Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007

Πλαίσιο 14.11.06

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

Η χρονιά του 1974 σημαδεύτηκε από την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου. Μια μέρα που έβαλε τέλος στην πιο μαύρη περίοδο του νεότερου ελληνικού κράτους, στην «μαύρη επταετία της χούντας, στην παράλυση κάθε μορφής της δημοκρατίας και στην πλήρη αδρανοποίηση του ατόμου τόσο ως προσωπικότητα αλλά και ως πολιτική οντότητα. Μια περίοδος όπου όλα τα δικαιώματα του ατόμου που ισχύουν σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όχι μόνο καταργήθηκαν αλλά ήταν άγνωστες λέξεις. Μια ημέρα που απεκατέστησε την δημοκρατία στην χώρα μας και που επανέφερε την έννοια της συλλογικότητας και της οργάνωσης των αντιδράσεών μας. Η μέρα που έδωσε το έναυσμα για νέους αγώνες, για νέες δράσεις.
1974:ΤΟΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

H περυσινή χρονιά σημαδεύτηκε από την φοιτητική έκρηξη του Μάη-Ιούνη. Το φοιτητικό κίνημα πήρε την σκυτάλη των κινητοποιήσεων από τις μάχες των απεργών ναυτεργατών, των τραπεζοϋπαλλήλων, των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και εμπνεόμενο από τους μεγαλειώδεις αγώνες των Γάλλων φοιτητών και εργαζομένων βγήκε στο προσκήνιο με σαρωτικούς όρους. Σχεδόν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας –το ίδιο και ο δικός μας, υιοθέτησαν ριζοσπαστικά πλαίσια πάλης μέσα από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, κατέλαβαν τις σχολές τους και βγήκαν στον δρόμο του αγώνα. Για πάνω από δύο μήνες όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας συγκλονίζονταν από διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων φοιτητών, ενάντια στις στοχεύσεις κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ στο χώρο της εκπαίδευσης, που προωθούσαν τον νέο νόμο – πλαίσιο για την λειτουργία των πανεπιστημίων, την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τους νόμους για την αξιολόγηση, την δια βίου εκπαίδευση (ΙΔΒΕ) και τον ΔΟΑΤΑΠ, αλλά και εν γένει την περαιτέρω υποταγή των πανεπιστημίων στις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου. Και παρά την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ για τη συκοφάντηση των φοιτητικών αγώνων, παρά το όργιο καταστολής και την προσπάθεια τρομοκράτησης απέναντι στους αγωνιζόμενους φοιτητές, το κίνημά μας πέτυχε την πρώτη του μεγάλη νίκη. Κατάφερε να σταματήσει την ψήφιση του νόμου-πλαίσιου από το θερινό τμήμα της Βουλής, ενώ απονομιμοποίησε την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης στα μάτια του ελληνικού λαού.

2006:ΤΩΡΑ ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Αυτή η νίκη σηματοδοτεί μια πρώτη ρωγμή∙ πρώτη ρωγμή που θα γίνει ΡΗΓΜΑ στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας μέσα από τους κοινούς αγώνες του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος. Διαψεύστηκαν όλοι όσοι έλεγαν ότι οι αγώνες είναι «πρόωροι», «άκαιροι» και ότι δεν μπορούν να κερδίσουν. Αντίθετα φάνηκε καθαρά ότι οι ΜΑΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ είναι νικηφόροι. Δείξαμε πόσο λανθασμένες και άκαιρες είναι τελικά οι απόψεις που ήθελαν τη γενιά μας ενσωματωμένη, απολίτικη και ηττημένη και την πολιτική υπόθεση ειδικών πέρα και έξω από τις συλλογικές διαδικασίες. Στον αντίποδα των τελευταίων αναδύθηκε μια άλλη αντίληψη για την πολιτική και την συλλογικότητα, την αμεσοδημοκρατία και την αλληλεγγύη. Το φοιτητικό κίνημα γιγαντώθηκε μέσα από τις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων και των συντονιστικών επιτροπών, τον οριζόντιο συντονισμό τους μέσα από τα συντονιστικά των γενικών συνελεύσεων. Έγινε τελικά υπόθεση των ίδιων των φοιτητών σε έναν αγώνα ανεξάρτητο και καθοδηγούμενο τελικά από τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Και οι δύο καταστάσεις φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένες όσο ποτέ άλλοτε και το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Και αυτό γιατί διανύουμε μια περίοδο όπου όλα τα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα δέχονται τη χρόνια και ολομέτωπη επίθεση από το κεφάλαιο με ,πολλές φορές, πραξικοπηματικό τρόπο. Ο νέος νόμος-πλαίσιο είναι ένα παράδειγμα τέτοιας κατάστασης με την οποία ο αστικός συνασπισμός εξουσίας προσπάθησε να αμαυρώσει αυτήν αλλά και τις επόμενες γενιές των φοιτητικών αμφιθεάτρων αλλά βρήκε μπροστά του το ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΟΙΞΗΣ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2006 και το οποίο τους χάλασε τα σχέδια για την πλήρη υποταγή του πανεπιστημίου στο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Και έβαλε σε κίνδυνο κεκτημένα όπως το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ που είναι μια κατάκτηση της κοινωνίας μας από την εξέγερση του 1974 και κατάφερε να διατηρηθεί χάρη στους φοιτητικούς αγώνες του καλοκαιριού.
Εμπρός για μια παλλαϊκή εξέγερση η θα ανατρέψει την πολιτική που χτυπάει το παρόν και το μέλλον μας, την πολιτική της φτώχειας, της λιτότητας, της ανεργίας, της καταστολής και της υποδούλωσης των ατόμων στο κεφάλαιο
Μάθαμε να αγωνιζόμαστε, θα μάθουμε και να νικάμε!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο με συντονισμό όλων των χώρων της εκπαίδευσης τώρα!
· Κάτω ο κυβερνητικός νόμος-πλαίσιο. Κάτω οι νόμοι για την αξιολόγηση και την δια βίου εκπαίδευση και τον ΔΟΑΤΑΠ.
· Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 16 που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!
Να καταργηθεί η βάση του 10. Όχι στα νέα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και στους ατομικούς φακέλους. Ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν χωρίς εξεταστικούς φραγμούς για όλους τους μαθητές.
· Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους. Ενιαία πτυχία χωρίς ειδικεύσεις και κατατμήσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο.
· Κάτω τα χέρια από το ΑΣΥΛΟ. Όχι στην καταστολή και την κρατική τρομοκρατία.
· Μόνιμες σχέσεις εργασίας για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Ικανοποίηση των αιτημάτων των δασκάλων και καθηγητών
Δωρεάν σίτιση, στέγαση-συγγράματα-μεταφορά των φοιτητών
Γενναία χρηματοδότηση της παιδείας
Κατάργηση όλων των διδάκτρων σε προπτυχιακά, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
ΕΝΔΟTMHMATIKA:
Κατάργηση όλων των κύκλων σπουδών
Περαιτέρω επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία της σχολής μας, πέρα από τις 3 μελέτες που δικαιούμαστε
Επαναφορά του συστήματος αυτόματης επιτυχίας στο μάθημα αγγλικά εφόσον ο φοιτητής κατέχει το κατώτατο πτυχίο της γλώσσας.
Δωρεάν παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στους φοιτητές από το τμήμα
Ελεύθερη πρόσβαση όλων των φοιτητών σε όλα τα εργαστήρια του τμήματος
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Κατάληψη του τμήματος, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου
Κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του Π.Θ τις ίδιες ημέρες
Συμμετοχή του συλλόγου στο πανεκπαιδευτικό-πανεργατικό επετειακό συλλαλητήριο της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στην πλατεία Ελευθερίας (προσυγκέντρωση 17.00 στο Πολυτεχνείο)
Συμμετοχή του Συλλόγου στις εκδηλώσεις εορτασμού της 32ης επετείου του Πολυτεχνείου (αναγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα)
Συμμετοχή του συλλόγου στο συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων
Δημιουργία επιτροπής για ενδοτμηματικά θεμάτα
Δημιουργία ανοιχτής Συντονιστικής επιτροπής υλοποίησης του πλαισίου
· Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 13:30

χωροΑταξία
ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: