Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Κείμενο για πρωτοετείς 2006

ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ

Η χωροΑταξία δημιουργήθηκε στις 9 Μαΐου 2006, στα πλαίσια της ενεργούς συμμετοχής του φοιτητικού συλλόγου του Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α στο Πανελλαδικό Φοιτητικό Κίνημα ενάντια στις προωθούμενες από την κυβέρνηση αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα στα πλαίσια αυτά τόσο ως συλλογικότητα όσο και ως άτομα κρατήσαμε μία συνεπή και σταθερή στάση υπέρ της συμμετοχής του Συλλόγου μας στο κίνημα αυτό. Διαμορφώνοντας και συζητώντας διάφορες απόψεις πάνω στο θέμα της Παιδείας αλλά και σε άλλα κοινωνικοπολιτικά θέματα, αποφασίσαμε να δράσουμε συλλογικά και εκτός κινηματικής περιόδου, με παρέμβαση που δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της σχολής αλλά που απευθύνεται σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.
Το Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. αποτελεί ένα τμήμα όπου η διακίνηση πολιτικών πεποιθήσεων και ιδεών εξέλειπαν. Γενικότερα, η τελματωμένη κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα μας και έχει οδηγήσει το Σύλλογό μας σε απομονωτικές λογικές, μας βρίσκει αντίθετους. Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις μας έχουν ως στόχο την κατάθεση μίας συνεπούς αριστερής άποψης, η οποία θα προκύπτει από μία ευρεία συνδιαμόρφωση απόψεων. Πέρα από τα καθηγητικά κατεστημένα και ταράζοντας τα «ήρεμα νερά» του τμήματος θα προσπαθούμε κάθε μέρα μέσα από αγώνες, πάλη και δράσεις να εδραιώσουμε μια καλύτερη κατάσταση τόσο μέσα στο τμήμα όσο και έξω από αυτό.
Είμαστε ένα ανοιχτό, αριστερό, ανατρεπτικό σχήμα, εκτός κομματικής "γραμμής" το οποίο προτίθεται να δεχτεί στους κόλπους του κάθε φοιτητή του Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α., ο οποίος συμφωνεί με τα χαρακτηριστικά αυτά και διαφωνεί με τις συλλογικές και τις πρακτικές των καθεστωτικών φοιτητικών παρατάξεων. Συμμετέχουμε στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση, με στόχο τον καλύτερο δυνατό κεντρικό σχεδιασμό και την συνεργασία σε πανελλήνιο επίπεδο. Στηρίζουμε την αμεσοδημοκρατική λειτουργία του τμήματος, με όλη την εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις, για τη δημιουργία ενός κλίματος πολιτικοποίησης στο τμήμα μέσα από υγιείς διαδικασίες.
Εντός του σχήματος μας απουσιάζει κάθε ιεραρχική δομή και λειτουργία. Οι απόψεις που εκφράζονται από αυτό προκύπτουν έπειτα από ανοιχτές συζητήσεις και διαδικασίες-μορφώματα πολιτικοποίησης (καλούνται ανά τακτά διαστήματα και εκτάκτως όποτε χρειάζεται), οι οποίες οδηγούν σε συμπεράσματα αλλά και αποφάσεις για δράσεις και κινητοποιήσεις. Στις συζητήσεις αυτές και σε κάθε διαδικασία του σχήματος, κάθε φοιτητής μπορεί να εκφράσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς του.
Εστιάζουμε σε καταστάσεις μέσα στο τμήμα (π.χ. δωρεάν παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στους νέους φοιτητές του τμήματος, επαγγελματικά δικαιώματα), στην παιδεία (συμμετείχαμε πολύ ενεργά στο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΟΙΞΗΣ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2006 ΜΕ 95 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ) αλλά και στην κοινωνία (συμμετείχαμε στο πρόσφατο 1ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ).

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
· ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ



ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.

Απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης- της Ε.Ε. και του κεφαλαίου στη ζωή μας, ο αγώνας είναι μονόδρομος. Με κριτήριο τις ανάγκες μας και οδηγό τα όνειρα μας περνάμε στην αντεπίθεση αγωνιζόμενοι για καλύτερη ζωή, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους, χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς θεωρητικής και τεχνικής γνώσης, χωρίς ΑΕΙ-ΤΕΙ που δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.
· Μια σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο, ενιαίο πτυχίο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό.
· Πανεπιστήμιο, γνώση και έρευνα συνολική και απελευθερωτική στις ανάγκες τις κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου. Όχι στην ειδίκευση και την κατάρτιση.
· Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και στην έρευνα, σε οποιαδήποτε βαθμίδα της και σε οποιαδήποτε ηλικία, χωρίς κοινωνικούς, οικονομικούς, ταξικούς φραγμούς.
· Λιγότερες ώρες εργασίας με αύξηση των αποδοχών, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς από μια δουλειά, χωρίς ελαστικά ωράρια και χωρίς το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας.
· Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών για τις ανάγκες των φοιτητών.
· Σίτιση- στέγαση- συγγράμματα- μεταφορές δωρεάν για όλους τους φοιτητές

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΙΤΙΚ ΚΑΙ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.

ΧωροΑταξια
Ε . Α . Α . Κ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: