Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι 14.11.06

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ…

Επειδή πολλά πράγματα και πολλά λεγόμενα «κυκλοφορούν» στις σχολές τον τελευταίο καιρό θα πρέπει να ξεκαθαριστούν 3 βασικές θέσεις της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ τις οποίες παραθέτουμε και εξηγούμε παρακάτω:
1. Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους. Ενιαία πτυχία χωρίς ειδικεύσεις και κατατμήσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο:
Διεκδικούμε εκπαίδευση ενιαία και όχι διαχωρισμένη σε πτυχία ΑΕΙ και πτυχία ΤΕΙ. Δημόσια και δωρεάν για όλους τους πολίτες χωρίς κανέναν ταξικό φραγμό. Όχι άλλες κατατμήσεις τμημάτων και δημιουργία νέων υπερεξειδικευμένων τμημάτων που τα πτυχία τους έχουν ισχυρή ακαδημαϊκή αξία και μηδενική εργασιακή αξία. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο και όλα τα εργασιακά δικαιώματα να κατοχυρώνονται στο πτυχίο αυτό. Όχι στη λογική ότι ο απλός πτυχιούχος μηχανικός δεν έχει καμία ελπίδα στην αγορά εργασίας και που αναγκάζεται να μετατραπεί σε έναν προλετάριο και στην περιφορά του στην αγορά εργασίας, αλλάζοντας δουλειές ανά πολύ τακτά διαστήματα.
2. Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις:
Η Γενική Συνέλευση είναι το πρωτοβάθμιο όργανο το οποίο μπορεί να πάρει απόφαση για κάποιο θέμα του Φοιτητικού Συλλόγου με τη συμμετοχή του κάθε φοιτητή μέσα σε αυτήν. Δεν είναι απλώς μια διαδικασία επίλυσης των εκάστοτε προβλημάτων του συλλόγου αλλά ένας χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης στον οποίο ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψη του, να ακούσει και άλλες και τελικά να αποφασίσει. Τότε και μόνο τότε ο φοιτητής παίρνει θέση και παίζει ρόλο στα τεκταινόμενα του συλλόγου του. Καμία εξουσιοδότηση στα Διοικητικά Συμβούλια με κλειστές συνεδριάσεις 5-7 ατόμων που θα αποφασίζουν για ‘έναν ολόκληρο σύλλογο.
3. Δημιουργία ανοικτών συντονιστικών:
Θεωρούμε ότι τα συντονιστικά γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων πρέπει να είναι ανοικτά, χωρίς οποιαδήποτε μορφή εκπροσώπησης, αφού μόνος εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου πρέπει να είναι ο ίδιος ο σύλλογος. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να συμμετέχει στο συντονιστικό (δηλαδή στον οριζόντιο συντονισμό των γενικών συνελεύσεων), όχι μόνο κάνοντας μια πρόταση για δράσεις, αλλά έχοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στο σχηματισμό της τελικής πρότασης. Ο αυθορμητισμός ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην έξαρση του φοιτητικού κινήματος 5 μήνες πριν, αυτόν τον αυθορμητισμό στηρίζουμε για να υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες και για να φτάσουμε στον απώτερο στόχο μας, την μαζική κινητοποίηση και την απόσυρση του νομοσχεδίου.

χωροΑταξια
Eνιαία Aνεξάρτητη Aριστερή Kίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: