.00


χωροΑταξία

Δεν υπάρχουν σχόλια: